Τον τετραπλασιασμό των αποφάσεων ασύλου οι οποίες εκδόθηκαν τους τελευταίους μήνες ανακοίνωσε, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης. Η Υπηρεσία Ασύλου μπόρεσε να επισπεύσει τις διαδικασίες εξέτασης, καθώς το τελευταίο δίμηνο έχει ανασταλεί η κατάθεση νέων αιτήσεων λόγω κορωνοϊού, ενώ την ίδια στιγμή οι αφίξεις στα νησιά του Αιγαίου έχουν σχεδόν μηδενιστεί.

Οπως σημείωσε ο υπουργός, το τελευταίο δίμηνο εκδόθηκαν 11.000 αρνητικές αποφάσεις, προσθέτοντας ότι αυτοί οι άνθρωποι θα μπορούσαν να επιστραφούν. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι η διαδικασία επιστροφών δεν είναι καθόλου εύκολη. Οσον αφορά τις επιστροφές στην Τουρκία που αφορούν ανθρώπους οι οποίοι παραμένουν στα νησιά, ο υπουργός τόνισε, «με την Τουρκία ευελπιστούμε ότι με τη λήξη του κορωνοϊού θα ξεκινήσει ξανά η γραμμή. Ως προς τις τρίτες χώρες, και εδώ είναι πολύ σημαντικό, είναι βασική προτεραιότητα της χώρας μας στη διαπραγμάτευση στην Ευρωπαϊκή Ενωση να καταστεί ευρωπαϊκή προτεραιότητα». Οπως συμπλήρωσε, «υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ζήτημα το οποίο η Ελλάδα το έχει θέσει από το 2011 στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Το θέμα της οργάνωσης των επιστροφών από την Ε.Ε και όχι ξεχωριστά από τα κράτη - μέλη έχει ζητηθεί πολλάκις, ωστόσο δεν υπάρχει συμφωνία για το θέμα.

Ο κ. Μηταράκης, πάντως, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3 επεσήμανε ότι με τον νέο μεταναστευτικό νόμο 4686/2020 που ψηφίστηκε πριν από 3 μέρες και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας ειδικού τμήματος επιστροφών και επιτρέπεται πλέον «να κρατούνται αυτοί οι οποίοι είναι προς επιστροφή, αν θεωρείται ότι υπάρχει κίνδυνος φυγής για να μπορούν να οργανωθούν οι επιστροφές και να μην αναζητούνται αυτοί που κρίνονται ότι είναι ύποπτοι φυγής».

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η διαδικασία της ιχνηλάτησης στη Λέσβο των επαφών των δύο κρουσμάτων κορωνοϊού που εντοπίστηκαν στην πρόχειρη δομή που φτιάχτηκε στα Μεγάλα Θέρμα της βόρειας Λέσβου προκειμένου να τίθενται σε 14ήμερη καραντίνα όσοι φτάνουν από την Τουρκία. Στη συγκεκριμένη δομή διαμένουν 70 άτομα τα οποία έφτασαν πριν από μία εβδομάδα στο νησί με βάρκα από την Τουρκία. Εχουν τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό 25 κάτοικοι του νησιού και 2 στελέχη του Λιμενικού Σώματος, που χαρακτηρίστηκαν «στενές επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων».