Αργά το βράδυ της Παρασκευής και με τρόπο που αιφνιδίασε την τουρκική κοινωνία, το υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία θα ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας διάρκειας δύο ημερών σε 31 μεγάλες πόλεις από τις 12 τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς Σάββατο.

Οι Τούρκοι πολίτες αιφνιδιάστηκαν, επικράτησε πανικός, και πολλοί κάτοικοι των αστικών κέντων ξεχύθηκαν στους δρόμους επιχειρώντας να αγοράσουν ότι βρουν σε όποιο μαγαζί ήταν ανοικτό. Εικόνες αλλοφροσύνης άρχισε να μεταδίδει το CNN Turk από τις 10.30 το βράδυ της Παρασκευής. Οι δρόμοι είχαν πλημμυρίσει από αυτοκίνητα με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθούν τα οχήματα και πλήθη κόσμου πολιορκούσαν τα καταστήματα που ήταν ανοικτά. Το ΥΠΕΣ της Τουρκίας υποχρεώθηκε να ανακοινώσει ένα τέτοιο μέτρο με αυτό τον τρόπο όταν έγινε γνωστό ότι τα νέα κρούσματα κορωνοϊού έφθασαν τα 4.750 μεσα σε ένα 24ωρο που σημαίνει ότι η αύξηση είναι πλέον εκθετική και ανεξέλεγκτη.


Μέχρι και τις 22.00 ώρα Ελλάδας και ενώ επικρατούσε χάος στην Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη δεν είχαν γίνει ακόμα γνωστές οι λεπτομέρειες της απαγόρευσης κυκλοφορίας και το εάν και κατά πόσο οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να εξέρχονται των κατοικιών τους για να προμηθευτούν τα απαραίτητα καθώς και για να επισκέπτονται γιατρούς και νοσοκομεία.

















Ξεπέρασαν τους 1.000 οι νεκροί στην Τουρκία






Την ίδια στιγμή οι νεκροί από τον νέο κορωνοϊό στην Τουρκία ξεπέρασαν σήμερα τους χίλιους, καθώς ανακοινώθηκε ο θάνατος άλλων 98 ανθρώπων.





Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Άγκυρα ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά είπε ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της Covid-19 είναι 47.029. Ο αριθμός των ανθρώπων που πέθαναν έφτασε τους 1.006, ωστόσο την ίδια στιγμή 2.423 ασθενείς ανέρρωσαν.


Σύμφωνα με τον υπουργό, μέχρι σήμερα έχουν γίνει περισσότερα από 307.000 διαγνωστικά τεστ στην Τουρκία, όπου το ποσοστό της θνητότητας φτάνει το 2,15%.

Στην Τουρκία παρατηρείται εδώ και αρκετές ημέρες μια επιτάχυνση της επιδημίας, καθώς από τις 4 Απριλίου ανακοινώνονται καθημερινά περισσότερα από 3.000 νέα κρούσματα. Για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πολλαπλασίασε τα μέτρα: τα σχολεία, τα καφενεία και οι πολιτιστικοί χώροι έκλεισαν, οι πτήσεις διακόπηκαν και επιβλήθηκε περιορισμός στις μετακινήσεις. Ωστόσο, η αντιπολίτευση και πολλοί γιατροί ζητούν να επιβληθεί γενική καραντίνα, ένα μέτρο που απορρίπτει η κυβέρνηση για να μην παραλύσει η εύθραυστη οικονομία της χώρας. Προς το παρόν, μόνο οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών και οι νέοι κάτω των 20 ή όσοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα δεν έχουν το δικαίωμα να βγουν από τα σπίτια τους, ούτε καν για να ψωνίσουν.


Την Πέμπτη, οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι θα παρακολουθούν τις μετακινήσεις όσων έχουν βρεθεί θετικοί στον νέο κορωνοϊό αλλά και των συγγενών τους μέσω μιας εφαρμογής στα έξυπνα τηλέφωνα.