Για μία δεκαετία μετέτρεψαν σε άνδρο παρανομίας τους τρεις τελευταίους ορόφους της εστίας του ΕΜΠ - Πώς η αλλαγή του νόμου συνέβαλε στη σύλληψη των σκληρών κακοποιών - Ο Τίτι και η φαμίλια του έλεγχαν τη διακίνηση ναρκωτικών και ρήμαζαν γραφεία και αποθήκες

Χαρτογράφηση της Πανεπιστημιούπολης και των φοιτητικών εστιών, ενεργοποίηση δικτύου πληροφοριών για καταλήψεις δωματίων, αιθουσών και έκνομες ενέργειες περιλαμβάνει το σχέδιο της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής για την κάθαρση από συμμορίες που χρόνια τώρα λυμαίνονται τους χώρους των φοιτητών. Η κατάργηση του ασύλου βοηθάει τα πλάνα της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να πραγματοποιεί, όπου απαιτείται, επιχειρήσεις-αστραπή, για να βάλει στο χέρι μέλη συμμοριών που ειδικεύονται στις ληστείες, στις κλοπές και τη διακίνηση ναρκωτικών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις δύο επιχειρήσεις που έγιναν την περασμένη Τρίτη και Πέμπτη στην Πανεπιστημιούπολη όχι μόνο εξαρθρώθηκαν δύο σκληρές συμμορίες, αλλά αποκαλύφθηκαν πράματα και θάματα: οι τρεις τελευταίοι όροφοι της παλιάς φοιτητικής εστίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (8ος, 9ος και 10ος) είναι κατειλημμένοι από αλλοδαπούς (Αλβανούς και Αφρικανούς) που ελέγχουν ακόμη και το ρετιρέ που ανήκει στον πρύτανη και δεν μπορεί να το χρησιμοποιήσει! Τέσσερα μόνο δωμάτια διέθεταν οι δύο Αλβανοί που είχαν ρημάξει τα εργαστήρια και τα γραφεία των καθηγητών αρπάζοντας εξοπλισμό αξίας που ξεπερνά τα 200.000 ευρώ. Συνολικά στους χώρους των φοιτητικών εστιών εκτιμάται ότι διαμένουν παράνομα περισσότερα από 150 άτομα, από αντεξουσιαστές και Αλβανούς κακοποιούς μέχρι Αφρικανούς μετανάστες που φυσικά καμία σχέση δεν έχουν με το πανεπιστήμιο. Ο φόβος και ο τρόμος κρατάνε ερμητικά κλειστά τα στόματα των φοιτητών, ενώ τα τέσσερα δωμάτια που διέθεταν για να μένουν και να κρύβουν τα κλοπιμαία οι δύο Αλβανοί κακοποιοί τα είχαν καταλάβει με το «έτσι θέλω» τα τελευταία δέκα χρόνια. Μάλιστα, κάποιες περιόδους έμπαιναν φυλακή, όμως οι χώροι διατηρούνταν κλειδωμένοι, και μόλις έβγαιναν κατοικούσαν και πάλι στα «σπίτια» τους.

Η φαμίλια του Τίτι

Οταν στις 27 Φεβρουαρίου άγνωστοι διέρρηξαν το εργαστήριο και 11 γραφεία καθηγητών της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, αρπάζοντας εργαστηριακό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό αξίας 164.000 ευρώ, στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων Κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας (ΥΔΕΖΙ) σήμανε συναγερμός. Αμέσως εκπονήθηκε ένα σχέδιο προκειμένου να βάλουν στο χέρι τους «ποντικούς» αλλά και να διαπιστώσουν τι ακριβώς συμβαίνει στους πανεπιστημιακούς χώρους. Τρεις ημέρες αργότερα, οι άγνωστοι διέρρηξαν 14 γραφεία και αποθήκες της Φαρμακευτικής, 9 εργαστήρια της Σχολής Φυσικής, ενώ τα χτυπήματα συνεχίζονταν ανά τρεις-τέσσερις ημέρες, με τους εισβολείς να έχουν ουσιαστικά ρημάξει ό,τι ηλεκτρονικό εξοπλισμό υπήρχε στα κτίρια του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ. Η συμμορία, έχοντας άγνοια για τον εξοπλισμό, βούταγε ό,τι έβρισκε μπροστά της, από φασματογράφους μέχρι και πρώτες ύλες για την παρασκευή φαρμάκων και διενέργεια πειραμάτων.

Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας άρχισαν διακριτικά να παρακολουθούν τις κινήσεις συγκεκριμένων ατόμων, έχοντας ως οδηγό μια περίεργη αρπαγή 17χρονου που σημειώθηκε τον περασμένο Μάιο έξω από την Πανεπιστημιούπολη, επί της οδού Ούλωφ Πάλμε. Τότε, μια ομάδα οκτώ ατόμων πήρε από τον έφηβο τα 10 ευρώ που είχε στις τσέπες του, τον έβαλε σε αυτοκίνητο και του είπε ότι θα τον μεταφέρει στο σπίτι του. Ομως λίγο προτού φτάσουν σταμάτησαν το όχημα στο νεκροταφείο του Βύρωνα, του άρπαξαν τα κλειδιά του σπιτιού του και αφού τον ξυλοκόπησαν άγρια (το θύμα είπε ότι τον χτυπούσαν ακόμη και τη στιγμή που τον είχαν πετάξει μέσα στο πορτμπαγκάζ απειλώντας ότι θα τον λούσουν με βενζίνη, θα του βάλουν φωτιά να τον κάψουν και θα τον θάψουν στους τάφους), στη συνέχεια τον πήγαν σπίτι του. Μόλις μπούκαραν με την απειλή όπλων, όρμησαν στον πατέρα του παιδιού, τον έδειραν άγρια, όπως και τη μητέρα, την οποία την είχαν αρπάξει από τα μαλλιά και τη χτυπούσαν, ενώ από τη μανία των κακοποιών δεν γλίτωσε ούτε ο μικρότερος αδελφός του 17χρονου. Οι δράστες, αφού ολοκλήρωσαν την κτηνώδη εισβολή τους ξεσπώντας όλο το μίσος τους στην οικογένεια, άρπαξαν 10.000 ευρώ μετρητά και κοσμήματα αξίας 100.000 ευρώ.
Οπως προέκυψε, πίσω από την αρπαγή και ληστεία του μικρού κρύβονταν τα ανίψια του διαβόητου Αλβανού κακοποιού Τίτι, ο οποίος στις αρχές του περασμένου Ιουνίου είχε καταφέρει να δραπετεύσει με κινηματογραφικό τρόπο από τα κρατητήρια της Διεύθυνσης Μεταγωγών στην Πέτρου Ράλλη. Ο συγκεκριμένος, για τον οποίο οι συμπατριώτες του κακοποιοί τρέφουν μεγάλο σεβασμό, κατάφερε να την κοπανήσει αφοπλίζοντας και κρατώντας ομήρους αστυνομικούς, εκ των οποίων η μία γυναίκα. Ο Τίτι και τρεις ακόμη ομοεθνείς του που δραπέτευσαν κρύβονταν πίσω από τη ληστεία και δολοφονία του 30χρονου Νίκου Παπουτσιδάκη στην Καισαριανή το 2013. Στο «παλμαρέ» του έχει 17 ληστείες σε σπίτια, 18 σε καταστήματα και 6 ένοπλες συμπλοκές με αστυνομικούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αστυνομικοί είχαν βαφτίσει τη συγκεκριμένη συμμορία η «ομάδα με τις κιθάρες», καθώς μετέφεραν τα καλάσνικοφ μέσα σε θήκες για μουσικά όργανα.

Το κλεμμένο Nissan Qashqai που οδηγούσε ο 37χρονος Αλβανός, το οποίο μάλιστα έριξε πάνω σε ένα δέντρο στην προσπάθειά του να διαφύγει από τους αστυνομικούς

Η πρώτη επιχείρηση της Ασφάλειας

Το βράδυ της περασμένης Τρίτης η ειδική ομάδα της ΥΔΕΖΙ καταφέρνει να ταυτοποιήσει ποιοι κρύβονται πίσω από τις κλοπές στα γραφεία των καθηγητών και τα εργαστήρια των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Πρόκειται για έναν 37χρονο σεσημασμένο Αλβανό και τον 28χρονο ανιψιό του Τίτι (ο τελευταίος εξακολουθεί να είναι δραπέτης), οι οποίοι διέμεναν σε τέσσερα δωμάτια της φοιτητικής εστίας απέναντι από τον χώρο όπου διαμένουν αντεξουσιαστές. Μάλιστα, οι πληροφορίες λένε ότι οι σχέσεις των δύο πλευρών δεν ήταν καλές, καθώς οι αντεξουσιαστές δεν ήθελαν να έχουν καμία επαφή με σκληρούς κακοποιούς. Ο προϊστάμενος της ΥΔΕΖΙ Γρηγόρης Ζαχαράκης ζητά έγκριση από τον διοικητή Ασφαλείας, υποστράτηγο Πέτρο Τζεφέρη, και αφού ενημερώνουν τον πρύτανη του πανεπιστημίου και την Εισαγγελία κινούνται αστραπιαία. Η κατάργηση του ασύλου βοηθάει στο να μην υπάρχουν καθυστερήσεις και οι επιχειρήσεις να γίνονται χωρίς χρονοτριβή.

