Αγοράζουν ναρκωτικά με βεβαίωση μετακίνησης

«Πηγαίνω στο κέντρο της Αθήνας όπου και μένω ως άστεγος, αφού πήγα στο Ζεφύρι για να προμηθευτώ την ημερήσια δόση μου» ενημερώνει με ιδιόχειρο κείμενο που έγραψε σε μια κόλλα χαρτί ο Σ.Ν. Σε μια άλλη περίπτωση η Σ.Κ, κάτοικος Πετρούπολης έγραψε σε χαρτί, «η μετακίνηση μου σχετίζεται με τον λόγο ότι είμαι τοξικομανής και ήρθα να πάρω τη δόση μου». Άλλοι χρήστες πάλι φέρου επίσημη βεβαίωση κατ΄ εξαίρεση μετακίνησης πολιτών, όπως ο Ν.Μ που διαμένει στην οδό Αμφυκτίωνος στην Αθήνα, εντοπίστηκε στη Δυτική Αττική και σημείωσε την ένδειξη Β2 που αφορά την «Μετάβαση σε νε λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους» γράφοντας με στυλό δίπλα. «Τοξικομανής- Εξαρτημένος».


Μειωμένη η παρουσία διακινητών υπο τον φόβο του Κορωνοϊου

Η πανδημία του κορωνοϊου και οι κίνδυνοι του, έχουν αλλάξει ακόμη και τον «χάρτη» διακίνησης ναρκωτικών, καθώς οι έμποροι εμφανίζουν μειωμένη παρουσία στα γνώριμα σημεία εμπορίας ναρκωτικών. Έτσι λοιπόν αστυνομικές πηγές σημειώνουν πω ς, « οι διακινητές είτε αποφεύγουν να παραμένουν για πολλές ώρες σε πολυσύχναστες πιάτσες ναρκωτικών ή άλλαξαν σημεία για να έχουν πιο ελεγχόμενη πελατεία και άρα αποφυγή συνωστισμού». Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμη και η υπαίθρια πιάτσα της Μαυροματαίων στην ΑΣΟΕΕ, έχει… μειωμένη προσέλευση, ενώ αυξημένη είναι η πιάτσα στην πλατεία Βάθη και Χαλκοκονδύλη. Στο ίδιο πλαίσιο, μειωμένη, λόγω βέβαια των αυξημένων υποχρεώσεων που έχουν αναλάβει λόγω της πανδημίας του κορωνοϊου, είναι και οι περιπολίες και προσαγωγές τοξικοερξαρτημένων ατόμων από αστυνομικούς. Οι αστυνομικοί που επιβαίνουν στα βαν με τα οποία γίνονται οι προσαγωγές των συγκεκριμένων ατόμων, αντί να προχωρούν στην προσαγωγή 20 ατόμων που έχει χωρητικότητα το όχημα, για λόγους ασφαλείας, προχωρούν σε 8 ή 10 προσαγωγές για λόγους ασφαλείας.

Φόβοι για γκετοποίηση εν μέσω πανδημίας

Κάτοικοι και καταστηματάρχες, μέλη του εξωραϊστικού και πολιτιστικού συλλόγου «Αγίου Παύλου- Σταθμού Λαρίσης, κατήγγειλαν την απόφαση του δήμου της Αθήνας για « τη δημιουργία δομής φροντίδας και στέγασης αστέγων, συνολικά 400 ατόμων, στη συμβολή των οδών Λιοσίων και Αχαρνών» και σχολιάζουν σκωπτικά πως, « ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ και πληροφορούμαστε την εν κρυπτώ, χωρίς καμία τηλεοπτική ανακοίνωση, απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ( δια περιφοράς) για τη δημιουργία δομής με εξαρτημένα άτομα χρήσης ουσιών, πάλι στην πλατεία Βάθη, στο ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ, επί της οδού Χαλκοκονδύλη, στο ξενοδοχείο ΙΟΝΙΣ. ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες αυτής της περιοχής με τον προβληματισμό και την αγωνία ότι δομές αυτού του τύπου, όταν συγκεντρώνονται στην ίδια περιοχή, δημιουργό». Ναρκωτικές ουσίες διακινούνται επίσης, αν και με ιδιαίτερη προσοχή λόγω και της αστυνομικής παρουσίας σε όλη την Αθήνα, στα Εξάρχεια, τον Άγιο Παντελεήμονα, αλλά και στους δρόμους γύρω από την Ομόνοια.