Ερώτηση ΠΟΕΣ για τα hot spots

Με πρόσφατο έγγραφό της η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ), είχε επαναφέρει το αίτημά της για την πλήρη απεμπλοκή των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων από τα Κέντρα Υποδοχής – Ταυτοποίησης (ΚΥΤ).

Ταυτόχρονα εκφράζει τις εύλογες ανησυχίες της, ειδικότερα μετά την έξαρση του κορονοϊού το τελευταίο διάστημα, καθόσον οι στρατιωτικοί είναι πολύ πιθανόν να έρχονται σε επαφή με πιθανούς φορείς του ιού.

Είχε επισημάνει τον κίνδυνο το εν λόγω προσωπικό να έρχεται σε επαφή με στελέχη των τοπικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Μετά μάλιστα και τα επίσημα θετικά κρούσματα, στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης σε Ριτσώνα και Μαλακάσα, είναι πολύ πιθανόν κρούσματα να εκδηλωθούν και στα υπόλοιπα hot spot σε όλη τη χώρα.

Η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ) με το έγγραφό της, ζητούσε την άμεση διακοπή διαθέσεων και αποσπάσεων συνολικά του στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων στα hot spot.

Τόνιζε μάλιστα μέχρι να υλοποιηθεί το μέτρο αυτό, η κυβέρνηση να καθιερώσει διαδικασίες προληπτικής καραντίνας, στα στελέχη που απασχολούνται σε αυτά, προκειμένου να υπάρξει η μέγιστη προστασία όλων αυτών περιοχών και των Ενόπλων Δυνάμεων.


ΥΕΘΑ: Δεν μπορούν να φύγουν οι στρατιωτικοί από τα Hot Spots

Η επιστολή της ΠΟΕΣ έγινε ερώτημα στην Βουλή από το ΚΚΕ, και μέσω της διαδικασίας του ΚΟινοβουλευτικού ελέγχου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος απάντησε:

Σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, η συνδρομή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης είναι η διεύθυνση και ο συντονισμός, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Υποδοχής και Ασύλου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, τις λοιπές δημόσιες υπηρεσίες και αρχές, καθώς και τους κοινωνικούς φορείς και μη κυβερνητικές οργανώσεις που επικουρούν τη λειτουργία των ΚΕ.Π.Υ./Κ.Υ.Τ. και των Δομών Προσωρινής Υποδοχής και Φιλοξενίας, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από την αύξηση των μεταναστευτικών – προσφυγικών ροών, αποκλειστικά σε ό,τι αφορά στη μεταφορά, διαμονή, σίτιση και υγειονομική περίθαλψη των προσφύγων και μεταναστών.

Επίσης, για ζητήματα μέριμνας και προστασίας του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων έναντι της υγειονομικής κρίσης, έχουν εκδοθεί διαταγές και συντονιστικές οδηγίες, καθώς επίσης έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα προληπτικά υγειονομικά μέτρα,

όπως σας γνωστοποιήθηκαν με την (γ) σχετική επί της (α) όμοιας Ερώτησης που είχατε καταθέσει, συμπεριλαμβανομένων και όσων στελεχών εμπλέκονται στις δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

ΥΕΘΑ: Δεν μπορούν να φύγουν οι στρατιωτικοί από τα Hot Spots