Η Ελλάδα δεν μπορεί να χαλαρώσει τα μέτρα στον Έβρο.

Την ώρα που η Χώρα εξακολουθεί να αναφέρεται στην τιτάνια προσπάθεια για το απαραβίαστο των συνόρων σε μαζικές προσπάθειες εισβολής από τα χερσαία σύνορα, προσπάθειες που ξεκίνησαν τα ξημερώματα της 28ης Φεβρουαρίου 2020, λίγοι θυμούνται την προηγούμενη προσπάθεια της Τουρκίας να πιάσει στον ύπνο την Ελλάδα.
Και τα δύο περιστατικά που συνδέονται με τα σύνορα, την ασφάλεια, τα αντανακλαστικά της Χώρας μας και κυρίως με τις απόπειρες της Τουρκίας να δημιουργήσει θερμό επεισόδιο.

Λίγους μήνες νωρίτερα από τη μαζική απόπειρα εισβολής χιλιάδων μεταναστών, η Τουρκία είχε προσπαθήσει δύο φορές να απελάσει άνδρα, τον οποίο κατηγορούσε ως τζιχαντιστή. Πρόκειται για αραβόφωνο με διαβατήριο ΗΠΑ τον οποίο αρχικά Τούρκοι αστυνομικοί τον είχαν συνοδέψει μέχρι το τελωνείο Καστανεών, με τους Έλληνες αστυνομικούς να αρνούνται την είσοδό του στη χώρα.

Το περιστατικό που είχε ξεκινήσει στις 11 Νοεμβρίου ολοκληρώθηκε στις 15 Νοεμβρίου όταν η Τουρκία αναγκάστηκε να υποχωρήσει και όπως εικάζεται σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ, απέλασε τον άνδρα στις ΗΠΑ, όπως τουλάχιστον μετέδωσαν τουρκικά ΜΜΕ.
Επί μέρες υπήρχε μεγάλη ένταση στα σύνορα, με την ανάπτυξη ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων και από τις δύο χώρες, με την Ελλάδα να διασφαλίζει με επιτυχία το απαραβίαστο των συνόρων.

Και τότε, όπως και στις 28 Φεβρουαρίου οι Τούρκοι κινήθηκαν με ταχύτητα, όμως η οξυδέρκεια και οι πρώτες αντιδράσεις των ένστολων που βρίσκονται στα σύνορα, ανάγκασαν την Τουρκία να αλλάξει στρατηγική.

Τα δύο περιστατικά, με πολλά κοινά χαρακτηριστικά, αποτελούν τις βασικές αιτίες που η Ελλάδα δεν χαλαρώνει στιγμή τα μέτρα, ενώ υπάρχει συνεχής και ενισχυμένη επιτήρηση των συνόρων και με μέσα τα οποία παραμένουν αόρατα από εδάφους και κυρίως γνωστά σε εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό ατόμων (εκτός Έβρου).
Η Ελλάδα δεν αποκλείει τίποτα, καθώς οι απρόβλεπτες αντιδράσεις της Τουρκίας μπορεί να έρθουν ανά πάσα στιγμή και σε οποιοδήποτε σημείο, από το τριεθνές του Έβρου μέχρι και τη Γαύδο.