Όπως επισημαίνει ο κος Συρίγος, δεν είχε αναφερθεί ποτέ ξανά το άρθρο 59, που αφορά την καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων από την πλευρά της Ελλάδας και το γεγονός πως αυτό συμβαίνει τώρα είναι εξαιρετικά περίεργο αλλά μάλλον όχι τυχαίο.

Να πιέσει εκ νέου την Ελλάδα χρησιμοποιώντας το μεταναστευτικό, ενδέχεται να επιχειρήσει η Τουρκία. Aυτό εκτιμά, μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Άγγελος Συρίγος.

Ο κος Συρίγος ανέφερε πως το προσφυγικό αποτελούσε τον κύριο μοχλό πίεσης της Τουρκίας στην Ευρώπης για 3 χρόνια.

« Απειλούσε να ανοίξει τις πύλες. Επέλεξε να τις ανοίξει το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας θεωρώντας πως θα αποσταθεροποιήσει το πολιτικό σύστημα μας και θα στείλει ένα μήνυμα στην Ευρώπη αλλά απέτυχε» τόνισε ο κος Συρίγος εκφράζοντας την πεποίθηση πως το προσφυγικό αποτελεί τόσο ισχυρό πολιτικό όπλο για την Τουρκία που δεν θα το εγκαταλείψει αλλά θα επανέλθει.

Για πρώτη φορά γίνεται αναφορά στο άρθρο 59 της Συνθήκης της Λωζάνης, παρατηρεί ο καθηγητής στο περιθώριο της νέας προκλητικής ανακοίνωσης της Άγκυρας για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Όπως επισημαίνει, δεν είχε αναφερθεί ποτέ ξανά το άρθρο 59, που αφορά την καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων από την πλευρά της Ελλάδας και το γεγονός πως αυτό συμβαίνει τώρα είναι εξαιρετικά περίεργο αλλά μάλλον όχι τυχαίο.

«Συνήθως οι Τούρκοι έρχονται εκ των υστέρων, 100 χρόνια μετά, για να ερμηνεύσουν παλαιές συμφωνίες με τον σημερινό τρόπο» σχολίασε χαρακτηριστικά ο καθηγητής προσθέτοντας πως αυτό πρέπει κάτι να σημαίνει.

Η έννοια της Γαλάζιας Πατρίδας και το τουρκολιβυκό μνημόνιο ήρθαν για να μείνουν τονίζει εκτός άλλων ο κος Συρίγος εκτιμώντας πως το ενδεχόμενο ουσιαστικής εκ νέου ενεργοποίησης της τουρκικής προκλητικότητας δεν θα συνδέεται με την δεινή εσωτερική κατάσταση της γείτονος αλλά με τις μεγαλοιδεατικές αντιλήψεις του Ερντογάν.

Δεν είναι τυχαίο πως χθες ξαναμίλησε πάλι για τα 3 οράματα του τα οποία είναι το να γίνει η Τουρκία το 2023 η 10η παγκόσμια δύναμη, το 2053 να συγκαταλέγεται στις 5 παγκόσμιες δυνάμεις και το 2071 να είναι μια εκ των δύο παγκόσμιων δυνάμεων, δηλώνει.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο καθηγητής, ο Ερντογάν πιστεύει σε αυτά,ο καθηγητής και έτσι δεν είναι τυχαίο αυτό που κάνει στη Λιβύη.

«Τα μόνα αεροπλάνα που πετάνε αυτό τον καιρό από την Τουρκία, μεταφέρουν τζιχαντιστές στη Λιβύη» είπε μεταξύ άλλων ο κος Συρίγος.

"Ο Ερντογάν είναι πολιτικό ζώο, ξέρει να επιβιώνει, ταυτοχρόνως είναι εξαιρετικά μνησίκακος και εμμονικός, εξέφρασε συγκεκριμένα αναφέροντας πως αυτή την περίοδο ο Τούρκος Πρόεδρος καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια να βοηθήσει τον Σάρατζ να επιβιώσει."

Ο Ερντογάν,κι αυτό φάνηκε στην συνομιλία με τον Μπορίσοφ, τα χει βάλει με τον Μητσοτάκη. Εάν ο τουρισμός στην Ελλάδα πάει καλύτερα απ' ότι στην Τουρκία φέτος ενδέχεται να χρησιμοποιήσει ως επιπρόσθετο μοχλό πίεσης προς την Ελλάδα τις έρευνες υδρογοναθράκων μέσα στο καλοκαίρι, ώστε " Να χαλάσει τουλάχιστον τον τουρισμό της Ελλάδας αφού ο δικός του δεν πάει καλά".

Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο: