Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 4, 17 και της παρ. 4 του άρθρου 20 του ν. 2084/1992 σε συνδυασμό με την παρ. 5 του άρθρου 37 του ν. 3016/2002 η αναγνώριση από τους Αστυνομικούς της στρατιωτικής θητείας, η οποία θεωρείται πραγματική υπηρεσία, είναι υποχρεωτική, αφενός μεν για να υπολογιστεί στο συνολο των συντάξιμων ετών και αφετέρου δε για τη λήψη του χρονοεπιδόματος (πριν το νέο μισθολόγιο) και της μισθολογικής προαγωγής (κλιμακίου). Η αναγνώριση γίνεται με την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών από τον ασφαλισμένο. 

Από 01-01-2017 (ν. 4387/2016), η αναγνώριση του χρόνου της στρατιωτικής θητείας, αν και δεν έχει διευκρινησθεί επακριβώς θα γίνεται μόνο με τη συμμετοχή του ασφαλισμένου στο 20,00 % επί των συντάξιμων αποδοχών, αντί του 6,67%, που ίσχυε μέχρι τώρα. δηλαδή επέρχεται τριπλασιασμός του ποσού αναγνώρισης. Επιπλέον δεν έχει διευκρινησθεί εάν η αναγνώριση πλέον θα είναι υποχρεωτική ή προαιρετική, λόγω της αύξησης του ποσού για αναγνώριση, καθώς και τι παρενέργειες θα έχει αυτό κατά τη συνταξιοδότηση του ενδιαφερομένου, εφόσον αποστρατευτεί με λιγότερα έτη, από αυτά που απαιτούνται για τη λήψη του επομένου κλιμακίου (ν. 4472/2017).

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με το άρθρο 13 του ν.4249/2014(Α-73), «Η Ελληνική Αστυνομία αποτελεί ιδιαίτερο ένοπλο Σώμα Ασφάλειας και διέπεται από ειδικούς οργανικούς νόμους. Το ένστολο προσωπικό έχει ιδιαίτερη ιεραρχία αντίστοιχη της στρατιωτικής και ειδικούς κανόνες πειθαρχίας και δεν εφαρμόζονται στο προσωπικό αυτό οι διατάξεις που αφορούν τους δημόσιους πολιτικούς υπαλλήλους. Επιπλέον, οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας και το προσωπικό της τελούν σε διαρκή ετοιμότητα για την πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος, την προστασία του δημοκρατικού πολιτεύματος και της έννομης τάξης και την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών. Θεωρείται δε ότι βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία, σε κάθε περίπτωση που καθίσταται αναγκαία η παρέμβαση του».

Συνεπώς, λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, αλλά και ότι ο χρόνος της στρατιωτικής υπηρεσίας, θεωρείται πραγματική υπηρεσία, παρακαλούμε για την άμεση εκδήλωση ενεργειών από μέρου σας, με την έκδοση σχετικής εγκυκλίου, για τη ρύθμιση του όλου θέματος, έτσι ώστε ο χρόνος αυτός να τυγχάνει αναγνώρισης με την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών από τον ασφαλισμένο, μόνο, σε ποσοστό 6,67% επί των συντάξιμων αποδοχών του, όπως αυτές διαμορφώνονται κατά το χρόνο της αναγνώρισης. Επιπλέον, η προσμέτρηση των ετών αυτών, να ληφθεί υπόψη μόνο ως προς το ποσοστό αναπλήρωσης και όχι στον προσδιορισμό του μέσου όρου των συντάξιμων αποδοχών.

Κύριε Υπουργέ,

Ευελπιστούμε στην άμεση ανταπόκρισή σας, ώστε να δοθεί λύση σε ένα χρόνιο και ζέον πρόβλημα που απασχολεί το μεγαλύτερο μέρος των συναδέλφων μας.