Μεταξύ άλλων ο κος Κωνσταντίνος Φίλης, δηλώνει ότι έχουν ανέβει οι τόνοι σε όλους τους τομείς από την μεριά της Τουρκίας. 

Ανέφερε χαρακτηριστικά "Διαπιστώνεται το προφανές ότι το κλίμα είναι ιδιαίτερα τεταμένο. Αυτό αποδείχτηκε στην περίπτωση του Έβρου όπου πιθανότητα ένα τέτοιο θέμα θα είχε αποσιωπηθεί και θα είχε διευθετηθεί μεταξύ τεχνικών επιτροπών, όπως γινόταν στο παρελθόν. Μπορεί να μην ήταν για το θέμα του φράχτη αλλά για τις συντεταγμένες υπήρχε μία διάθεση συνεννόησης". 

Επίσης για τις συντεταγμένες ανέφερε "Η Τουρκία αυτή την στιγμή χρειάζεται να απαντήσει στον Έβρο. Αισθάνεται ότι μετά τα γεγονότα του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας και μετά την θριαμβολογία, που σε κάποιο βαθμό ήταν αχρείαστη, που ακολούθησε από ελληνικής πλευράς, γιατί καταφέραμε αυτό που θέλαμε. Η Τουρκία θέλει να πει, ξεκινώντας από τον Έβρο, είμαι εδώ και δεν πρόκειται να φύγω. Συνδυάστε το αυτό και με την Συνθήκη της Λωζάνης, που έρχεται και επανέρχεται σε μία αμφισβήτηση, για να συζητηθεί"

Στο ερώτημα αν τους ενοχλεί ο φράχτης στον Έβρο, ο κος Φίλης απαντά "Εκεί τους ενοχλήσε πρώτον ότι δεν κατάφεραν το σχέδιο τους, δεύτερο η κατασκευή του φράχτη, γιατί η Ελληνική πλευρά θέλει να αξιοποιήσει το χρόνο για να επεκτείνει το φράχτη για να μπορέσει να αντιμετωπίσει ενδεχόμενο νέο κύμα, που προαναγγέλεται από τον Τσαβούσογλο και ακριβώς συνδυάστε δηλαδή πως τα βάζει όλα στο τραπέζι, Συνθήκη της Λωζάνης είναι παρωχημένη ας βρούμε ένα τρόπο να καθίσουμε να το κουβεντιάσουμε να μην είναι ταμπού. Δεύτερο στρατοχωροφυλακή όχι πολύ, λιγότεροι από δέκα βρεθήκανε στην περιοχή. Τρίτο ο Τσαβούσογλου να λέει να μη νομίσουμε ότι τελειώσαμε με τους μετανάστες, θα ξαναέρθουν μετά τον κορωνοϊό, το οποίο βέβαια αυτό δεν είναι σήμα μόνο απέναντι στην Ελλάδα αλλά και σήμα απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εγκαίρως ελάτε να τα βρούμε γιατί έρχεται επόμενο κύμα μετά την πανδημία"

"Όσον αφορά Ανατολική Μεσόγειο, Λιβύη, Αιγαίο, για τις δηλώσεις Ακάρ και ούτε κάθε εξής, έχουμε το εξής δεδομένο. Οι Τουρκία είναι μία χώρα η οποία θεωρεί ότι είναι κυρίαρχη στην ευρύτερη περιοχή. Θέλει να εδραιώσει προς την Ελληνική πλευρά αλλά και προς πάσα άλλη κατεύθυνση, όχι εγώ είμαι το αφεντικό και χωρίς το αφεντικό δεν μπορείτε να κάνετε τα δικά σας κουμάντα. Λένε ότι τιμωρούμε την Ελλάδα γιατί αποπειράθηκε να μας απομονώσει από τα περιφερειακά δρώμενα και την τιμωρούμε με το τουρκολιβυικό σύμφωνο, μικρή σημασία έχει αν είναι νόμιμο ή παράνομο, προφανώς εμείς λέμε ότι είναι νόμιμο ως Τουρκία, αλλά ξέρουμε την πραγματικότητα, την τιμωρούμε με το να κάνουμε γεωτρήσεις εντός Κυπριακής ΑΟΖ γιατί τη θεωρούμε ότι οι Έλληνες ελέγχουν τους Ελληνοκύπριους όπως οι εμείς ελέγχουμε τους Τουρκοκύπριους, πράγμα το οποίο δεν ισχύει αλλά δεν πείθονται για αυτό"

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης αναφέρει ότι "Η Τουρκία έχει μια αντίληψη ανταγωνιστική απέναντι στο κομμάτι του τουρισμού με τη Ελλάδα ενώ θα έπρεπε να είναι συμπληρωματική η μία χώρα προς την άλλη, αυτό θα ίσχυε αν υπήρχαν άλλες προϋποθέσεις. Πέρυσι η Τουρκία είχε έσοδα από τον τουρισμό 34,5 δισεκατομμύρια, φέτος είναι δεδομένο ότι αυτά θα πέσουν κατά 50, 60 ίσως και 70%, αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό για μία χειμαζόμενη οικονομία, όπως είναι η Τουρκία αυτή τη στιγμή, οπότε με βάση τη λογική πως ούτε η Τουρκία θα θέλει μεγάλες περιπέτειες το καλοκαίρι με την Ελλάδα"

"Σε σχέση με την Ελλάδα, οι κομμένοι δίαυλοι επικοινωνίας είναι μεγαλύτεροι τώρα ακόμη που το πρόβλημα είναι τεταμένο. Μάλιστα είχα συνομιλία με έναν υπουργό πριν έρθω ο οποίος ανέφερε ότι εμείς έχουμε αποπειραθεί να βρούμε πάλι το νήμα των σχέσεων και δεν υπάρχει απάντηση προς ώρας από την άλλη πλευρά. Το οποίο είναι δυνάμει ανησυχητικό, γιατί ο συγκεκριμένος Υπουργός χειρίζεται ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο και θα το βρούμε μπροστά μας το επόμενο χρονικό διάστημα και σύμφωνα με τις δηλώσεις Τσαβούσογλου. Οπότε ας έχουμε κατά νου, πως αν δεν αποκατασταθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας, τέτοιου είδους περιστατικά όπως στον Έβρο αλλά και άλλα, μπορεί να λειτουργούν πολλαπλασιαστικά αρνητικά στις σχέσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουμε ακριβώς απέναντι έναν γείτονα που είναι δύστροπος, δύσκολος αλλά και αναθεωρητικός". 

Δείτε ολόκληρο το βίντεο



πηγή: bordernews