Μπορεί η πανδημία του κορωνοϊού να θερίζει ανθρώπινες ζωές στην Τουρκία, ωστόσο αυτό δεν σταματά την Αγκυρα από το να προχωρά σε καθημερινές προκλήσεις στον Έβρο.

«Πυροβολούν τα… ελληνικά δέντρα. Αρκετές φορές ρίχνουν με αβολίδωτα πυρά, άλλες στον αέρα και μερικές στοχευμένες με πραγματικά, καθώς βλέπουμε σημαδεμένα δέντρα από τους πυροβολισμούς των Τούρκων στην δική μας πλευρά. Είναι ξεκάθαρο ότι επιδιώκουν θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα» δηλώνει με έμφαση ο Πρόεδρος των Συνοριακών Φρουρών Παναγιώτης Χαρελάς μετά την διπλή τουρκική πρόκληση το βράδυ της περασμένης Πέμπτης στο Τυχερό Έβρου.

Το περιστατικό με τους πυροβολισμούς την Πέμπτη έχει σημάνει συναγερμό στις ένοπλες δυνάμεις, και στην Ελληνική Αστυνομία ενισχύονται το προσωπικό όπου Τούρκοι στρατιωτικοί άνοιξαν πυρ δύο φορές εναντίον Ελλήνων συνοριοφυλάκων.

Στις 22:20, δύο λέμβοι, χωρίς φωτεινές ενδείξεις και διακριτικά μπήκαν στο νερό από την τουρκική όχθη, με συνολικά τέσσερα στελέχη της Τουρκικής Στρατοφυλακής, και κινήθηκαν βόρεια, εκμεταλλευόμενες το σκοτάδι. Η ελληνική «ενέδρα» διαπίστωσε ότι αρχικά άνοιξαν πυρ κατά ριπάς, πιθανόν με αβολίδωτα, ενώ περίπου 600 μέτρα μακρύτερα έκαναν το ίδιο, ενώ εκτόξευσαν φωτιστική φωτοβολίδα που προσγειώθηκε στο ελληνικό έδαφος.

Δύο ώρες αργότερα, μία λέμβο αυτή τη φορά κινήθηκε στα ίδια σημεία του ποταμού και πάλι πυρ στον αέρα, βάλλοντας κατά ριπάς.

Τούρκος στρατιώτης στόχευσε και πυροβόλησε Γερμανούς της Frontex

Ένα ακόμη επικίνδυνο επεισόδιο με πυροβολισμούς είχε σημειωθεί το απόγευμα της Τρίτης, όταν Τούρκος στρατιώτης άνοιξε πυρ, στοχεύοντας Γερμανούς αστυνομικούς της Frontex.

Το περιστατικό επιβεβαίωσε και το Γερμανικό ΥΠΕΞ αναφέροντας: «Ένας Τούρκος στρατιώτης πυροβόλησε στις 19:15 το απόγευμα της Τρίτης, όταν Γερμανοί αξιωματικοί βρίσκονταν στην άλλη πλευρά των συνόρων. Οι Γερμανοί βρίσκονται στην Ελλάδα ως μέρος της αποστολής της Frontex».

Σημειώνεται ότι τα απανωτά περιστατικά δημιουργούν «πονοκέφαλο» στο Πεντάγωνο, με τις Ενοπλες Δυνάμεις να βρίσκονται σε επιφυλακή λόγω της κλιμακούμενης τουρκικής επιθετικότητας.

Ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης αναφέρει για το περιστατικό:

«Είναι σαφές πως η Τουρκία δεν έχει χωνέψει την διπλωματική ήττα στον Έβρο. Συνεπώς η Τουρκία θέλει να συντηρεί μια εστία έντασης απέναντι στην Ελλάδα, δεδομένου ότι υπάρχει ένα σαφές πρόβλημα διμερές αυτή τη στιγμή καθώς ο Ερντογάν έχει στοχοποιήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό και γενικά το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι αρνητικό».

Να αναφερθεί ότι στην περιοχή υπήρξε άμεση κινητοποίηση των ελληνικών δυνάμεων, ενώ αυξήθηκαν οι περιπολίες τόσο του στρατού όσο και της αστυνομίας.