Τουλάχιστον τρία κρούσματα πυροβολισμών στον αέρα από τις τουρκικές όχθες του Έβρου έχουν καταγραφεί το τελευταίο διάστημα στα σύνορα.

Δεν αποκλείεται πίσω από τους πυροβολισμούς στην τουρκική όχθη να βρίσκονται διακινητές καθώς έχει συμβεί αρκετές φορές στο παρελθόν περιστατικά πυροβολισμών να συνδέονται με διακίνηση μεταναστών.

Γεγονός που το επιβεβαιώνει είναι ότι στο τελευταίο περιαστατικό που σημειώθηκε στο Πραγγί λίγη ώρα αργότερα έγινε απόπειρα να περάσουν με βάρκες στην ελληνική πλευρά αλλοδαποί με την βοήθεια των διακινητών και την στήριξη από τις τουρκικές αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Τα περιστατικά αντιμετωπίστηκαν με ψυχραιμία από την ελληνική πλευρά, η οποία επικεντρώνει τις προσπάθειές της στη θωράκιση του Έβρου, με τοποθέτηση χιλιομέτρων αγκαθωτού συρματοπλέγματος σε γνωστά περάσματα προσφύγων και μεταναστών, κοινές περιπολίες στρατού και αστυνομίας κατά μήκος του ποταμού, θερμικές κάμερες κι άλλον τεχνικό εξοπλισμό, καθώς και εναέρια επιτήρηση με στρατιωτικά ελικόπτερα.

Για τα συμβάντα των τελευταίων ημερών αλλά και τη γενικότερη ένταση στην περιοχή του Έβρου μίλησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος στον ραδιοφωνικό σταθμό Πρώτο Θέμα:

«Αυτά τα περιστατικά συμβαίνουν. Δεν θέλω να δώσω την εντύπωση ότι τα έχουμε συνηθίσει και εν πάση περιπτώσει μάς είναι αδιάφορα από τη "δύναμη της συνήθειας". Κάθε άλλο. Είχαμε προβλέψει όντως ότι η ένταση θα συντηρηθεί. Είχαμε πει ότι για εμάς ο συναγερμός δεν λήγει. Απλά εντείνονται τα μέτρα ασφαλείας των συνόρων και συνεχίζονται οι εργασίες» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε επίσης πως η θωράκιση του Έβρου με την κατασκευή φράκτη συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς.

«Περιμέναμε ότι η άλλη πλευρά θα συντηρήσει αυτή την ένταση, δεν ξέρω αν είναι ένα κεντρικά οργανωμένο σχέδιο ή μεμονωμένες συμπεριφορές ανθρώπων που έχουν εκνευριστεί κιόλας γιατί αναγνωρίζουν ότι δεν έχει περάσει το δικό τους στον Έβρο, αλλά σε κάθε περίπτωση εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε εκεί, να απαντούμε, να παίρνουμε τα μέτρα μας, να κρατούμε τον συναγερμό και να οχυρωνόμαστε. Μακάρι κάθε φορά που πυροβολεί κάποιος Τούρκος στον αέρα, όχι προς την κατεύθυνση των φρουρών των συνόρων, να είναι και κάποιο στέλεχος της "Frontex" εκεί για να καταγράφει αυτές τις συμπεριφορές», σημείωσε.