Πρόκειται για έναν άνδρα ηλικία περίπου 50 ετών, ο οποίος φιλοξενούνταν στη δομή των Γρεβενών και κατέληξε στο νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας.

Σε ηλικία 50 ετών έφυγε από τη ζωή ένας μετανάστης που φιλοξενούνταν στη δομή Γρεβενών, έχοντας παρουσιάσει συμπτώματα κορωνοϊού.

Την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο της Πτολεμαϊδας άφησε τα ξημερώματα του Σαββάτου, ένας αλλοδαπός ηλικάς περίπου 50 ετών που φιλοξενούνταν σε δομή μεταναστών στα Γρεβενά. Το θύμα εμφάνιζε ύποπτα συμπτώματα covid- 19 και γι αυτόν τον λόγο είχε ληφθεί δείγμα για να αποδειχθεί αν ο άνθρωπος νοσούσε. Ο 50χρονος είχε νοσηλευτεί και παλαιότερα στο νοσοκομείο Γρεβενών, καθώς αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας.

Τα αποτελέσματα βγήκαν σήμερα και έδειξαν ότι ο άτυχος μετανάστης δεν κατέληξε εξαιτίας του κορωνοϊού, καθώς το δείγμα ήταν αρνητικό.

Ευάλωτες και οι δομές προσφύγων και μεταναστών

Ανησυχία προκαλούν τα κρούσματα στις προσφυγικές δομές, όπου οι συνθήκες διαβίωσης είναι κατά γενική ομολογία άθλιες. Η Μαλακάσα και η Ριτσώνα επανήλθαν στο προσκήνιο με νέα κρούσματα τα οποία έρχονται να προστεθούν στα 150 κρούσματα που εντοπίστηκαν στο Κρανίδι. Συγκεκριμένα, στη δομή της Ριτσώνας εντοπίστηκαν άλλα δύο κρούσματα και η δομή παραμένει σε καραντίνα. Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο διάστημα είχαν διαπιστωθεί 20 κρούσματα ατόμων θετικών σε κορωνοϊό, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί ο υγειονομικός αποκλεισμός της.

Στη Μαλακάσα βρέθηκε επίσης θετικός ένας Αφγανός πρόσφυγας με αποτέλεσμα να παραταθεί η καραντίνα στη δομή ενώ τέθηκαν σε καραντίνα αστυνομικοί και άλλοι κρατικοί λειτουργοί που ήρθαν σε επαφή με τον νεαρό φορέα του ιού. «Δεν είναι δυστυχώς οι ιδανικές συνθήκες αυτή τη στιγμή στους περισσότερους χώρους φιλοξενίας προσφύγων, το γνωρίζουμε αυτό. Είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα σε όλες τις δομές φιλοξενίας προσφύγων σε όλο τον κόσμο και στην Πατρίδα μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σωτήρης Τσιόδρας. Συμπλήρωσε δε, πως «οι συνθήκες υγιεινής φυσικά και δεν είναι αυτές που θα θέλαμε να είναι. Επενδύουμε στο να γίνουν καλύτερες» και πρόσθεσε πως υπάρχει οργανωμένη ομάδα η οποία ασχολείται με τα θέματα υγείας των δομών προσφύγων και μεταναστών. «Οπωσδήποτε όμως, όσο καλύτερες οι συνθήκες υγιεινής τόσο περισσότερο δεν θα ευνοείται η μετάδοση τέτοιων μεταδοτικών ιών» τόνισε ο κ. Τσιόδρας λέγοντας πως «είναι ευθύνη όλων μας, είναι ευθύνη και των Υπουργείων τα οποία ασχολούνται με το θέμα το μεταναστευτικό και νομίζω γίνεται μια τεράστια προσπάθεια και αποσυμφόρησης αυτών των χώρων».

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα ο ιός μεταδίδεται πολύ εύκολα στις κλειστές δομές και γι αυτό πρέπει στους πληθυσμούς αυτούς να εφαρμοστεί μαζικός εργαστηριακός έλεγχος στην επόμενη φάση.