Την εκτίμηση ότι Τούρκοι στρατοχωροφύλακες βοηθούν διακινητές να περάσουν μετανάστες στο ελληνικό έδαφος εκφράζουν οι συνοριοφύλακες του Έβρου, αλλά και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων.

Δύο ακόμα περιστατικά πυροβολισμών από Τούρκους στρατοχωροφύλακες σημειώθηκαν στα σύνορα στον Έβρο και συγκεκριμένα στα Μαράσια και το Τυχερό.

Το ένα σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης όταν Τούρκοι στρατοχωροφύλακες που βρίσκονταν σε χέρσο τμήμα (σ.σ. στα Μαράσια περνά ο ποταμός Άρδας που αποτελεί παραπόταμο του ποταμού Έβρου) πυροβόλησαν στον αέρα για εκφοβισμό.

Το δεύτερο συμβάν σημειώθηκε χτες το απόγευμα κοντά στο χωριό Τυχερό όπου Τούρκοι στρατοχωροφύλακες που βρίσκονταν σε βάρκα πυροβόλησαν επίσης στον αέρα.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πολεμικό κλίμα στον Έβρο: Νέα περιστατικά με πυροβολισμούς Τούρκων - Σε ετοιμότητα οι ΕΔ

Παρόμοια περιστατικά, όπως αναφέρει στο Sputnik ο πρόεδρος των Συνοριοφυλάκων Έβρου, Βαλάντης Γιαλαμάς, είναι πλέον καθημερινά και θεωρεί ότι αποτελούν νέα τακτική των Τούρκων που «υπέστησαν ήττα» στο σχέδιο που προσπάθησαν να εφαρμόσουν τον περασμένο Μάρτιο στις Καστανιές του Έβρου, οπου είχαν συγκεντρώσει χιλιάδες μετανάστες στα σύνορα.
«Συνεχίζεται η θρασύτατη προκλητικότητα των Τούρκων σε όλη την οριογραμμή του Έβρου. Πλέον, τα περιστατικά που έχουμε είναι καθημερινά. Οι Τούρκοι προσπαθούν με οποιονδήποτε τρόπο, μετά την “ήττα” που δέχτηκαν τον Μάρτιο με τις ροές, προσπαθώντας να περάσουν όλους αυτούς τους μετανάστες, να δημιουργούν εντάσεις και να διοχετεύσουν στο ελληνικό έδαφος παράνομους μετανάστες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαλαμάς.

Παρότι η είσοδος μεταναστών είναι μηδενική ή ελάχιστη, όπως εκτιμά ο πρόεδρος των Συνοριοφυλάκων Έβρου, οι Τούρκοι στρατοχωροφύλακες συνεργάζονται με τους διακινητές παράτυπων μεταναστών.
«Οι ροές αυτή τη στιγμή που μιλάμε είναι μηδαμινές ως ελάχιστες. Όμως έχουμε πολλά περιστατικά. Δηλαδή όταν βλέπουμε πυροβολισμούς, εμείς βλέπουμε στην απέναντι πλευρά, στην Τουρκία να υπάρχουν παράνομοι μετανάστες. Έχουμε δει ακόμα και σε βάρκες (σ.σ. μετανάστες) να έρχονται και τους οποίους προσπαθούμε να τους αποτρέψουμε να μην έρθουν. Έχουμε πολλές αποτροπές στο ποτάμι», τόνισε ο κ. Γιαλαμάς και πρόσθεσε:


«Οι Τούρκοι Στρατοχωροφύλακες συνδράμουν και βοηθούν τους εγκληματίες διακινητές να περάσουν όλους αυτούς τους ταλαιπωρημένους ανθρώπους.»

Παρόμοια άποψη για τα περιστατικά με τους πυροβολισμούς στον Έβρο εξέφρασε στο Sputnik και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων, Παναγιώτης Χαρέλας.
«Αυτός είναι ο σκοπός τους, να περάσουν τους μετανάστες. Να μας κάνουν να φοβηθούμε για να φύγουμε από εκεί και να περάσουν τους μετανάστες. Εμείς δεν ανταποδίδουμε σε αυτές τις προκλήσεις. Παίρνουμε υψηλά μέτρα αυτοπροστασίας, αλλά δεν κάνουμε καμία έκπτωση στη συνοριακή φύλαξη. Δηλαδή δεν απομακρυνόμαστε από τα σημεία».

Ο Δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης, μιλώντας στο Sputnik, δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη φύλαξη των συνόρων και εκτιμά ότι τα περιστατικά συνδέονται με κάποιους «θερμόαιμους» Τούρκους στρατιωτικούς.
«Ίσως είναι ατομικές ενέργειες κάποιων θερμόαιμων στρατιωτικών της Τουρκίας. Εμάς μας έχουν σε διαρκή επαγρύπνηση. Από την πρώτη στιγμή που αποσύρθηκαν λόγω του κορονοϊού οι μετανάστες που είχαν συγκεντρωθεί στα σύνορα, συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον, η φύλαξη των συνόρων μας και για αυτό είμαστε πολύ ικανοποιημένοι», κατέληξε ο κ. Μαυρίδης.

ΠΗΓΗ onpress.gr