Πώς διαμορφώνονται οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο; Ένας συνοριοφύλακας δίνει απαντήσεις στο Sputnik για το διπλό μέτωπο που βρίσκεται μπροστά μας.

«Έχουμε ένα διπλό μέτωπο να αντιμετωπίσουμε. Από τη μία το μεταναστευτικό και από την άλλη ο κορονοϊός», επισημαίνει στο Sputnik ο Παναγιώτης Χαρέλας, πρόεδρος της Πανελληνίας Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων.

«Δεν υπάρχουν ακόμα κρούσματα του νέου ιού στις τάξεις μας, ωστόσο η ανησυχία είναι μεγάλη. Με κάθε τρόπο προσπαθούμε να πάρουμε μέτρα, να περιορίσουμε τις επαφές μας, αλλά αυτό όπως καταλαβαίνετε είναι πολύ δύσκολο», αναφέρει.

Η προσπάθεια να κρατήσουν ασφαλή τα σύνορα συνεχίζεται, έχοντας απέναντί τους τις τουρκικές αρχές και κάποιους, φερόμενους ως μετανάστες.

«Η κατάσταση παραμένει σταθερή. Αρκετά μεγάλες δυνάμεις του τουρκικού στρατού και της χωροφυλακής παραμένουν απέναντί μας από την πλευρά της Τουρκίας. Υπάρχουν και 200-300 περίπου ταραχοποιοί. Οι Τούρκοι βρίσκονται στην απέναντι πλευρά. Όσο και να προκαλούν, δεν θα απαντήσουμε. Δεν φαίνεται να αντιπροσωπεύουν τις μεταναστευτικές ροές, θέλουν να διατηρήσουν την ένταση στο φράχτη. Δημιουργούν συνεχώς μικροεπεισόδια, πετώντας πέτρες και άλλα υλικά», τονίζει.

Και προσθέτει:

«Απέναντι στον καταυλισμό, υπάρχουν 3.000-4.000 μετανάστες, που κατάλαβαν ότι τα σύνορά μας είναι κλειστά και δεν έχουν καμία διάθεση να συγκρουστούν μαζί μας ή με τις ελληνικές αρχές. Περιμένουν εκεί, πιστεύοντας ότι κάποια στιγμή θα ανοίξουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα».

Την ίδια στιγμή, αναφέρει ότι έχουν τη βοήθεια της ομάδας των συνοριοφυλάκων της Frontex. Επιπλέον, αρκετοί άνδρες βοηθούν στα σύνορα από την Αυστρία και την Πολωνία.

Nωρίτερα σήμερα, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας πραγματοποίησε επίσκεψη στο Φυλάκιο Καστανιών Έβρου. Όπως είπε χαρακτηριστικά:

«Η χώρα αντιμετωπίζει δύο μέτωπα. Τα σύνορά μας και το μεταναστευτικό και μια πανδημία, ένα πολύ σοβαρό θέμα Δημόσιας Υγείας. Θα τα καταφέρουμε. Είναι εντυπωσιακό και μας κάνει πολύ περήφανους, το πώς όλη η χώρα είναι ενωμένη πίσω από αυτές τις δύο πολύ μεγάλες και σοβαρές κρίσεις»

Παράλληλα, εξέφρασε την υπερηφάνεια του για τα σώματα ασφαλείας και τους εκπροσώπους της υγείας σε αυτήν την ακριτική περιοχή.