«Δεν αποκλείεται επιχείρηση Ερντογάν στον Έβρο και αυτό έχει να κάνει με την ευρύτερη διαπραγμάτευση που γίνεται μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Αν ο Ερντογάν θέλει να πιέσει την Τουρκία προφανώς με ένα σμπάρο 2 τριγώνια. Πιέζει Βρυξέλλες πιέζει και την Αθήνα» ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ), Κωνσταντίνος Φίλης.

Ωστόσο, όπως ο ίδιος εξηγεί «το τελευταίο χρονικό διάστημα η Ελλάδα είναι σε επαγρύπνηση. Άρα στέλνει ένα μήνυμα και στην Τουρκία και στους διακινητές».

Αναφορικά με την απομάκρυνση του τούρκου αρχηγού στόλου Γιαϊτζί όπως σημειώνει «είναι προφανές ότι γίνεται στο πλαίσιο ενός εσωτερικού ξεκαθαρίσματος λογαριασμών. Εγω θα έβαζα στην εξίσωση και τον Φιντάν ο οποίος είναι ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών γιατί φαίνεται να υπάρχει ένας διαγωνισμός μεταξύ Φιντάρ – Ακάρ ως προς την επόμενη μερα για ενδεχόμενη διαδοχή».

«O Γιαϊτζί ήταν ενοχλητικός για το υπουργείο εξωτερικών που ήδη ο ρόλος του ήταν υποβαθμισμένος και για το υπουργείο Άμυνας γιατί αυτοδιαφημιζόταν περισσότερο και από τους ίδιους του υπουργούς» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όπως ο ίδιος εξηγεί «ο Ερνοτγάν κάθε φορά που θέλει να κάνει αλλαγή πολιτικής προιδεάζει και το εξωτερικό με κάποια αλλαγή προσώπου που αποτελεί σημείο αναφοράς ο Γιαϊτζί είναι ο εμπνευστής του τουρκολιβυκού συμφώνου. Νομίζω ότι μας προετοιμάζει για μια αλλαγή. Δεν θέλει να έχει μέσα στους κόλπους του υπουργείου Άμυνας κάποιον ο οποίος αν ο Ερντογάν αποφασίσει να κάνει ένα βήμα είτε μπροστά είτε πίσω να τον αμφισβητεί και να του βάζει μονίμως ένα αγκάθι».

Σχετικά με το αν είναι καλό για την Ελλάδα αυτή η αλλαγή, ο ίδιος αναφέρει πως είναι δύσκολο αυτό να απαντηθεί. «Δεν πιστεύω ότι η Τουρκία θα αλλάξει την πολιτική της ως προς το Αιγαίο και την Ανατολική μεσόγειο, την Κύπρο κλπ. Επίσης αυτά που είπε ο Γιαιτζί θα μείνουν στην τουρκική ατζέντα και κατά καιρούς θα τα ανακαλούν, θα τα ανασύρουν και θα τα φέρνουν στην επικαιρότητα. Δηλαδή μόνο το πρόσωπο άλλαξε».

Παράλληλα, όπως ο ίδιος υπογραμμίζει εδώ και τουλάχιστον 15 ημέρες υπάρχει μια διάθεση για αμοιβαία αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. «Οι 2 ασκήσεις που ματαιώθηκαν έγιναν για πολύ συγκεκριμένους λόγους και σε συνεννόηση. Αυτή την στιγμή το κανάλι επικοινωνίας είναι μια 3η χώρα και συγκεκριμένο πρόσωπο. Θα πρέπει όπως έχω ξανααναφέρει να βρεθεί ένα απευθείας κανάλι επικοινωνίας μεταξύ των 2 πλευρών αλλά φαίνεται ότι αυτό το 3Ο κανάλι λειτουργεί. Τι σημαίνει αυτό; Ότι με την ταυτόχρονη ματαίωση δεν έχουμε π.χ υπερπτήσεις τις τελευταίες μέρες. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι σήμερα ή αύριο δεν θα έχουμε ένα νέο ρεκορ και αυτό μπορεί να αλλάξει αν μια ενεργεια ερμηνευτεί με τον έναν ή άλλον τρόπο».

Σχετικά με τις μηδενικές ροές προσφύγων ο ίδιος εξηγεί πως είναι δεν υπάρχει διάθεση από την πλευρά της Τουρκίας και λόγω της πανδημίας να σταλούν μεγάλοι αριθμοί προσφύγων και μεταναστών ή να τους δώσουν την δυνατότητα να έρθουν όπως συνέβη στον Έβρο όπου έχουμε καταγάγει μια σημαντική επιτυχία.