Πως κατάφερε η αστυνομία να τις εξαρθρώσει

Λίγο μετά τις 10 το βράδυ της Τετάρτης, ένα εικοσιτετράωρο πριν τα επίσημα εγκαίνια της νέας πλατείας Ομονοίας, στην οδό Ζήνωνος όπου κυριαρχούν το σκοτάδι και οι δυσάρεστες οσμές αστυνομικοί από τις πεζές περιπολίες καταδίωξαν και συνέλαβαν δύο νεαρούς Πακιστανούς, οι οποίοι δοκίμασαν να το βάλουν στα πόδια.

Ο ένας απ' αυτούς, 18 ετών, είχε κρυμμένο στη ζώνη του ένα γεμάτο περίστροφο Smith and Wesson και στις τσέπες του παντελονιού του ακόμα τέσσερις σφαίρες. Οι αστυνομικοί τους εντόπισαν χάρη σε πληροφορία που έφτασε νωρίτερα το ίδιο βράδυ στην Ασφάλεια. «Θα γίνει ένοπλη συμπλοκή στα στενά κάτω από την Ομόνοια», είχε προειδοποιήσει ο πληροφοριοδότης.

Αυτό ήταν το τελευταίο επεισόδιο στον πόλεμο ανάμεσα στις δύο αντίπαλες συμμορίες μεταναστών από το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, που ερίζουν για τον έλεγχο της διακίνησης ναρκωτικών στα στενά γύρω από την Ομόνοια και την πλατεία Κοτζιά.

Ο κύκλος του αίματος ξεκίνησε αρχές του χρόνου και μετρά ήδη ένα νεκρό. Το πρωί της 13ης Φεβρουαρίου ένας 23χρονος Αφγανός έπεσε νεκρός σε συμπλοκή, στη συμβολή της Μενάνδρου με την οδό Σαπφούς. Οι δράστες της δολοφονίας, σεσημασμένοι για ναρκωτικά και ληστείες, έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται.
Το χρονικό της βίας

Την 11η Ιανουαρίου, τα μέλη της μιας ομάδας, που φέρεται να ελέγχει ο 38χρονος Πακιστανός με ψευδώνυμο «Kashi» επιτέθηκαν με ρόπαλα και μαχαίρια σε μέλος της αντίπαλης συμμορίας. Αρχηγός της δεύτερης ομάδας είναι ο 19χρονος, δεύτερης γενιάς Πακιστανός, γνωστός ως «Rozi». Η πρώτη συμμορία διακινούσε ναρκωτικά στις οδούς Σοφοκλέους και Γερανίου. Η δεύτερη στις οδούς Μενάνδρου και Σαπφούς. Το θύμα εκείνης της επίθεσης είχε μεταφερθεί σοβαρά τραυματισμένο στο νοσοκομείο. Αυτόπτες μάρτυρες κατονόμασαν ως δράστες τον «Κashi» και τέσσερις συνεργούς του.

Μερικά εικοσιτετράωρα αργότερα, ένας 17χρονος από την ομάδα του «Rozi» εντοπίστηκε να διακινεί ναρκωτικά στην οδό Γερανίου, την οποία ήλεγχε η αντίπαλη συμμορία. Η κίνηση θεωρήθηκε αιτία πολέμου. Την απάντηση αποφάσισε να δώσει ο ίδιος ο «Kashi». Του επιτέθηκε και τον χτύπησε τρεις φορές με μαχαίρι σε διάφορα σημεία του σώματός του.

Ενώ το θύμα βρισκόταν αιμόφυρτο στο οδόστρωμα ο Kashi είχε μάλιστα βάλει επιδεικτικά το χέρι στην τσέπη του τραυματία και είχε αρπάξει τις εισπράξεις από την πώληση των ναρκωτικών, περίπου 25 ευρώ.Το μήνυμα ήταν σαφές: «εδώ ναρκωτικά πουλάω μόνο εγώ».

Τις ημέρες που ακολούθησαν ήταν η σειρά της αντίπαλης ομάδας, αυτής του «Rozi» να απαντήσει. Στις 6 το απόγευμα της 25ης Ιανουαρίου ο 19χρονος αρχηγός και πέντε ακόλουθοί του χτύπησαν με μαχαίρια και τραυμάτισαν ένα από τα πρωτοπαλίκαρα του «Κashi», Πακιστανό μόλις 17 ετών. Η επίθεση καταγράφηκε σε ερασιτεχνικό βίντεο που σύντομα αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.

Η απάντηση της άλλης πλευράς ήταν άμεση. Λιγότερο από 24 ώρες αργότερα, πέντε αλλοδαποί, ανάμεσα στους οποίους και εκείνος που είχε τραυματιστεί την παραμονή από χτυπήματα με μαχαίρι επιτέθηκαν στον «Rozi» και τους συνεργούς του, στη συμβολή της Μενάνδρου με την οδό Σαπφούς. Στο σημείο είχαν βρεθεί δύο κάλυκες και μία σφαίρα. Η γρήγορη κλιμάκωση του πολέμου και η μετάβαση από τα ρόπαλα και τα μαχαίρια στα πυροβόλα όπλα προσέλκυσε το ενδιαφέρον της αστυνομίας.

Το βράδυ της 30ης Ιανουαρίου αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. έκαναν έφοδο σε ψησταριά στη Μενάνδρου, που λειτουργούσε ως το στρατηγείο της ομάδας του «Rozi». Στο πατάρι βρήκαν δεκάδες φωτογραφίες διαβατηρίων, άδειες παρανομής, δελτία ασύλου, συσκευασίες με κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη και 20.000 ευρώ σε μετρητά. Τη δικογραφία για την υπόθεση σχημάτισε η υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών.

