Όταν την περασμένη Τρίτη το astinomiko.gr αποκάλυπτε την ύπαρξη δέκα ειδικών περιπολικών για την μεταφορά ατόμων με μεταδοτικές ασθένειες, δεν περιμέναμε το πόσο γρήγορα θα δικαιωνόταν ο πυρήνας του ρεπορτάζ.

Δηλαδή το γεγονός ότι παρόλο που ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου για την αντιμετώπιση της επιδημίας, τα συγκεκριμένα ειδικά οχήματα παρέμεναν είτε ακινητοποιημένα, είτε οι υπηρεσίες στις οποίες είχαν διατεθεί, συνέχιζαν να τα χρησιμοποιούν ως «κανονικά» περιπολικά.

Κάτι που σημαίνει πως υπάρχει πρόβλημα στον κεντρικό συντονισμό, αφού βέβαια δεν θα περίμενε κανείς από τους υπευθύνους των ΠΡΟΚΕΚΑ, στα οποία βρίσκονται τα οκτώ από τα δέκα αυτά περιπολικά, να ζητήσουν τα οχήματα τους να ενταχθούν στον κεντρικό σχεδιασμό διαχείρισης των κρουσμάτων που εμφανίζονται σε χώρους στους οποίους την ευθύνη έχει η Αστυνομία!

Στο ρεπορτάζ αυτό, με τίτλο "Στα αζήτητα δέκα ειδικά περιπολικά μεταφοράς φορέων επικίνδυνων ασθενειών", σημειώναμε χαρακτηριστικά: «Η ύπαρξη αυτών των ειδικών οχημάτων αποκαλύφθηκε από έρευνα του astinomiko.gr μετά την ερασιτεχνική (επικίνδυνη χαρακτηρίστηκε από πολλούς) απόπειρα αστυνομικών του Τμήματος Φιλοθέης να τροποποιήσουν ένα περιπολικό με διαχωριστικά από πλεξιγκλάς, κάτι που τελικά απαγορεύτηκε, και την μεταφορά με περιπολικό στην ΓΑΔΑ κρατούμενου με ύποπτα συμπτώματα κορωνοϊού, για να παραληφθεί από εκεί στην συνέχεια, με ειδικά εξοπλισμένο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.»

Αντίδραση από πλευράς Κατεχάκη δεν υπήρξε, τουλάχιστον επίσημα, όμως σε επίπεδο επικοινωνίας με αξιωματικούς από τους οποίους αναζητήσαμε λεπτομέρειες και πληροφορίες για το θέμα, είδαμε ότι, παρ’ όλη την γενική άγνοια, υπήρξε έντονο ενδιαφέρον για τα οχήματα αυτά.

Και μετά ήρθε η αποκάλυψη της «υπόθεσης Μαλακάσα». Αλλοδαποί που ζουν στην Δομή Φιλοξενίας της περιοχής αυτής, που βρίσκεται σε κατάσταση αυστηρής καραντίνας από τις 5 Απριλίου, καταγγέλλουν πως το ανήλικο αγοράκι τους έπεσε θύμα βιασμού.

Και ώ του θαύματος, καταγγέλλοντες και καταγγελλόμενος μεταφέρονται με «απλό περιπολικό» αρχικά στο Αστυνομικό Τμήμα Ωρωπού και στην συνέχεια στην Υποδιεύθυνση Ανηλίκων στον 3ο όροφο της ΓΑΔΑ! Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι ο καταγγελλόμενος αλλοδαπός έμεινε επί ημέρες στα κρατητήρια της Ασφάλειας, κάτι που καταγγέλλουν και οι Ενώσεις Αστυνομικών Αθήνας και Βορειοανατολικής Αττικής.

Και μετά τον σάλο που ξέσπασε με αυτή την υπόθεση, έρχεται το …δεύτερο κρούσμα της Μαλακάσας, η εξαφάνιση πέντε αλλοδαπών που διαμένουν εκεί και οι οποίοι τελικά εντοπίστηκαν λίγες ώρες αργότερα στον Σταθμό Λαρίσης και την πλατεία Βικτωρίας.

Εδώ όμως έχουμε την αλλαγή που το Γραφείο Τύπου της Αστυνομίας επικοινωνεί με τρόπο. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση για τον εντοπισμό των πέντε μεταναστών: «…συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν, από ειδικά διαμορφωμένα οχήματα, στην προαναφερόμενη δομή.»

Αφού λοιπόν χρησιμοποιήθηκαν οχήματα και με δεδομένο ότι αυτό της Άμεσης Δράσης είναι ακινητοποιημένο, τεκμαίρεται με ασφάλεια ότι τα ειδικά περιπολικά των ΠΡΟΚΕΚΑ Ταύρου και Αμυγδαλέζας, επιτέλους εντάχθηκαν στον γενικό σχεδιασμό.

Εδώ θα μπορούσαμε να ανοίξουμε, εν παρόδω, μεγάλη συζήτηση για υλικά, κτήρια, υποδομές, και άλλα πολλά που διαθέτει η Ελληνική Αστυνομία και κανένας δεν γνωρίζει, αλλά είναι ένα θέμα για την …μετά κορωνοϊό εποχή!

Σε ότι αφορά, εν κατακλείδι, στα «ειδικά περιπολικά», τέλος καλό όλα καλά.