Προβληματισμός για το τι θα γίνονται οι άνθρωποι που δεν αποκτούν χαρτιά και δεν θα μπορούν να επιστρέφονται είτε λόγω συμπεριφοράς της Τουρκίας είτε λόγω του κορονοϊού.

Ικανοποίηση για τη συμπερίληψη προτάσεών τους στη φάση της διαβούλευσης, επισημάνσεις για την ανάγκη άμεσης στελέχωσης της νεοσυσταθείσας Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων αλλά και προβληματισμούς για την αυστηροποίηση των διαδικασιών απόδοσης ασύλου και το ενδεχόμενο η διοικητική κράτηση εισερχομένων από τρίτες χώρες να καταστεί από εξαίρεση σε κανόνα, εξέφρασαν οι εκπρόσωποι φορέων που κλήθηκαν να εκφέρουν γνώμη επί του νομοσχεδίου για τη βελτίωση της μεταναστευτικής νομοθεσίας, το οποίο επεξεργάζεται η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

"Η κράτηση φαίνεται να γίνεται ο κανόνας"

Η Καλλιόπη Στεφανάκη από τον Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, εξέφρασε - μεταξύ άλλων- την ανησυχία ότι η κράτηση φαίνεται να γίνεται ο κανόνας αντί να είναι η εξαίρεση, και για όσους δικαιούνται άσυλο και για όσους είναι προς επιστροφή.

Η Μαρία Γαβουνέλη, από την Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μίλησε για τη καλή πρακτική της δημόσιας διαβούλευσης που προηγήθηκε ενώ εξέφρασε προβληματισμό για το τι θα γίνονται οι άνθρωποι που δεν αποκτούν χαρτιά και δεν θα μπορούν να επιστρέφονται είτε λόγω συμπεριφοράς της Τουρκίας είτε λόγω του κορονοϊού. Από την ίδια επιτροπή, η Εύα Τζαβαλά είπε ότι "η βιασύνη" οδηγεί σε ατραπούς καταστρατήγησης των δικαιωμάτων όσων δικαιούνται διεθνούς προστασίας,

Χαμένοι στη μετάφραση;

Ο Συνήγορος του Πολίτη Ανδρέας Ποττάκης αναφέρθηκε στην αποδοχή προτάσεών του από την κυβέρνηση, όπως σε διατάξεις του κώδικα μετανάστευσης, ενώ εξέφρασε προβληματισμό για πιθανές ενστάσεις με αφορμή τη διάταξη που προβλέπει συνεννόηση της διοίκησης με τον αιτούντα άσυλο σε γλώσσα που "ευλόγως" κατανοεί, όταν η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία αναφέρεται σε γλώσσα που προτιμά ο αιτών. Ζήτησε επίσης να ενταχθούν στις ευάλωτες ομάδες και όσοι κινδυνεύουν λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού. Για το θέμα της κράτησης ενόψη επιστροφής εκτίμησε ότι έχουμε πλήρη αντιστροφή της κράτησης ως εξαίρεση, και ότι πλέον γίνεται κανόνας. Τέλος, χαρακτήρισε "ανεπίτρεπτη" την κράτηση ανηλίκων.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ, Ιωάννης Βαρδακαστάνης είπε ότι οι ανάπηροι αιτούντες άσυλο έχουν την ίδια αξία με όλους τους ανθρώπους. Προσέφερε τη στήριξη της Συνομοσπονδίας στην κυβέρνηση για αντιμετώπιση των ΑμεΑ αιτούντων και τόνισε την ανάγκη η Ελλάδα να φιλοξενεί και όχι να φυλακίζει πρόσφυγες/μετανάστες.

Φόβος για νέους συνωστισμούς

Εκ μέρους του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ο Παναγιώτης Περάκης υποστήριξε ότι η αυστηροποίηση των διαδικασιών για λόγους επιτάχυνσης, είναι λάθος και ότι θα διαιωνίσει τις εκκρεμότητες. Σημείωσε επίσης ότι δεν πρέπει να υπάρξει περιορισμός του δικαιώματος πρόσβασης των αιτούντων σε δικηγόρο. Όσο για τη διοικητική κράτηση που "γίνεται κανόνας" είπε ότι θα καταλήξει σε συνωστισμό στα κέντρα κράτησης.

Η Λώρα Παππά, πρόεδρος της Οργάνωσης της Κοινωνίας των Πολιτών ΜΕΤΑδραση, είπε ότι επιτέλους αναγνωρίζεται η αναγκαιότητα ειδικών ρυθμίσεων για τα παιδιά, με τη δημιουργία Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, η οποία, όπως τόνισε, πρέπει να στελεχωθεί γρήγορα και να αναλάβει συντονιστικό ρόλο στη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Σύμφωνα με την κ. Παππά, πρέπει να προσεχθεί η διαδικασία εξέτασης ασύλου για ανήλικους καθώς το 30-40% είναι περιπτώσεις οικογενειακής επανένωσης.

Από τον ΕΕΣ, η Αγγελική Φανάκη συμφώνησε στην ανάγκη προσοχής στα ασυνόδευτα παιδιά και την επανένωση με τις οικογένειές τους.

Από την Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων "Άρσις", ο Βασίλης Παπαστεργίου χαρακτήρισε θετική την πρόβλεψη για διερεύνηση του βέλτιστου για τα ασυνόδευτα παιδιά ενώ εκτίμησε ότι «κακώς αίρεται η κατά προτεραιότητα εξέταση ασύλου ασυνόδευτου ανηλίκου».

Η Δέσποινα Παρασκευά, από τη Διεθνή Αμνηστία, είπε μεταξύ άλλων ότι δεν πρέπει να επεκταθεί η κράτηση αιτούντων, ότι πρέπει να δοθούν εγγυήσεις ότι οι αιτούντες κατανοούν στη γλώσσα τους τις διαδικασίες και αναρωτήθηκε πως θα διασφαλίσει η κυβέρνηση την αναγκαία χωρητικότητα στα κέντρα κράτησης.

Από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, ο Κ. Δημόπουλος είπε ότι το φαινόμενο μετανάστευσης είναι σε έξαρση και τόνισε την ανάγκη σταθερού νομικού πλαισίου ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται η Διοίκηση στο φαινόμενο των εισόδων ανθρώπων που αναγκάζονται να μετακινηθούν.

Από το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, ο Γιουνούς Μοχαμαντί είπε ότι η οργάνωσή του είναι έτοιμη, υπό την καθοδήγηση των αρχών να βοηθήσει στην πληροφόρηση των αιτούντων, που συχνά πέφτουν "θύματα ψευδών ειδήσεων" από κυκλώματα.

Η Έλλη Ξένου των Γιατρών του Κόσμου αναφέρθηκε στην προσπάθεια υγειονομικής κάλυψης των προσφύγων/μεταναστών, εξέφρασε την ανησυχία της για το θέμα της "κράτησης" και ενημέρωσε για την "αύξηση προσέλευσης στης δομές μας" των αποκλεισμένων από όποιο σύστημα αντιμετωπίζει τις ανάγκες τους.

Ο Γεώργιος Καταπόδης, πρόεδρος της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων είπε ότι δεν ζητήθηκε η γνώμη της Επιτροπής για θέματα συμβάσεων και απορρήτων δαπανών, οι οποίες "πρέπει να τεκμηριώνονται".