Από πολύ κοντά παρακολουθεί τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού ο Ροδοπίτης βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης, ευρισκόμενος συνεχώς σε επαφές για την καλύτερη διαχείριση της κατάστασης που έχει δημιουργήσει και στην Ελλάδα η έξαρση του κορωνοϊού.

«Αυτή τη στιγμή δοκιμάζεται η Ελλάδα και η Ευρώπη. Η κυβέρνησή μας ενεργοποιήθηκε πιο γρήγορα από άλλες κυβερνήσεις και αυτό μας δημιουργεί μία μετρημένη αισιοδοξία, αλλά πρέπει και οι πολίτες να περιφρουρήσουν την υγεία.

Βρισκόμαστε σε έναν πόλεμο διαρκείας με άγνωστα χαρακτηριστικά που προσιδιάζει σε έναν ιδιόμορφο Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε πρώτη φάση αυτό που πρέπει να προστατέψουμε είναι η Υγεία. Άρα πρέπει να ανασχέσουμε το τσουνάμι της διάδοσης της ασθένειας και σε δεύτερη φάση προετοιμαζόμαστε να αντιμετωπίσουμε την οικονομική κρίση. Η κυβέρνηση πρέπει να κρατήσει δυνάμεις γιατί δεν ξέρει τη διάρκεια όλου αυτού. Κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει την διάρκεια» λέει χαρακτηριστικά.

Και η Θράκη στο χάρτη των οικονομικών μέτρων

Βασικό μέλημα του κου Στυλιανίδη, όπως λέει, ήταν να μην μείνει η Θράκη εκτός του χάρτη των μέτρων οικονομικής ενίσχυσης των πληγέντων από την κρίση, τον οποίο καταρτίζει και προσαρμόζει συνεχώς στις ανάγκες η κυβέρνηση: «Έχω κάνει παρέμβαση και στον κο Σταϊκούρα για την κατάσταση που διαμορφώνεται στις επιχειρήσεις της Θράκης, αλλά και σε αυτές της ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής. Επεκτάθηκαν τα μέτρα και περιλαμβάνονται και αυτές», λέει ενώ ενημερώνει ότι «μία πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ μάς δικαιώνει τις αντιδράσεις για την κατάργηση του 12%. Η προτεραιότητα τώρα είναι άλλη μεν, αλλά η απόφαση μας δικαιώνει ως προς τις καταργητικές αποφάσεις του συγκεκριμένου μέτρου. Μας δίνει μία ισχυρή νομική βάση για να διεκδικήσουμε στο μέλλον, αφού τελειώσει αυτή η κρίση» υπογραμμίζει.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα σύνορα, ο κος Στυλιανίδης εξηγεί τι ακριβώς συμβαίνει σε Νυμφαία και Έβρο: «δύο φορές εγώ παρενέβην στον κο Κικίλια, για να τον ενημερώσω για την αναγκαιότητα να κλείσουν τα σύνορα σε Κήπους και Νυμφαία. Αποφάσισαν να μην τα κλείσουν αλλά ελέγχουν ποιος περνάει και τον ενημερώνουν ότι πρέπει να μείνουν σε 15θήμερη καραντίνα. Παράλληλα έχει δοθεί οδηγία στην Αστυνομία και ήδη έχουν ενημερωθεί άτομα που δεν τηρούν την καραντίνα», λέει.

Την ίδια ώρα, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, θα πετάξουν αεροπλάνα ειδικών πτήσεων προς συγκεκριμένες χώρες όπου έχουν «εγκλωβιστεί» φοιτητές Erasmus και κάποιοι ομογενείς, που θα μεταφερθούν στην Ελλάδα υπό συγκεκριμένες οδηγίες και φυσικά θα καταγραφούν.

Στη μεγάλη εικόνα πάντως, «η κυβέρνηση κρατάει δυνάμεις. Μπόρεσε να επιτύχει στην ΕΕ αποτελέσματα που μας δίνουν μεγάλη οικονομική ευελιξία. Αυτό μας επιτρέπει να διαχειριστούμε την κατάσταση, αλλά να μπορέσουμε να κάνουμε και μία διαχείριση της επανεκκίνησης στο μέλλον. Για μένα θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο. Θα ήθελα να πω ότι τώρα προτεραιότητα έχει να αντιμετωπίσουμε τη διάδοση του ιού. Αλλά μετά θα πρέπει να διαχειριστούμε την οικονομική επίπτωση όλοι μαζί».

Με το ένα μάτι στον ιό και το άλλο στις Καστανιές
Παράλληλα με τις πολύ σοβαρές εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού, η κυβέρνηση παρακολουθεί και τις εξελίξεις στις Καστανιές του Έβρου, όπου η μεταναστευτική κρίση μπορεί να παρουσιάζει σημάδια ύφεσης, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θεωρείται λήξασα.

Ο κος Στυλιανίδης, σχολιάζει: «Θέλω να σας ενημερώσω ότι διασφαλίσαμε ειδικές μάσκες και κανένας από την Κομοτηνή δεν επιχειρεί στον Έβρο χωρίς ειδικό εξοπλισμό. Η ΟΠΚΕ, οι άνδρες της πυροσβεστικής οι συνοριοφύλακες από τον Ίασμο και τις Σάπες καθώς και ο Ερυθρός Σταυρός είναι απολύτως εξοπλισμένοι, ενώ πήραμε πρωτοβουλίες και ενημερώσαμε συλλόγους που μπορούν να ενισχύσουν την επέκταση του τείχους. Λαμβάνονται μέτρα για την πρόληψη της υγείας, εκεί όπου επιχειρούν και μέτρα ώστε να μην επεκταθεί η εξάπλωση της επιδημίας».

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο πρώην υπουργός κλείνει με το πασίγνωστο πλέον σύνθημα «Μένουμε Σπίτι» καλώντας όλους να αναλάβουν την ατομική ευθύνη, ώστε να μη χρειαστεί να επιβληθούν αυστηρότερα μέτρα τις επόμενες μέρες.