Το ισχυρότερο όμως πλήγμα δέχτηκε η ομάδα του «Rozi» πέντε ημέρες αργότερα. Το μεσημέρι της 4ης Φεβρουαρίου μυστικοί αστυνομικοί από το τμήμα της Ομόνοιας εντόπισαν τον 19χρονο και δύο συνεργούς του να κρύβουν συσκευασίες με ναρκωτικά σε εσοχή του πεζοδρομίου στη διασταύρωση της Μενάνδρου με την οδό Θεάτρου. Κάλεσαν ενισχύσεις και μερικά λεπτά αργότερα, στο σημείο έφτασαν περιπολικά με φάρους και σειρήνες αναμένες. Οι τρεις αλλοδαποί αρχισαν να τρέχουν και μετά από καταδίωξη συνελήφθησαν στην πλατεία Κοτζιά.

Εγινε ελεγχος στην κρύπτη στο πεζοδρόμιο και βρέθηκαν δύο συσκευασίες με ηρωίνη και 29 συσκευασίες με ινδική κάνναβη. Ο «Rozi» και οι συνεργοί του οδηγήθηκαν στη φυλακή αφήνοντας τη συμμορία ακέφαλη και ευάλωτη στις επιθέσεις των αντιπάλων. 
Τα αντίποινα

Πράγματι, ένα δεκαήμερο αργότερα, το μεσημέρι της 13ης Φεβρουαρίου, η ομάδα του «Kashi» επιχείρησε να δώσει το τελειωτικό χτύπημα στους ατιπάλους της. Τους επιτέθηκαν με όπλα και μαχαίρια στη συμβολή της Μενάνδρου με την οδό Σαπφούς τραυματίζοντας θανάσιμα έναν 23χρονο Αφγανό και σοβαρά έναν 25χρονο ομοεθνή του.

Τόσο ο νεκρός όσο και ο τραυματίας είχαν αναγνωριστεί από τους αντιπάλους τους ως δύο από τα άτομα που συμμετείχαν στην απόπειρα ανθρωποκτονίας της 25ης Ιανουαριου σε βάρος του 17χρονου στενού συνεργού του «Kashi». Ο φόνος, μέρα μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας, έγινε πρώτο θέμα στα ΜΜΕ, με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη να δηλώνει ότι «οι παραβατικοί διάλεξαν λάθος χώρα να εγκληματούν σε βάρος της κοινωνίας μας που είναι φιλειρηνική. Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν θέση στη χώρα». Είχε επίσης επιβεβαιώσει ότι τόσο τα θύματα όσο και οι δράστες ήταν γνωστοί στις αρχές.

Τις ημέρες που ακολούθησαν έγιναν επιχειρήσεις «σκούπα» στην περιοχή περισσότερο για να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις και να αποκατασταθεί το αίσθημα ασφάλειας στην περιοχή. Έρευνες πραγματοποίήθηκαν και σε σπίτια αλλοδαπών για τον εντοπισμό των δύο δραστών, δίχως πάντως αποτέλεσμα.

Για τους επόμενους σχεδόν δύο μήνες εξαιτίας του κορωνοϊού και της καραντίνας οι εξελίξεις στην υπόθεση πάγωσαν. Η πρόσφατη άρση των περιορισμών στην κίνηση ωστόσο επιτάχυνε τα γεγονότα. Την περασμένη Παρασκευή 8 Μαϊου τα στελέχη της υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών προχώρησαν στη σύλληψη του «Kashi» και τον σχηματισμό δικογραφίας σε βάρος ακόμα 13 υπηκόων Πακιστάν και Αφγανιστάν που φέρονταν να μετέχουν στις δύο αντίπαλες ομάδες. 

Στη δικογραφία που συνέταξαν, σύμφωνα με την kathimerini.gr, επισημαίνονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Από τα τέλη Ιουνίου 2019 περιήλθαν στην υπηρεσία καταγγελίες για τη δράση δύο εγκληματικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και κλεμμένων ηλεκτρονικών συσκευών στο κέντρο της Αθήνας και κυρίως στο οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Μενάνδρου, Σοφοκλέους, Γερανίου και Σαπφούς. Οι καταγγελίες ανέφεραν ότι περί τα είκοσι άτομα πακιστανικής και αφγανικής υπηκοότητας διακινούν κάναβη, κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη, ηρωίνη και κοκαϊνη στην προαναφερθείσα περιοχή. Αρχηγός της μίας είναι άτομο με παρατσούκλι Kashi και της δεύτερης με παρατσούκλι Rozi. Καμία από τις δύο εγκληματικές οργανώσεις δεν κατάφερε να εγκαθιδρύσει σταθερή εμφάνιση στην περιοχή διότι τουλάχιστον από τις 11 Ιανουαρίου και έπειτα ξεκίνησε η διαμάχη για το ποια από τις δύο θα επικρατήσει στη διακίνηση ναρκωτκών σε όλη την περιοχή».

Ο 19χρονος Kashi οδηγήθηκε στον ανακριτή, που διέταξε την προφυλάκισή του. Τήρησε αρνητική στάση και δεν αποδέχτηκε τις σε βάρος του κατηγορίες. Σε εξέλιξη παραμένουν οι έρευνες του τμήματος Διωξης Ανθρωποκτονιών για τον εντοπισμό των δολοφόνων του 23χρονου Αφγανού, στη συμπλοκή της 13ης Φεβρουαρίου. 

Οι δύο νεαροί που συνελήφθησαν το βράδυ της Τετάρτης στην οδό Ζήνωνος κατηγορούνται για απείθεια και παράνομη οπλοκατοχή. Πιθανολογείται ότι αποτελούν νέα μέλη της ομάδας του «Rozi», ενώ ερευνάται εάν διέμεναν σε κάποια ανοικτή δομή φιλοξενίας μεταναστών.