Άρθρο του Παναγιώτη Χαρέλα - Προέδρου της Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ.


Δυστυχώς σήμερα, η συνδικαλιστική έκφραση δεν βρίσκεται και στα «καλύτερα της», αφού χάθηκαν τόσα κεκτημένα από την μνημονιακή κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει, αφού δεν βελτιώνεται τίποτε προς το καλύτερο στις εργασιακές μας συνθήκες και αφού πλέον η εκτέλεση Υπηρεσίας δεν ξέρει κανείς τι σου επιφυλάσσει. Είμαστε «αναγκασμένοι» να κρύβουμε αλήθειες με μισόλογα και να δικαιολογούμε τα αδικαιολόγητα στο συνάδελφο, διατηρώντας τους τίτλους και τα συνδικαλιστικά μας «αξιώματα». Μία κατάσταση βέβαια που εξυπηρετεί μεν τον συνδικαλιστή αλλά ουσιαστικά δεν υπηρετεί τον αρχικό σκοπό. Την εκπροσώπηση των συναδέλφων και την βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους. Ούτε βέβαια μπορεί - κυρίως σήμερα - να διασφαλίσει ένα υγιές εργασιακό περιβάλλον για τον κάθε εργαζόμενο που κινδυνεύει καθημερινά από τις τεράστιες ελλείψεις.

Τα είπαμε στο τελευταίο Πανελλαδικό Συνέδριο της ΠΟΣΥΦΥ, πως πρωταρχικό μας μέλημα είναι η σχέση εμπιστοσύνης που θα πρέπει να χτίσουμε με τον κάθε συνάδελφο. Ο επαναπροσδιορισμός της θέσης μας και ο στόχος να είναι η ουσιαστική και αποτελεσματική εκπροσώπηση. Οφείλουμε λοιπόν να επαναπροσδιορίσουμε τον σκοπό μας και την πορεία που θα ακολουθήσουμε. Για μια σωστή εκπροσώπηση που δεν θα κρύβει αλήθειες και δεν θα εκφράζεται με μισόλογα. Οφείλουμε να χτίζουμε σχέσεις εμπιστοσύνης με τον κάθε συνάδελφο, να γίνουμε ένα με αυτόν για να μπορούμε να διεκδικήσουμε σωστά. Μέσα από αυτόν τον υγιή συνδικαλισμό μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση. Τότε θα μπορέσεις να διεκδικήσεις και να παλέψεις για το δίκιο και την ισονομία στο χώρο μας. Το να καταγγέλλεις, από μόνο του δεν αποδίδει πλέον. Η αναζήτηση λύσεων και η πειθώ μπορούν να λύσουν τα χρόνια προβλήματα. Δεν μπορούμε μονάχα να λειτουργούμε σαν «ενημερωτικό παράρτημα» κάνοντας αντιγραφή – επικόλληση τα νέα και τις ειδήσεις. Δεν δικαιολογείται έτσι η συνδικαλιστική έκφραση. Είναι σαφώς αναγκαία η έγκυρη και αντικειμενική ενημέρωση αλλά δεν είναι αυτό από μόνο του αντιπροσωπευτική ένδειξη μιας υγιούς συνδικαλιστικής έκφρασης.

Ως ΠΟΣΥΦΥ στοχεύουμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη όσο περισσότερων συναδέλφων, λέγοντας αλήθειες ολόκληρες και ας είναι και πικρές πολλές φορές. Έτσι έχουμε πορευτεί έως τώρα και έτσι θα πορευτούμε εντείνοντας περισσότερο την προσπάθεια σε αυτή την κατεύθυνση. Δυστυχώς το «ψέμα έχει κοντά ποδάρια» και γρήγορα μπορεί να εκθέσει τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους. Σύνηθες φαινόμενο στις συνδικαλιστικές εκφράσεις που είναι όμως αναγκαίο να αλλάξει. 

Αποτελεί για μας προτεραιότητα ο κάθε συνδικαλιστής είτε σε πρωτοβάθμιο είτε σε δευτεροβάθμιο επίπεδο να μη είναι κρυμμένος από την Υπηρεσία του αλλά να βρίσκεται στο χώρο εργασίας δίπλα στον συνάδελφο. Σαφώς και κάποιοι θα βρίσκονται και σε θέσεις γραφείου ή σε «καλές υπηρεσίες». Αλλά αυτό δεν μπορεί να ξεπερνά τον κανόνα που είναι οι μάχιμες υπηρεσίες. Δεν μπορούν οι συνάδελφοι να εμπιστευτούν απρόσωπα ποιος θα τους εκπροσωπήσει και κυρίως όταν είναι απών από τα προβλήματά τους.

Είμαστε υποχρεωμένοι, όχι να ακούσουμε μόνο τα προβλήματα των συναδέλφων αλλά να τα βιώσουμε μαζί τους στην καθημερινότητα, στην κοινή υπηρεσία που θα κάνουμε μαζί τους, για να καταφέρουμε να υποστηρίξουμε όπως πρέπει την επίλυσή τους. Είναι αναγκαίος, σε αυτό το πλαίσιο, ο διάλογος με την Ηγεσία και η κατάθεση ρεαλιστικών προτάσεων που θα μπορέσουν να βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας. Ο αρνητισμός από μόνος του δεν μπορεί να επιφέρει αποτελέσματα. Θα πρέπει πρώτα να αλλάξουμε εμείς για να καταφέρουμε να αλλάξουμε τα πράγματα. Αυτόν τον λόγο δώσαμε πριν μερικούς μήνες στο 14ο Συνέδριο της ΠΟΣΥΦΥ και αυτόν σήμερα τηρούμε. Και είναι αξιέπαινο και ενθαρρυντικό πως άμεσα αναγνωρίζεται από τους συναδέλφους και συστρατεύονται όλο και περισσότεροι δίπλα μας προς αυτή την κατεύθυνση. 

Με το δόγμα αυτό θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε τον κάθε συνάδελφο.

Χαρέλας Παναγιώτης

Πρόεδρος ΠΟΣΥΦΥ