Στοιχεία για την μείωση των μεταναστευτικών ροών στα νησιά έδωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, μιλώντας στην Βουλή κατά την επεξεργασία του νέου μεταναστευτικού νομοσχεδίου.
«Υπήρξε περαιτέρω μείωση των ροών, καθώς τον Απρίλιο είχαμε 39 αφίξεις, μείωση 99% και στο τετράμηνο οι αφίξεις μειώθηκαν κατά 20% σε σχέση με τo 2019. Την 1η Ιανουαρίου είχαμε 38.400 διαμένοντες στα ΚΥΤ των νησιών σήμερα έχουμε 34.100, δηλαδή 4.300 λιγότερους, ενώ μπήκαν στη χώρα μας 9.137 μετανάστες πριν την λήψη των ουσιαστικών μέτρων του ΚΥΣΕΑ τον περασμένο Μάρτιο.
Το νομοσχέδιο του Νοεμβρίου κατάφερε να μειώσει το χρόνο της έκδοσης πρώτης απόφασης για τις αφίξεις του 2020 στις 24 ημέρες φέτος, από 183 μέρες το 2019», είπε μεταξύ άλλων. Ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε ακόμη στην αύξηση των αποφάσεων ασύλου προκειμένου να επιτευχθεί η αποσυμφόρηση των νησιών.
«Το 2019 είχαμε περίπου 4.000 αποφάσεις το μήνα, δηλαδή τρεις αποφάσεις ανά υπάλληλο τον μήνα, στις υπηρεσίες ασύλου. Τον Μάρτιο εκδώσαμε 7.000 αποφάσεις, τον Απρίλιο του 2020 πάνω από 15.000 αποφάσεις ασύλου. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται ουσιαστική αποσυμφόρηση των νησιών».

Τι ανέφερε ο Μηταράκης για τα πιστοποιητικά ευαλωτότητας

Ο κ. Μηταράκης έδωσε στοιχεία και για τα πιστοποιητικά ευαλωτότητας που είχαν εκδοθεί την περίοδο 2016-2019.

«Σήμερα ο εισαγγελέας έρευνα πως εκδόθηκαν στη Μυτιλήνη την περίοδο 2016- 2019 πάνω από 25.000 πιστοποιητικά ευαλωτότητας, ώστε αυτοί οι μετανάστες και να φύγουν κατά προτεραιότητα από τα νησιά και να αποφύγουν τυχόν απέλαση τους στην περίπτωση που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Τρίτο απαραίτητο συστατικό μείωσης των ροών είναι η αντικατάσταση των ανοικτών δομών φιλοξενίας με κλειστές και ελεγχόμενες και ήδη ξεκινάμε σε τέσσερα σημεία εντός των επόμενων μηνών δίνοντας προτεραιότητα στην ασφάλεια. Ακόμα οι πρόσφατες μετακινήσεις ασυνόδευτων ανηλίκων σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τις ημέρες μάλιστα του κορωνοϊού, αποκτούν ιδιαίτερη σημασία για την διεθνοποίηση που έχουμε κάνει στο μεταναστευτικό θέμα».
Όσον αφορά το θέμα του κορωνοϊού, ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι υπήρξαν «μηδέν κρούσματα στα νησιά, μηδέν κρούσματα στις δομές φιλοξενίας που λειτουργεί το υπουργείο μετανάστευσης και ασύλου στα νησιά, μηδέν απώλειες σε ανθρώπινες ζωές σε όλη τη χώρα που σχετίζονται με την μεταναστευτική κρίση, μηδέν μετάδοση του ιού από δομές στις τοπικές κοινωνίες, όπως κάποιοι προσπαθούσαν να τρομοκρατήσουν».
ΠΗΓΗ infognomonpolitics.gr