ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΑΚΗΣ

Κυριακή, 12 Απριλίου 2020

Μεταναστευτικό: Πώς αντιδρά η Αθήνα μπροστά στον κίνδυνο νέων τουρκικών πιέσεων


Γ. Κουμουτσάκος: Όπως απέτυχε η πολιτική εκβιασμού στον Έβρο, έτσι θα αποτύχει κάθε τέτοια απόπειρα και στη θάλασσα

«Κάθε πιθανή μεταναστευτική άφιξη θα μπαίνει σε καραντίνα, είτε υπάρχει σκοπιμότητα πίσω από τις μεταναστευτικές αυτές ροές είτε όχι» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, ερωτηθείς για τα δημοσιεύματα περί συγκεντρώσεων μεταναστών στα παράλια της Μικράς Ασίας, υπό τον συντονισμό της τουρκικής αστυνομίας.

Mιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega o κ. Κουμουτσάκος τόνισε πως θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά οι επαναλαμβανόμενες δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας περί πιθανού 'ανοίγματος', των μεταναστευτικών πυλών. «Οι δηλώσεις αυτές έχουν σαφή στόχευση πίεσης και εκβιασμού προς την Ευρώπη και ξεκίνησαν εδώ και σχεδόν ένα χρόνο. Όλον αυτόν τον καιρό στις συνομιλίες με τους ευρωπαίους ομολόγους μου, τόνιζα ότι πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη αυτές τις δηλώσεις, διότι και μόνο η επανάληψή τους, δέσμευε προς αυτή την κατεύθυνση την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας» πρόσθεσε.

Όπως είπε, αναφερόμενος στην κατάσταση που είχε διαμορφωθεί στην ελληνικοτουρκική μεθόριο στον Έβρο «αυτό που είδαμε ήταν μία, κατά κάποιο τρόπο προαναγγελθείσα, πολιτική εξαναγκασμού, χιλιάδων ανθρώπων να λειτουργήσουν σαν ένας ζωντανός πολιορκητικός κριός για την παραβίαση των ελληνικών συνόρων, ώστε να ασκηθεί πίεση και εκβιασμός στην Ευρώπη».

«Η πολιτική εκβιασμού στον Έβρο δεν πέρασε. Όπως απέτυχε εκεί, η πίεση προς την Ελλάδα και ο εκβιασμός προς την Ευρώπη, θα αποτύχει οποιαδήποτε τέτοια απόπειρα και στη θάλασσα του Αιγαίου» υπογράμμισε ο κ. Κουμουτσάκος.

Θυμίζοντας τις απειλές του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών, τον περασμένο Ιούλιο, ο κ. Κουμουτσάκος σχολίασε ότι «η δήλωση που έκανε ο κ. Σοϊλού στις 21 Ιουλίου 2019, όταν ξαφνικά είπε ότι εάν ανοίξει η Τουρκία τις μεταναστευτικές πόρτες, θα είναι τέτοιος ο αντίκτυπος που καμία ευρωπαϊκή κυβέρνηση δεν θα αντέξει παραπάνω από έξι μήνες, ήταν μια πολύ σοβαρή και με συγκεκριμένη στόχευση δήλωση και μήνυμα προς όλους».

Την αποφασιστικότητα της Αθήνας στη φύλαξη των συνόρων σε Έβρο και Αιγαίο, για λόγους εθνικής ασφάλειας αλλά και προστασίας της δημόσιας υγείας λόγω του κορωνοϊού, υπογράμμισε και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Ερωτηθείς για δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η Άγκυρα επιχειρεί να προωθήσει μετανάστες με κορωνοϊό σε ελληνικά νησιά, ο κ. Βαρβιτσιώτης έστειλε μήνυμα προς την Τουρκία ότι «η Ελλάδα έχει σύνορα και τα προστατεύει».

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει επιδείξει αποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση και την αποτροπή φαινομένων εργαλειοποίησης προσφύγων και μεταναστών τόσο στον Έβρο όσο και το Αιγαίο. Όπως είπε, το Λιμενικό Σώμα έχει εντολές να σταματά οποιαδήποτε βάρκα ή πλοίο που προσπαθεί να εισέλθει παράνομα στα ελληνικά χωρικά ύδατα και για λόγους εθνικής ασφάλειας αλλά και για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. «Η Ελλάδα αποδεικνύει σήμερα ότι μπορεί να φυλάει τα σύνορά της. Και αυτό θα συνεχίσει να κάνει» συμπλήρωσε.

Νέες υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά

Σημειώνεται ότι σήμερα καταγράφηκε και νέος κγύρος υπερπτήσεων τουρκικών αεροσκαφών F-16 πάνω από ελληνικά νησιά. Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 που εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης πέταξε πάνω από τη Λέσβο, τις βόρειες ακτές της Χίου, την Παναγιά και τις Οινούσες.

Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου