Περίπου 300 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας στην ξενοδοχειακή μονάδα «Θεά Δήμητρα», του Σ.Σ. Μουριών, στο Κιλκίς. 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του δήμου Κιλκίς, σε σημερινή του συνεδρίαση ενέκρινε κατά πλειοψηφία ψήφισμα διαμαρτυρίας σχετικά με την επικείμενη εγκατάσταση.

Στο σημείο, συγκεντρώθηκαν κάτοικοι του χωριού προκειμένου να εκφράσουν και αυτοί τη διαμαρτυρία τους που αφορά τον ερχομό προσφύγων και μεταναστών στο χωριό τους.

Το ψήφισμα αναφέρει τα εξής:

"Το Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς εκφράζει την εντονότατη διαμαρτυρία του για την αιφνιδιαστική κυβερνητική ενέργεια μετακίνησης μεταναστευτικού πληθυσμού στο ξενοδοχειακό συγκρότημα ‘’ Θεά Δήμητρα’’ του Σ.Σ. Μουριών καταργώντας στην πράξη, με εντελώς πρόχειρους σχεδιασμούς, βασικούς κανόνες ισοπολιτείας και υπονομεύοντας επί της ουσίας την ίδια την απόφασή της για τη συμφωνηθείσα ισοκατανομή ανά την επικράτεια στην ποσοστιαία αναλογία του 1%.

Όπως έχει ξανασυμβεί και στο παρελθόν, οι τοπικές αρχές αγνοήθηκαν και δεν μας παρασχέθηκε καμία απολύτως ενημέρωση για τη μεταναστευτική εγκατάσταση.

Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά η Τοπική Αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζεται με θεσμική ασέβεια και οι έκτακτες περιστάσεις που επιβάλλουν την εκ νέου έλευση μεταναστευτικών ροών στον τόπο μας απομειώνουν την ενέργεια εκκένωσης του εν λόγω ξενοδοχείου ακριβώς δύο μήνες πριν, διαταράσσοντας το αίσθημα της κοινωνικής γαλήνης των κατοίκων του λεκανοπεδίου των Μουριών.

Πιστοί στις διακηρύξεις μας και δεσμευόμενοι από την υπ΄αρ. 272/2019 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς, που υιοθετεί πλήρως το ψήφισμα της λαϊκής συνέλευσης του Σ.Σ. Μουριών, ζητούμε έστω και την ύστατη στιγμή να αποτραπεί η εγκατάσταση μεταναστών για λόγους δημογραφικής ισορροπίας μιας περιοχής που έχει δεχθεί δυσανάλογα μεταναστευτικά βάρη και που ως ακριτική πρέπει να τύχει μιας ενισχυμένης πολιτικής θωράκισης των συνόρων. Εξάλλου και η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς στο σύνολό της αλλά και ο Δήμος Κιλκίς έχουν υπερβεί το αναλογούμενο ποσοστό φιλοξενίας και η πιθανότητα μιας πρόσθετης αύξησής του πλήττει το κοινό περί δικαίου αίσθημα και δε μπορεί να γίνει ανεκτή.

Αναγνωρίζουμε την εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα νησιά μας από τα αυξανόμενα μεταναστευτικά κύματα και την αδήριτη ανάγκη αποσυμφόρησή τους ωστόσο οι έχοντες την κυβερνητική ευθύνη, λαμβάνοντας υπόψη το ανεπίτρεπτα μεγάλο φορτίο που έχει σηκώσει στην προσφυγική κρίση η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς, οφείλουν να την απεντάξουν από τον κύκλο της συνήθους επιλογής. Η κατανόηση, η αλληλεγγύη και το φιλότιμο των πολιτών δε μπορεί να χρησιμοποιείται ως ασφαλής επένδυση για την επιλογή της ξενοδοχειακής επιχείρησης στο Σ.Σ. Μουριών ως σταθερής προσφυγικής ή μεταναστευτικής εστίας.

Απαιτούμε, συνεπώς, την ακύρωση του σχεδίου μεταφοράς μεταναστών στο ξενοδοχείο ‘’Θεά Δήμητρα’’αλλά και οπουδήποτε αλλού εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου μας θέτοντας επιπροσθέτως μία νέα κρίσιμη παράμετρο, αυτήν της επικείμενης φιλοξενίας με βάση τις υγειονομικές συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί από την πανδημία του κορονοϊού.

Σε περίπτωση που δεν εισακουστεί το δίκαιο αίτημά μας και για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και ασφάλειας του γενικού πληθυσμού απαιτούμε να μας δοθούν πολύ συγκεκριμένες διασφαλίσεις σχετικά με τον ακριβή αριθμό των φιλοξενουμένων, την ταυτότητά τους, τη διάρκεια παραμονής τους στο ξενοδοχείο ‘’Θεά Δήμητρα’’ και τα γνωρίσματα αυτής της παραμονής.

Σε μια τέτοια περίπτωση απαιτούμε να μην υπάρξει νέα δυσαρμονία και ο αριθμός των επισκεπτών να είναι πολύ μειωμένος σε σχέση με τις πρόσφατες προσφυγικές εγκαταστάσεις. Η εικαζόμενη ως προσωρινή φιλοξενία των μεταναστών στο εν λόγω ξενοδοχείο πρέπει να έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που θα τηρηθεί. Ως προς τα χαρακτηριστικά της διαμονής, πέραν της υποχρεωτικής καραντίνας των δεκατεσσάρων ημερών, οι μετανάστες, θεωρούμε ότι πρέπει να παραμείνουν αυστηρά στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου για όσο διάστημα διαρκέσει η φιλοξενία τους.

Παρά τις σοβαρές αντιρρήσεις μας για την μεταφορά των μεταναστών στο Σ.Σ. Μουριών και τις επιφυλάξεις μας ως προς την ανεξήγητη επιμονή επιλογής της συγκεκριμένης ξενοδοχειακής επιχείρησης για τη φιλοξενία τους, δοθείσας και της αδυναμίας εκπλήρωσης βασικών υγειονομικών διατάξεων από πλευράς της, οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να διαχειριστούμε με υπευθυνότητα και ψυχραιμία την νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στον τόπο μας.

Συνοψίζοντας, οι δικοί μας αδιαπραγμάτευτοι όροι ορθοτομούν στην προστασία της δημόσιας υγείας και στο σεβασμό των κανόνων ισονομίας. Όπως όλοι οι συμπολίτες μας περιόρισαν στο ελάχιστο τις δημόσιες εξόδους τους για αρκετές εβδομάδες ώστε να προστατευθούν από το ενδεχόμενο πιθανής διασποράς του κορονοϊού κατά τον ίδιο τρόπο οφείλουν να συμπεριφερθούν και οι νέοι επισκέπτες μένοντας ασφαλείς μέσα στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου. Όλοι, θα πρέπει να εφαρμόζουν τα απαραίτητα μέτρα ατομικής υγιεινής και να αποφεύγουν το συγχρωτισμό και την κοντινή κοινωνική επαφή. Κανείς και για κανένα λόγο δεν πρέπει να βάλει σε περιπέτεια υγείας τον εαυτό του και το συνάνθρωπό του σε μια περιοχή όπου στη συντριπτική πλειονότητά της κατοικείται από μεσήλικες και ηλικιωμένους συμπολίτες μας.

Για τους λόγους αυτούς αξιώνουμε επιτακτικά:

-τον πλήρη υγειονομικό έλεγχο - περίθαλψη των νέων επισκεπτών

-την παραμονή τους αυστηρά εντός του ξενοδοχειακού συγκροτήματος

-την τήρηση όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων ασφάλειας και προστασίας έναντι του Covid -19

-τη συμμόρφωση του ιδιοκτήτη της ξενοδοχειακής μονάδας σε ότι αφορά την εφαρμογή των υγειονομικών διατάξεων, των μέτρων πυροπροστασίας – πυρασφάλειας

- διαρκή και αξιόπιστη ενημέρωση για τον μεταναστευτικό πληθυσμό κατά το διάστημα φιλοξενίας του στο ξενοδοχείο ‘’Θεά Δήμητρα’’.

- την ισχυροποίηση της αστυνομικής παρουσίας στην περιοχή με σκοπό την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών".