Το αστυνομικό προσωπικό ανά την επικράτεια βρίσκεται σε συνεχή επιφυλακή με τα μέτωπα που αντιμετωπίζει να είναι περισσότερα από ποτέ.

Η φύλαξη των χερσαίων μας συνόρων στον Έβρο με χιλιάδες συναδέλφους από όλη την επικράτεια να έχουν μετακινηθεί και να συνδράμουν καθημερινά, με τις δυνάμεις να αποκλιμακώνονται σταδιακά.

Η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στα ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ ανά την επικράτεια τα οποία είναι συχνά πηγές αναταραχών όπου απαιτείται αρκετά συχνά αυξημένη αστυνομική δύναμη για την αντιμετώπιση αυτών και φυσικά η έντονη αστυνομική παρουσία στους δρόμους για την επίβλεψη και εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί από την κυβέρνηση για την εξάπλωση της πανδημίας.

Tα ανωτέρω σε συνδυασμό με την απαιτούμενη αστυνομική παρουσία (έλεγχοι, προσαγωγές, συλλήψεις) για την πρόληψη και καταστολή εγκληματικών ενεργειών στο πλαίσιο της ευρύτερης αστυνομικής δράσης αποτελεί κοινή παραδοχή ότι στην ιδιαίτερη αυτή συνθήκη που βιώνει η χώρα μας οφείλει να συνδράμει το σύνολο του αστυνομικού προσωπικού.

Την ώρα που αυξάνονται προοδευτικά τα επίσημα κρούσματα του ιού εντός του σώματος με τους ιχνηλατούντες αλλά και τους συναδέλφους με συμπτώματα να μπαίνουν σε καραντίνα η ηγεσία οφείλει να προνοήσει για την εξασφάλιση του αναγκαίου αστυνομικού προσωπικού στις υπηρεσίες προκειμένου να μην περιοριστεί η αστυνομική παρουσία σε συνδυασμό με την τήρηση των μέτρων για την υγεία των συναδέλφων και την ενδεχόμενη μετάδοση του ιού μεταξύ αυτών.

Στο πνεύμα της πρόληψης εξάλλου η ενέργεια των ανώτατων αξιωματικών της ΓΑΔΑ να συστήσουν εφεδρικό κέντρο επιχειρήσεων σε περίπτωση που εμφανιστεί κρούσμα του ιού στο υπάρχον.

- Όπως είναι γνωστό μεγάλος αριθμός συναδέλφων υπηρετεί στην προστασία Ελλήνων (βουλευτές, υπουργοί, γεν. γραμματείς, πρώην υπουργοί κ.α) και Ξένων Αξιωματούχων, δικαστικών, επιχειρηματιών και άλλων κρινόμενων από την ηγεσία, πολιτική και φυσική, ως ευπαθών στόχων. Τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί έχουν επηρεάσει αισθητά πέρα από τις μετακινήσεις και την κοινοβουλευτική, δικαστική και επιχειρηματική δραστηριότητα. Η ηγεσία οφείλει ελέω της ιδιαίτερης περίστασης που βιώνει η χώρα να επαναπροσδιορίσει το αναγκαίο αστυνομικό προσωπικό που απασχολείται σε ανωτέρω πρόσωπα και φρούρηση στόχων (οικείες, γραφεία), έτσι ώστε να επιστρέψει ένα μέρος αυτού είτε στην οργανική του θέση είτε να μετακινηθεί προσωρινά, προς αντιμετώπιση της ιδιαιτέρων συνθηκών αστυνομικής καθημερινότητας.

- Ο αστυνομικός έχει αποδείξει άπειρες φορές ότι θα εκτελέσει τα καθήκοντα του με αυταπάρνηση όπου η Υπηρεσία τον διατάξει.

Έτσι, με πρόσφατο παράδειγμα τους συναδέλφους της Φωκίδας και της Φθιώτιδας που καθημερινά με την από 26/03/2020 διαταγή της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας μεταβαίνουν στο πρώην στρατόπεδο «Γερακίνη» στην Μαλακάσα για φύλαξη, με την διοίκηση να καταστρατηγεί διατάξεις των Π.Δ 394/2001, 100/2003 και Ν.3833/2010 όπως καταγγέλλεται.

- Καλούμε τη φυσική ηγεσία να προβεί σε ορθότερη κατανομή του αστυνομικού προσωπικού πριν είναι πολύ αργά. Η διάθεση αστυνομικών από επιτελικές υπηρεσίες στα κατά τόπους Τμήματα να συνεχιστεί με αντίστοιχη μετακίνηση συναδέλφων από τα επίσημα πρόσωπα. Εφαρμόστε ολοκληρωμένο και εμπεριστατωμένο σχέδιο εσωτερικής κινητικότητας του προσωπικού του Σώματος.

Η αδιαφορία και η απραξία οδηγεί σε απαξίωση του επαγγελματία αστυνομικού.

Άλλωστε, στην «μάχη» κατά του κορονοϊού που δίνουμε ΔΕΝ περισσεύει κανείς.