Ο 37χρονος Αλβανός εντοπίζεται μέσα σε ένα κλεμμένο Nissan Qashqai που φέρει πλαστές πινακίδες, ο οποίος, παρά τα σήματα των αστυνομικών να σταματήσει, δεν το κάνει. Με το πόδι κολλημένο στο γκάζι αναπτύσσει ταχύτητα, καβαλάει ένα πεζοδρόμιο και επιχειρεί να πατήσει τους αστυνομικούς για να διαφύγει. Ενας αστυνομικός, όμως, πυροβολεί το αριστερό λάστιχο του αυτοκινήτου για να φρενάρει την πορεία του. Και πάλι ο Αλβανός δεν σταματάει και αφού χτυπά δύο αυτοκίνητα και δύο μοτοσικλέτες, σκάει πάνω σε ένα δέντρο. Στη συνέχεια, σαν κασκαντέρ, με μια κίνηση, πετάγεται έξω σπάζοντας το τζάμι του συνοδηγού και σκαρφαλώνει τα κάγκελα για να τρυπώσει στην Πανεπιστημιούπολη. Εκεί οι αστυνομικοί καταφέρνουν να τον ακινητοποιήσουν και να του περάσουν χειροπέδες.

Δεύτερη επιχείρηση

Την Πέμπτη η Ασφάλεια -και συγκεκριμένα η Δίωξη Ναρκωτικών- πραγματοποιεί δεύτερη επιχείρηση σε χώρους και δωμάτια της φοιτητικής εστίας, καθώς υπήρχαν πληροφορίες και στοιχεία για συμμορία τεσσάρων ατόμων, δύο Ελλήνων και δύο Αλβανών, με τους δύο αλλοδαπούς να χρησιμοποιούν τις δύο φοιτητικές εστίες σαν στρατηγεία για να ρίχνουν ναρκωτικά στους χώρους του πανεπιστημίου. Σε αυτή την ομάδα των drug dealers συμμετέχει ένας άλλος ανιψιός του Τίτι, ενώ κατασχέθηκαν σχεδόν ένα κιλό ακατέργαστης κάνναβης, μικροποσότητες κοκαΐνης, ένα πιστόλι, σφαίρες, ηλεκτρονικές ζυγαριές και περίπου 6.000 ευρώ.

Η συμμορία κακοποιών είχε αρπάξει υλικό ανυπολόγιστης αξίας από τις αποθήκες και τα εργαστήρια του ΕΜΠ

Ακτινογραφία των εστιών

Η κατάσταση που επικρατεί στις φοιτητικές εστίες και τους χώρους της Πανεπιστημιούπολης προβληματίζει τους αξιωματικούς της Ασφάλειας, οι οποίοι δείχνουν αποφασισμένοι να βάλουν τέλος σε μια κατάσταση ανομίας που επικρατεί εδώ και δεκαετίες. Οπως προέκυψε από τα δεδομένα και τις αναλύσεις, ολόκληροι όροφοι με δεκάδες δωμάτια εστιών είναι υπό κατάληψη από κακοποιούς και αντεξουσιαστές. Μάλιστα περίπου 150 από αυτούς που διαμένουν παράνομα στις φοιτητικές εστίες, και συγκεκριμένα στον 8ο, τον 9ο και τον 10ο όροφο, που ανήκει στον πρύτανη, αλωνίζουν ανάμεσα στους φοιτητές και απολαμβάνουν μέχρι και δωρεάν φαγητό στα δωμάτιά τους, χωρίς κανένας να τους λέει το παραμικρό.

Επεισόδια και φασαρίες γίνονται σε καθημερινή βάση, ναρκωτικά διακινούνται όλο το 24ωρο, ενώ όποιος τολμήσει να καταγγείλει το παραμικρό κινδυνεύει να χάσει τη ζωή του. Εχουν, δε, παρατηρηθεί ακόμη και πιο ακραία φαινόμενα από άτομα που κυκλοφορούν με άγρια σκυλιά στους χώρους της Πανεπιστημιούπολης, στα οποία ρίχνουν για «παιχνίδια» ζωντανές γάτες για να τις κατακρεουργήσουν...