Δεν έχει προχωρήσει η υλοποίηση του σχεδίου για την αποσυμφόρηση των νησιών και την κατανομή των αιτούντων άσυλο σε όλη τη χώρα ώστε να μην επιβαρύνονται υπέρμετρα συγκεκριμένες περιοχές, παρά το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες οι μεταναστευτικές ροές έχουν σχεδόν μηδενιστεί.

Οπως είχε ανακοινωθεί στην αρχή του έτους, το ποσοστό των μεταναστών ανά Περιφέρεια δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 1% του συνολικού πληθυσμού. Οι νέες, μικρές σε μέγεθος δομές φιλοξενίας «δίκαια» κατανεμημένες σε όλη τη χώρα αναμενόταν να μην προκαλέσουν πολλές αντιδράσεις. Ομως, ενώ βρισκόμαστε στην αρχή του καλοκαιριού και το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία είναι εξαιρετικά πιθανό, τα ΚΥΤ στα νησιά παραμένουν ασφυκτικά υπερπλήρη σηκώνοντας φυσικά πολύ μεγαλύτερο βάρος από το ποσοστό του 1% που το κυβερνητικό σχέδιο προέβλεπε.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος) φιλοξενεί 30.959 αιτούντες άσυλο, ένα ποσοστό της τάξεως του 15,5% σε σχέση με τον πληθυσμό τους.

Οι Περιφέρειες Ηπείρου, Στερεάς Ελλάδα, Κεντρικής Μακεδονίας, Αττικής και Δυτικής Μακεδονίας σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του μεταναστευτικού. Αντίθετα η Κρήτη, η Δυτική Ελλάδα, η Πελοπόννησος αλλά και η Θεσσαλία έχουν μικρό αναλογικά πληθυσμό αιτούντων άσυλο, όπως φαίνεται από τα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. 

Στην Κεντρική Μακεδονία φιλοξενούνται συνολικά 15.371 αιτούντες, το 0,8% ως ποσοστό του πληθυσμού, στην Ηπειρο 3.516 άτομα (ποσοστό 1% του πληθυσμού), στη Στερεά Ελλάδα 5.562 άτομα (ποσοστό 1%) και στην Αττική 30.628 άτομα (ποσοστό 0,8%).

Η Κρήτη φιλοξενεί 905 αιτούντες άσυλο (ποσοστό 0,1% του συνόλου του πληθυσμού), η Δυτ. Ελλάδα 627 άτομα (ποσοστό 0,1%), η Πελοπόννησος 2.213 αιτούντες (0,4%) και η Θεσσαλία 3.156 αιτούντες (0,4%).

Παράλληλα, τα σχέδια για τη δημιουργία νέων δομών ώστε να προχωρήσει η αποσυμφόρηση των νησιών, σκοντάφτουν στις έντονες αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών. Ετσι, προς ματαίωση οδεύει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, και η δομή φιλοξενίας στην περιοχή της Νέας Περάμου, η οποία είχε εξαγγελθεί πριν από λίγες ημέρες σε έκταση που ανήκει στην Εκκλησία. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη Δευτέρα εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μετέβησαν στο υπουργείο Μετανάστευσης προκειμένου να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους για τη χωροθέτηση της δομής. Μία ημέρα αργότερα με ανακοίνωσή της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος δήλωσε ότι συμπαρίσταται στους κατοίκους της Νέας Περάμου συμπληρώνοντας ότι ουδεμία τέτοια παραχώρηση ή ενοικίαση έγινε εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τους αρμοδίους φορείς της πολιτείας και ότι ουδέποτε ελήφθη σχετική απόφαση προς τούτο.

Ταυτόχρονα, έντονο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι έως το τέλος του έτους σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Νότη Μηταράκη αναμένεται να κλείσουν τα ξενοδοχεία που φιλοξενούν περίπου 7.500 αιτούντες άσυλο, χωρίς να έχει βρεθεί εναλλακτική λύση για τη φιλοξενία των ατόμων που διαμένουν σε αυτά.

Xθες, πάντως, κατατέθηκε στη Βουλή νομοσχέδιο για την κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Ασυλο (EASO) για τη λειτουργία του επιχειρησιακού γραφείου της EASO στην Ελλάδα.