Τα εγκαίνια του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου της ΕΛ.ΑΣ. και της Δημοτικής Αστυνομίας επί της οδού Μοναστηρίου, στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκαν σήμερα το πρωί, από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Ρεπορτάζ: Στράτος Λούβαρης

Με τη λειτουργία του το Κέντρο έχει ως στόχο τη διαρκή επιτήρηση σε πραγματικό χρόνο του κέντρου της πόλης, δίνοντας οδηγίες στις δυνάμεις της ΕΛΑΣ και του δήμου Θεσσαλονίκης που βρίσκονται στον δρόμο προκειμένου να πραγματοποιούν ελέγχους για παράνομη στάθμευση, αλλά και για το παρεμπόριο, καθώς και για παραβάσεις που αφορούν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έβρος: Τούρκοι στρατιωτικοί έδειραν τον χειριστή drone τους, που κατέρριψαν οι Έλληνες

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας υποδέχτηκε τον κ. Χρυσοχοΐδη ο οποίος στη συνέχεια, ξεναγήθηκε στους χώρους του κέντρου και ενημερώθηκε πλήρως για τον τρόπο λειτουργίας και δράσης του. Όπως μπορείτε να δείτε στο βίντεο του GRTimes.gr, έγινε αναλυτική παρουσίαση από τους επικεφαλής της ΕΛ.ΑΣ και της Δημοτικής Αστυνομίας, ενώ έγινε σε πραγματικό χρόνο σύνδεση με τις ομάδες αστυνόμευσης που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο κέντρο της πόλης. Σημειώνεται, ότι λίγο πριν την αναχώρηση του υπουργού υπογράφτηκε το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της ΕΛΑΣ και του Δήμου Θεσσαλονίκης.



Ο… στρατηγός της πόλης

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Χρυσοχοΐδης, «η Θεσσαλονίκη είναι το στρατηγείο, ο δήμαρχος είναι ο στρατηγός της πόλης και γύρω του συγκεντρώνονται όλες οι δυνάμεις για να κάνουν την πόλη κάθε μέρα όλο και καλύτερη, τους πολίτες όλο και περισσότερο ικανοποιημένους και τη Θεσσαλονίκη πιο ασφαλή».

Και πρόσθεσε: «Αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με τον δήμο Θεσσαλονίκης και να καταστήσουμε τη Θεσσαλονίκη και τους πολίτες ασφαλείς. Θα αποκαταστήσουμε το αίσθημα ασφάλειας, θα καταπολεμήσουμε όλες τις πράξεις εγκληματικότητας από το παρεμπόριο και τα ναρκωτικά, τις κλοπές και τις διαρρήξεις μέχρι την ανομία και την αταξία που υπάρχει σε διάφορες περιοχές ώστε οι πολίτες να χαίρονται την πόλη, τις πλατείες, τους δρόμους, να μπορούν να κυκλοφορούν άφοβα και ελεύθερα και να αισθάνονται ότι κυκλοφορούν σε μια δημοκρατική και εύνομη πολιτεία».

Όπως είπε στη συνέχεια, «είμαστε σήμερα εδώ, στην οδό Μοναστηρίου, ένα εξαιρετικά δύσκολο σημείο από πλευράς εγκληματικότητας. Σε μια εμβληματική πρωτοβουλία ιδρύσαμε ένα κοινό επιχειρησιακό κέντρο, όπου συστεγάζονται η δημοτική αστυνομία και η ΕΛΑΣ και από κοινού επιχειρούν σχεδόν σε 24ωρη βάση για να υπάρξει ευνομία και ευταξία στην πόλη. Αποτελεί δέσμευσή μας η ασφάλειά μας να γίνει ευθύνη κάθε πόλης και κτήμα κάθε πολίτη. Το δικαιούται η Θεσσαλονίκη».


Αναφερόμενος στην αρχική ιδέα δημιουργίας του Κέντρου, ο κ. Ζέρβας, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «ήταν 13 Φεβρουαρίου αυτού του έτους, όταν είχαμε επισκεφτεί το Υπουργείο προστασίας του Πολίτη, τον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον υφυπουργό Ελευθέριο Οικονόμου, τους στρατηγούς, μαζί με τον συνεργάτη μου τον Δημήτρη Δαγκλή, και συζητώντας για τα τόσο σύνθετα θέματα της ασφάλειας της πόλης, είπαμε και ήταν μάλιστα πρόταση του υπουργού, να ιδρυθεί ένα ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη».

Όπως είπε στη συνέχεια ο δήμαρχος, «σήμερα, 8 Μαΐου του 2020, ούτε τρεις μήνες μετά, και το κέντρο αυτό όχι μόνο είναι έτοιμο, αλλά ήδη επιχειρεί και φέρνει αποτελέσματα. Όλοι γνωρίζετε το πόσο γρήγορα είχαμε πριν από λίγες ημέρες, τη δυνατότητα να βρεθεί ένα παιδί, μια συμπολίτισσα μας, η οποία είχε φύγει από τα χέρια των δικών της ανθρώπων και σε μια συντονισμένη δράση βρέθηκε μέσα σε μια ώρα και 40 λεπτά. Άρα ήδη, το εξαιρετικό αυτό κέντρο έχει αποτελέσματα».

Συμπλήρωσε δε, ότι «έχω πει πάρα πολλές φορές, και θα το λέω κάθε φορά που μου δίνεται η δυνατότητα, ότι για τη δική μας τη διοίκηση και για εμένα προσωπικά, το θέμα της ασφάλειας και της ευταξίας είναι εξαιρετικά ψηλά στους στόχους μας. Πιστεύω ότι μια πόλη, αν δεν είναι ασφαλής δεν μπορεί να πετύχει κανέναν από τους στόχους της. Ακόμα και το ύψιστο αγαθό της υγείας, που αυτές τις μέρες όλοι επιζητούμε με μεγάλη αγωνία και προσπάθεια, χωρίς ασφάλεια δεν έχει την ίδια αξία που θα είχε διαφορετικά. Άρα, λοιπόν, αυτό ακριβώς κάνουμε και σήμερα, όλους του τελευταίους οκτώ μήνες, σε μια εξαιρετική συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, με τους ανθρώπους που η Δημοτική Αστυνομία και όλος ο δήμος συνεργαζόμαστε σε καθημερινή βάση. Τα αποτελέσματα πιστεύω ήδη φαίνονται, αλλά θα φανούν ακόμα περισσότερο στο μέλλον».

«Δίνω τα συγχαρητήρια μου και τις ευχαριστίες μου σε όλους τους συνεργάτες μου που δούλεψαν και έφεραν εις πέρας αυτό το εγχείρημα τόσο γρήγορα. Θέλω να σταθώ στη δουλειά που γίνεται καθημερινά, στην αυταπάρνησή τους ειδικά αυτές τις δύσκολες μέρες. Είμαι και εγώ δίπλα τους και χαίρομαι πάρα πολύ που αυτή η συνεργασία καρποφορεί και φέρνει αποτελέσματα προς όφελος του πολίτη που αυτός άλλωστε είναι και ο σκοπό μας», υπογράμμισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Στα εγκαίνια παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλονίκης Λάζαρος Μαυρόπουλος, ο Γενικός Γραμματέα της Κ.Ο. της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης, ο εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα της Δημοτικής Αστυνομίας του δήμου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Δαγκλής, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Θεσσαλονίκης, Χάρης Αηδονοπουλος και ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Θεσσαλονίκης, Τάσος Σπηλιόπουλος.


Εννοείται πως ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έφτασε στον χώρο των εγκαινίων φορώντας μάσκα, ενώ μάσκες φορούσαν τόσο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης όσο και σχεδόν όλοι οι παρευρισκόμενοι. Χειραψίες δεν έγιναν ή ήταν περιορισμένες. Δείτε το βίντεο της άφιξής του κ. Χρυσοχοϊδη: