ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΑΚΗΣ

Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2020

Έβρος: Έφυγαν οι μετανάστες από τα σύνορα (ΦΩΤΟ-VIDEO)Στην εκκένωση του καταυλισμού των μεταναστών στο Παζάρ Κουλέ στην τουρκική πλευρά των συνόρων του Έβρου στις Καστανιές, προχώρησαν σήμερα τα ξημερώματα οι τουρκικές αρχές.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τις πρώτες πρωινές ώρες οι περίπου 2.000 μετανάστες που είχαν «στρατοπεδεύσει» πίσω από το τουρκικό φυλάκιο από τις 28 Φεβρουαρίου και βρίσκονταν σχεδόν καθημερινά σε ανταρτοπόλεμο με τις ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία και αποχώρησαν από την περιοχή, χωρίς ωστόσο να είναι γνωστό πού έχουν μεταφερθεί.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι ελληνικές αρχές δεν τους έχουν εντοπίσει ούτε κατά μήκος του φράχτη, ούτε σε κάποια άλλη παραποτάμια περιοχή, από την οποία θα μπορούσαν να «εισβάλουν» στο ελληνικό έδαφος.Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, λίγο νωρίτερα οι τουρκικές αρχές έκαψαν τις σκηνές που είχαν στηθεί στο Παζάρ Κουλέ, προκαλώντας τις αντιδράσεις κάποιων μεταναστών που δεν επιθυμούσαν να εγκαταλείψουν την περιοχή, οι οποίοι και διαπληκτίστηκαν με τους Τούρκους αστυνομικούς.

Τις φωτιές απαθανάτισαν σε βίντεο μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνταν όλο αυτό το διάστημα στο Παζάρ Κουλέ.Όπως ανέφερε στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων, Παναγιώτης Χαρέλας, «ο καταυλισμός έχει εκκενωθεί και το μόνο που διακρίνουμε είναι εκσκαφείς και μηχανήματα που καθαρίζουν την περιοχή. Η τουρκική στρατοχωροφυλακή και τα περίπολά τους, πάντως, παραμένουν σε όλο το μήκος των συνόρων με ισχυρές δυνάμεις».

Οι πρώτες εκτιμήσεις σχετικά με τους λόγους της εκκένωσης είναι ότι έγινε εξαιτίας του φόβου διάδοσης του κορωνοϊού, καθώς στον καταυλισμό δεν τηρούνταν κανένα μέτρο ασφάλειας, όπως άλλωστε ήταν ευκρινές στις φωτογραφίες και τα βίντεο που έβλεπαν καθημερινά το φως της δημοσιότητας.

Ωστόσο, οι ελληνικές αρχές δεν επαναπαύονται και διατηρούν προς το παρόν όλες τις δυνάμεις των σωμάτων ασφαλείας παραταγμένες στα σύνορα.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου