Οι 27 της ΕΕ εκφράζουν την αμέριστη αλληλεγγύη τoυς, αλλά και την υποστήριξη στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και την καταδίκη τους για τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες εντός της ΑΟΖ, οι οποίες κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτό που κατ’ επανάληψη η ΕΕ έχει καλέσει την Τουρκία να πράξει, σύμφωνα με Δήλωση την οποία υιοθέτησε σήμερα το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών (ΣΕΥ), το οποίο συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη.

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Οι 27 καταδικάζουν και την κλιμάκωση των παραβιάσεων της Τουρκίας στον ελληνικό εθνικό εναέριο χώρο, συμπεριλαμβανομένων των υπερπτήσεων κατοικημένων περιοχών και της χωρικής θάλασσας, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου". Καλούν δε την Τουρκία να σέβεται κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ πάνω στα χωρικά ύδατά τους, καθώς και όλα τα κυριαρχικά δικαιώματά τους στις θαλάσσιες ζώνες τους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δημιουργούνται από τα νησιά και τον εναέριο χώρο.

Στο γενικότερο επίπεδο των ευρωτουρκικών σχέσεων, η Δήλωση των 27 επαναλαμβάνει τη θέση, ότι οι παράνομες ενέργειες της Άγκυρας επηρεάζουν αρνητικά αυτές τις σχέσεις, τις οποίες όλοι θέλουν να δουν να βελτιώνονται.

Επιπρόσθετα, η Δήλωση θέτει ως προϋπόθεση για τη συνέχιση του διαλόγου της ΕΕ με την Τουρκία την αποχή από μονομερείς ενέργειες, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό ως μήνυμα και για την ίδια την Τουρκία.

Διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι η ΕΕ καλωσορίζει, εκ νέου, και υιοθετεί την πρόσκληση που απηύθυνε η Κυπριακή Κυβέρνηση προς την Τουρκία για την έναρξη διαπραγματεύσεων για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας. Η θέση της ΕΕ είναι απόλυτα σαφής και αποτελεί ηχηρή απάντηση στην άρνηση της Τουρκίας να διαπραγματευτεί με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Μέσα από τη Δήλωση, η ΕΕ δεσμεύεται ότι θα εξακολουθήσει να επιλαμβάνεται στενά του θέματος των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ, εντός του καθορισμένου πλαισίου των σχετικών Συμπερασμάτων του Συμβουλίου, τα οποία συμπεριλαμβάνουν και τα Συμπεράσματα με τα οποία τέθηκαν σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα εναντίον της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, η δήλωση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο αναφέρει τα εξής:

"Μετά την τελευταία απόφαση της Τουρκίας να αποστείλει ένα πλοίο γεωτρήσεων για μια νέα επιχείρηση γεώτρησης στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, η ΕΕ υπενθυμίζει και επιβεβαιώνει τη θέση της όπως ορίζεται σαφώς από προηγούμενα σχετικά συμπεράσματα του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ιδίως εκείνα του Ιουνίου 2019 και του Οκτωβρίου 2019 για τις συνεχιζόμενες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο."

"Σύμφωνα με τα προηγούμενα συμπεράσματα του Συμβουλίου, η ΕΕ βρίσκεται σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο και επαναλαμβάνει ότι απαιτούνται συγκεκριμένα βήματα για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος ευνοϊκού για τον διάλογο", αναφέρουν οι 27.

"Θέματα που σχετίζονται με την οριοθέτηση αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και της υφαλοκρηπίδας πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων με καλή πίστη, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και στην επιδίωξη της αρχής των σχέσεων καλής γειτονίας", τονίζουν οι 27 και σημειώνουν ότι "από αυτήν την άποψη, χαιρετίζουμε για άλλη μια φορά την πρόσκληση της Κυπριακής Κυβέρνησης στην Τουρκία να διαπραγματευτεί καλή τη πίστει τη θαλάσσια οριοθέτηση μεταξύ των σχετικών ακτών τους".

Οι 27 τονίζουν ακόμη ότι "οι πιο πρόσφατες κλιμακούμενες ενέργειες της Τουρκίας δυστυχώς πηγαίνουν στην αντίθετη κατεύθυνση".

"Λυπούμαστε που η Τουρκία δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί στις επανειλημμένες εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σταματήσει τέτοιες δραστηριότητες και να επαναλαμβάνουμε το αίτημά μας προς την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να αποφύγει τέτοιες ενέργειες και να σεβαστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο", αναφέρουν.
Επιπλέον, "υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου 2018, η ΕΕ καταδικάζει την κλιμάκωση των παραβιάσεων της Τουρκίας στον ελληνικό εθνικό εναέριο χώρο, συμπεριλαμβανομένων των υπερπτήσεων κατοικημένων περιοχών και της χωρικής θάλασσας, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου".

"Η Τουρκία πρέπει να αποφύγει να κάνει απειλές και να λάβει μέτρα που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας", τονίζουν.

"Αντίθετα, πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας, και ιδίως την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ πάνω στα χωρικά ύδατά τους, καθώς και όλα τα κυριαρχικά δικαιώματά τους στις θαλάσσιες ζώνες τους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δημιουργούνται από τα νησιά, καθώς και να μην παραβιάζουν την κυριαρχία των κρατών μελών της ΕΕ στον εναέριο χώρο τους", ξεκαθαρίζουν οι 27 της ΕΕ.

"Όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας πρέπει να τηρούν αυτές τις αρχές και πρέπει να απέχουν από ενέργειες που υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια", αναφέρουν.

"Η ΕΕ και η Τουρκία έχουν έντονο ενδιαφέρον για τη βελτίωση των σχέσεών τους μέσω ενός διαλόγου που αποσκοπεί στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος εμπιστοσύνης", διευκρινίζουν.

"Η αποχή από μονομερείς ενέργειες είναι ένα βασικό στοιχείο που επιτρέπει τον διάλογο να προχωρήσει. Γι `αυτό, σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο και την Ελλάδα, η ΕΕ επαναλαμβάνει τον σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο που έχουν αυτές οι παράνομες ενέργειες σε όλο το φάσμα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. Το Συμβούλιο θα παραμείνει προσηλωμένο στο θέμα", καταλήγουν.