Συναγερμός έχει σημάνει στον Έβρο, καθώς παρατηρείται έντονη κινητικότητα από την πλευρά της Τουρκίας.


Την άφιξη λεωφορείων που μεταφέρουν μετανάστες στην περιοχή της Αδριανούπολης επιβεβαιώνουν πληροφορίες που επικαλείται το Ράδιο Έβρος.

Σύμφωνα με το evrosonline.gr , το συγκεντρωμένο πλήθος των μεταναστών φαίνεται να ξεπερνάει τις 6.000.

Οι πληροφορίες έρχονται εν μέσω σεναρίων ότι οι τουρκικές αρχές προετοιμάζουν δεύτερη απόπειρα πίεσης των ευρωπαϊκών συνόρων εργαλειοποιώντας πρόσφυγες και μετανάστες.

Ήδη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι ελληνικές αρχές έχουν σημάνει συναγερμό με τον μηχανισμό αναχαίτισης της εφόδου να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Όπως είχαν αναφέρει επιτελείς του «Πενταγώνου» στα ΝΕΑ, σε καμία περίπτωση δεν έπρεπε να υπάρχει αδράνεια καθώς «ο συναγερμός δεν έληξε».
Ο συναγερμός δεν έχει λήξει

«Τετελεσμένο γεγονός στα σύνορά μας δεν θα γίνει σε καμία περίπτωση ανεκτό». Με αυτή την κατακλείδα – ωμή προειδοποίηση έκλεινε το ανακοινωθέν του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για όσα είχαν συμβεί στον Εβρο. Μέσα σ’ αυτές τις δεκατρείς λέξεις (μόλις οκτώ στην τουρκική) γίνεται ολοφάνερη η επιδίωξη της Αγκυρας: θα συνεχίσει να προκαλεί με κάθε τρόπο στην παραποτάμια ζώνη, επεκτείνοντας – μετά το Αιγαίο – την πολιτική των «γκρίζων ζωνών» και στον ακριτικό νομό.

Είναι χαρακτηριστικό πως την ώρα που η κυβέρνηση πάσχιζε, ίσως με καθυστέρηση, να διαψεύσει με διαδοχικές ανακοινώσεις δημοσιεύματα περί εισβολής τούρκων στρατιωτών σε ελληνικό έδαφος, η Τουρκία, που μόλις προ τριμήνου είχε εξαπολύσει την «υβριδική επίθεση» κατά της χώρας μας, εκμεταλλεύτηκε το περιστατικό για να βάλει εκ νέου στο «κάδρο» των προκλήσεων τον Εβρο. Εγκαλούσε την Ελλάδα για απόπειρα παραβίασης συνόρων (!) επειδή παίρνει τα απαιτούμενα μέτρα (κατασκευή φράχτη) για να αποτρέψει νέα εισβολή μεταναστών.

Σε Μαξίμου και «Πεντάγωνο» είναι πλέον πεπεισμένοι ότι ο Εβρος βρίσκεται συστηματικά στο στόχαστρο της Αγκυρας και η Ελλάδα καλείται να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την τουρκική πίεση και απειλή και σε αυτό το μέτωπο. Οσα συνέβησαν τις προηγούμενες ημέρες στην περιοχή των Φερών, με τους Τούρκους να αντιδρούν σε προκαταρκτικές εργασίες της ελληνικής πλευράς για την κατασκευή του φράχτη, επιβεβαίωσαν στην Αθήνα αυτό που ήδη έχει αναλυθεί ενδελεχώς.