Συνεχίζονται και οι προκλήσεις με τις υπερπτήσεις


Νέες και ανησυχητικές ακραίες ενέργειες στον Έβρο προστίθενται στις καθημερινές υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών στο Αιγαίο. Η Ελληνική Αστυνομία και οι Ένοπλες Δυνάμεις πάντως βρίσκονται σε επιφυλακή.

Η τουρκική στρατηγική της πρόκλησης κατά μήκος των ελληνικών συνόρων από τον Έβρο έως το Καστελόριζο εντείνεται επικίνδυνα μέρα με την μέρα. Τούρκοι στρατοχωροφύλακες το βράδυ της Τρίτης άρχισαν ξαφνικά να πυροβολούν στον αέρα.

Η ελληνική περίπολος έλαβε άμεσα τα μέτρα της και ενημέρωσε τους επικεφαλής αξιωματικούς

«Αυτό που επιδιώκεται είναι να απομακρυνθούμε εμείς από τα σημεία, να φοβηθούμε, να μας προκαλέσουν να ανταποδώσουμε. Αλλά σε όλη αυτή την προβοκάτσια δεν απαντάμε, λειτουργούμε με υπεύθυνη στάση και βέβαια δεν κάνουμε καμία έκπτωση στη συνοριακή φύλαξη» δήλωσε στο Star o πρόεδρος των συνοριακών φυλάκων, Παναγιώτης Χαρέλας.

Παρόμοια πρόκληση έγινε την Τρίτη νοτιότερα, κοντά στο χωριό Τυχερό. Πρωταγωνιστές Τούρκοι αστυνομικοί οι οποίοι πυροβόλησαν στον αέρα ενώ περιπολούσαν με βάρκα κατά μήκος του Έβρου.

«Οι προκλήσεις αυτές από την τουρκική πλευρά συνεχίζονται εδώ και πολλές μέρες. Αυτά είναι πολύ επικίνδυνα γεγονότα. Μπορεί να προκαλέσουν θερμό επεισόδιο ανά πάσα στιγμή» τόνισε από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Σουφλίου, Δημήτρης Δαρούσης.,

Για την καλύτερη φύλαξη του Έβρου η Ελλάδα θα κατασκευάσει παρατηρητήρια με σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα, ενώ μέχρι το τέλος του 2020 αναμένεται η κατασκευή συμπληρωματικού φράκτη μήκους 30 χιλιομέτρων. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μετέβη εκτάκτως στην περιοχή και ενημερώθηκε λεπτομερώς.



ΝΕΕΣ ΥΠΕΡΠΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στο Αιγαίο, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F- 16 πραγματοποίησαν και σήμερα υπέρπτηση στις Οινούσσες και την Παναγιά.

Οι Τούρκοι πάντως συμπεριφέρονται σαν να μη συμβαίνει κάτι. «Εφέτος δεν υπήρξε αλλά κάθε χρόνο προκαλείται ένταση, επομένως μπορούμε να πούμε ότι βασικά αποτελεί ρουτίνα» υποστήριξε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου

«Οι προκλητικές παραβιάσεις της κυριαρχίας μας στον αέρα ή τη θάλασσα δε νομιμοποιούνται επειδή επαναλαμβάνονται ή επενδύονται τον χαρακτηρισμό "ρουτίνας". Παραμένουν παράνομες» απάντησε ο Εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς.

O πρώην υπουργός Άμυνας Ναύαρχος Αποστολάκης πιστεύει ότι υπάρχει μια υπερβολή στο αξιόμαχο του τουρκικού στρατού, ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε τη συνεργασία των Ευρωπαίων για το προσφυγικό, στην τηλεδιάσκεψη Ευρωπαϊκής Ένωσης και Δυτικών Βαλκανίων. «Η Ελλάδα έχει σηκώσει μεγάλο βάρος στο προσφυγικό. Εμείς κάναμε το καθήκον μας περιμένουμε να το κάνουν και οι άλλοι» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.