Ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής θεωρίας, Ιωάννης Μάζης αναφέρεται για τις πιέσεις και τις προκλήσεις της Τουρκίας που συμβαίνουν εδώ και πολύ καιρό.

Ο σκοπός των απειλών της Τουρκίας, είναι να φέρει την Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δικούς της όρους και να διασπάσουν το μέτωπο Ελλάδας - Κύπρου. Να συζητήσουμε μόνο για τα ελληνικά, ξεχνώντας την Κύπρο, οπότε να θεωρήσουμε ότι είμαστε πολύ τυχεροί που δέχτηκε να μας κάνει αυτή την πρόταση η Τουρκία και να παρασυρθούμε σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων που στην ατζέντα της θα έχει όλες τις παράνομες διεκδικήσεις της από τη μία μεριά και από την άλλη να μην ασχοληθούμε καθόλου με το τι συμβαίνει στον Αττίλα 3, στο μικρό Αττίλα, στην Κύπρο στην ΑΟΖ της Κύπρου. 

Όταν οι Τούρκοι θα πάψουν να συνομιλούν για τουρκολιβυικά σύμφωνα και ανυπαρξία θαλασσίων ζωνών, στη Ρόδο, Κάσο, Κάρπαθο και Κρήτη τότε ευχαρίστως να καθίσουμε να συζητήσουμε τι μπορούμε να κάνουμε ώστε με ένα και μόνο ζήτημα, τον ορισμό υφαλοκρηπίδας Ελλάδας Τουρκίας, στην περιοχή και τον Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών που προστέθηκαν από το '82 και μετά να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Έτσι γίνεται ο διάλογος.

Η δική μου άποψη είναι ότι η Τουρκία αυξάνει συνεχώς την πίεση, προσπαθώντας με αυτή την κίνηση να διασπάσει το εσωτερικό μέτωπο μας. Να δημιουργήσει ένα μέτωπο στην Ελλάδα ότι η Τουρκία θέλει να συζητήσουμε και δεν είναι ανάγκη εμείς να προετοιμαζόμαστε για άμυνα των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Να μην παρασυρόμαστε από τις φωνές εκείνες ότι είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιζόμαστε την εδαφική κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο. Η άποψη μου είναι να μην δίνουμε σημασία σε αυτού του είδους τις κινήσεις της Τουρκίας, να συνεχίσουμε να κάνουμε την δουλειά μας αδιάκοπα και προς την κατεύθυνση που έχουμε αρχίσει ήδη να την κάνουμε δηλαδή στην σύμπτυξη ισχυρών συμμαχιών, στον εξοπλισμό, στην απόκτηση του απαραίτητου στρατιωτικού εξοπλισμού και στην θέση της Ελλάδας σε πλήρη ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει αιφνιδιαστικές κινήσεις σε τουλάχιστον πέντε μέτωπα. 

Παρακολουθείστε το βίντεο με ολόκληρη την συνέντευξη