Επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε είναι το βιβλίο της Καθηγήτριας Kelly M. Greenhill του Πανεπιστημίου Tufts με θέμα την χειραγώγηση των μεταναστευτικών πληθυσμών και την αξιοποίηση τους ως πολεμικό όπλο. Το βιβλίο με τίτλο «Strategic Engineered Migration as a Weapon of War» εκδόθηκε τον Ιούλιο του 2008 δηλαδή σχεδόν 12 χρόνια πριν και αναλύει την αξιοποίηση των προσφύγων ως όπλο στην αντιπαράθεση δύο κρατών.

Η καθηγήτρια δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα όπως μπορούν οι πρόσφυγες να χρησιμοποιηθούν κατά την διάρκεια πολεμικών επιχειρήσεων, και πόσο επιτυχημένη θα μπορούσε να αποδειχθεί η χρήση τους.

Αξιοποιώντας στατιστικά στοιχεία και περιπτώσεις όπου οι πρόσφυγες έχουν αξιοποιηθεί σε πολεμικές αντιπαραθέσεις από το Β’ ΠΠ μέχρι το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η καθηγήτρια προσπαθεί να απαντήσει στα παραπάνω ερωτήματα και να σκιαγραφήσει το προφίλ των πληθυσμών που θα μπορούσαν να χειραγωγηθούν.

Επιπλέον, η καθηγήτρια αναλύει τα κίνητρα των θυτών να χρησιμοποιήσουν αυτούς τους πληθυσμούς ως όργανο άσκησης εξωτερικής πολιτικής. Είναι προφανές ότι κάθε εμπλεκόμενος στο κομβικό αυτό ζήτημα εθνικής ελληνικής ασφαλείας, οφείλει να αναζητήσει περισσότερες πληροφορίες.

Έκτοτε έχουν γραφτεί πολλά σε ερευνητικό – πανεπιστημιακό επίπεδο για το θέμα. Θεωρούμε ότι το ζήτημα μελετάται σε βάθος, τουλάχιστον από σχετικά με το αντικείμενο ερευνητικά Ινστιτούτα, συνδεόμενα ή όχι με το ελληνικό κράτος. Εάν όχι, τόσο το χειρότερο για μας…