Καθώς συνεχίζεται το ξέσπασμα του COVID-19, ο υπουργός ασφαλείας Βοσνίας-Ερζεγοβίνης πρότεινε να απελαθούν οι μετανάστες από τη χώρα. Ισχυρίστηκε ότι πρόσφυγες και μετανάστες ενέχουν οικονομικό βάρος εν μέσω της πανδημίας - καθώς και απειλή για την ασφάλεια. Η διάθεση εναντίον των μεταναστών στη Βοσνία αρχίζει να γίνεται δυσάρεστη. 

Ο υπουργός ασφαλείας της Βοσνίας Φαχρουδίν Ραντόνσιτς δήλωσε την Πέμπτη ότι θα υποβάλει πρόταση με βάση τα σχόλιά του στο κοινοβούλιο - χωρίς να προσδιορίζει μια ημερομηνία κατά την οποία η προτεινόμενη νομοθεσία θα είναι έτοιμη για κοινοβουλευτική συζήτηση. 

Πρόσθεσε ότι οι μετανάστες που δεν μπορούσαν να αποδείξουν την ταυτότητά τους παρέχοντας διαβατήρια ή άλλες μορφές ταυτοποίησης θα φυλακιστούν βάσει του σχεδίου του αντί να στεγάζονται σε στρατόπεδα μεταναστών.


"(Οι μετανάστες) που δεν θέλουν να δείξουν τα δελτία ταυτότητάς τους δεν θα επιτρέπεται πλέον να χρησιμοποιούν τα στρατόπεδα μεταναστών και προσφύγων μας", δήλωσε ο Ράντοντς. "Θα πάνε κατευθείαν στη φυλακή. Και θα τους κρατήσουμε εκεί για ένα έως πέντε χρόνια μέχρι να μπορέσουμε να αποδείξουμε την ταυτότητά τους. Αυτή είναι η πρότασή μας για έναν νέο νόμο."

«Θέλουμε να (ανακουφίσουμε) το βάρος της φροντίδας 8.000 έως 9.000 ατόμων εδώ. Δεν μπορούμε να το χειριστούμε, ειδικά τώρα, με την κατάσταση του ιού. Θέλουμε επίσης να αποθαρρύνουμε ψυχολογικά τους νέους μετανάστες από το να έρθουν εδώ αφού τελειώσει η πανδημία και ανοίξουν ξανά τα σύνορα. "

Οι αρχές της Βοσνίας έχουν δοκιμάσει άλλα ακραία μέτρα στο παρελθόν για να αποτρέψουν τους μετανάστες από το να έρθουν και να παραμείνουν στη χώρα τους, όπως η απειλή να στείλει στρατό για να οχυρώσει τα σύνορα και να απενεργοποιήσει την παροχή νερού σε αυτοσχέδιες περιοχές στρατοπέδων.

Αυξανόμενη κατάσταση κρίσης

Τα σχόλια έγιναν μετά από εκατοντάδες μετανάστες που μεταφέρθηκαν κοντά στην πόλη Μπιχάκ από τα σύνορα της χώρας με το κράτος μέλος της ΕΕ Κροατία μεταφέρθηκαν σε ένα κοντινό στρατόπεδο σκηνών έκτακτης ανάγκης του ΔΟΜ, που δημιουργήθηκε εν μέσω πανδημίας κοροναϊού.

Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες στρατοπεδεύουν στο στρατόπεδο Vucjak από τον Bihac για χρόνια με την ελπίδα να διασχίσουν τα σύνορα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στην Κροατία και να φτάσουν έτσι στην επικράτεια της ΕΕ. Ωστόσο, η Κροατία έχει θέσει αυστηρούς συνοριακούς ελέγχους και οχυρώσεις, με αυξανόμενες αναφορές βίαιων επιστροφών στη Βοσνιακή επικράτεια αφήνοντας τους υποψήφιους αιτούντες άσυλο στην ΕΕ που έχουν κολλήσει σε διαρκές άκρο στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.




Όμως, με την συνεχιζόμενη πανδημία COVID-19, ο ιστότοπος που φιλοξενεί έως και 1.500 μετανάστες έχει γίνει και πάλι ένα μείζον ζήτημα ανησυχίας για την κυβέρνηση με κακές υγειονομικές συνθήκες στο στρατόπεδο και άλλες τέτοιες τοποθεσίες σε ολόκληρη τη χώρα θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον τέλειο χώρο αναπαραγωγής ασθενειών και κόστισε εκατομμύρια ευρώ στον Βόσνιο φορολογούμενο εν μέσω του ξεσπάσματος του νέου κοροναϊού.

Περισσότεροι από 6.000 μετανάστες αναφέρονται ότι ζουν σε στρατόπεδα που διοικούνται από τον ΔΟΜ σε ολόκληρη τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.