Ανοιχτή Επιστολή της Ένωσης Αστυνομικών Γρεβενών:

Προς: τον Πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη

ΘΕΜΑ: «Ανοιχτή Επιστολή στο πλαίσιο άμεσης ένταξης του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων (Β.Α.Ε.) και στους δικαιούχους της εφάπαξ χορήγησης επιδόματος για την ιδιαίτερη συμβολή τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid19 και της μεταναστευτικής κρίσης.

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε εκ μέρους της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Γρεβενών να θέσουμε υπόψη Σας ορισμένα κρίσιμα στοιχεία που καταδεικνύουν την αναγκαιότητα προσδιορισμού των αστυνομικών υπαλλήλων ως δικαιούχων του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας του άρθρου 18 του Νόμου 4354/2015, όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 396 του Νόμου 4512/2018.

Από τις πρώτες μέρες της διακυβέρνησής σας δείξατε σε όλους μας την αναγνώρισή σας ως προς το έργο των σωμάτων ασφαλείας και ειδικά της Ελληνικής Αστυνομίας. Μας δείξατε ότι σε κάθε ευκαιρία αναγνωρίζετε τα δύσκολα και επικίνδυνα καθήκοντα που καθημερινώς επωμιζόμαστε αλλά και τον κρίσιμο ρόλο της ΕΛ.ΑΣ στην διατήρηση της τάξης και της κοινωνικής ειρήνης.

Δυστυχώς η χώρα μας αυτούς τους μήνες κλήθηκε να αντιμετωπίσει δύο έντονες κρίσεις, παγκόσμιας διάστασης κατά την διάρκεια των οποίων το επάγγελμά μας βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της μάχης.

Η πρώτη κρίση αφορούσε, το μεταναστευτικό πρόβλημα και την προσπάθεια εισόδου στην πατρίδα μας και ως εκ τούτου στο ευρωπαϊκό έδαφος, χιλιάδων μεταναστών. Μια ασύμμετρη απειλή που απετράπη χάριν της αποφασιστικότητάς σας αλλά και της άμεσης δράσης των χιλιάδων αστυνομικών που διαφύλαξαν και υπερασπίστηκαν τα σύνορα της πατρίδας μας, αποτρέποντας μέχρι και σήμερα την είσοδο στο ελληνικό έδαφος χιλιάδων μεταναστών.

Η δεύτερη κρίση ήταν και είναι αυτή του covid19, της παγκόσμιας πανδημίας, ενός αόρατου εχθρού που ανάγκασε όλο τον κόσμο να λάβει αλλά και να υπομείνει πρωτοφανή μέτρα ώστε να αποφευχθεί τυχόν εξάπλωση του ιού. Μέτρα που και εδώ στη χώρα μας, τα εφάρμοσε η Ελληνική Αστυνομία με πλήρη επιτυχία. Ήταν μέτρα όμως που κράτησαν 2 μήνες , οπότε και οδήγησαν το αστυνομικό προσωπικό σε υπερεργασία, αλλά το άφησαν και εκτεθειμένο στον διαρκή κίνδυνο του ιού, καθώς όχι μόνο δεν μειώθηκε η εργασία μας, αλλά αυξήθηκε και στις περισσότερες των περιπτώσεων με παντελή έλλειψη προστατευτικού εξοπλισμού (γάντια, μάσκες, αντισηπτικά κτλ.).

Από κυβερνητικούς επίσημους κύκλους αφέθηκε να εννοηθεί πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας εξετάζει την ανταμοιβή των Αστυνομικών για την συμβολή τους στην αποτροπή αυτών των δυο κρίσεων. Μιας ανταμοιβής που μέχρι τώρα δεν μας δόθηκε, αλλά ούτε διαψεύστηκε και η χορήγηση της.

Παράλληλα με όλα αυτά, το επόμενο διάστημα θα επαναλειτουργήσει με νέο Διοικητικό Συμβούλιο η Επιτροπή Κρίσεων Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, η οποία θα εξετάσει όλες τις περιπτώσεις εργαζομένων που χρειάζεται να ενταχθούν σε νέα ρύθμιση που θα καταθέσει το υπουργείο Εργασίας. Προ ημερών μάλιστα Σας κατατέθηκε ολοκληρωμένη πρόταση ορισμένων ενώσεων Αστυνομικών για την ένταξή μας στα Β.Α.Ε. Μέχρι και σήμερα το επάγγελμα του αστυνομικού δεν θεωρείται επισήμως επικίνδυνο! Ένα επάγγελμα που τα τελευταία 30 χρόνια έχει θρηνήσει πάνω από 130 νεκρούς εν ώρα υπηρεσίας και κυριολεκτικά χιλιάδες τραυματίες κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ είστε η τελευταία μας ελπίδα για δικαίωση των χρόνιων και δίκαιων αιτημάτων μας.

Μην μας ξεχάσετε, ούτε στην ένταξη του επαγγέλματός μας στο καθεστώς τον βαρέων και ανθυγιεινών ,ούτε στην εφάπαξ χορήγηση επιδόματος για την συμβολή των αστυνομικών στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης και της πανδημίας του Covid19.

Οι Έλληνες αστυνομικοί εξακολουθούν σε κάθε γωνιά της χώρας να ασκούν τα καθήκοντα τους με αυταπάρνηση και πολλές φορές πληρώνοντας το με φόρο αίματος. Οι εκατοντάδες νεκροί και οι χιλιάδες τραυματίες επιτάσσουν την αναγνώριση του επαγγέλματός μας ως επικίνδυνο. Η Ελληνική Πολιτεία έχει ηθική και νομική υποχρέωση να προστατεύσει έμπρακτα τα δίκαια αιτήματα μας.

Αναμένοντας για τις δικές Σας ενέργειες, παραμένουμε στη διάθεσή Σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση.

Με εκτίμηση,

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                Ο Γεν. Γραμματέας

Γρηγόριος ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ                              Ηλίας ΓΡΑΒΑΛΟΣ




Κοινοποίηση:

1. Γραφείο κυρίου βουλευτή Γρεβενών κυρίου Ανδρέα Πάτση.

2. Π.Ο.ΑΣ.Υ.

3. Μ.Μ.Ε



4. Όλα τα μέλη μας.