Ανοίγουν τα σύνορα στις 15 Ιουνίου και μεταξύ άλλων απελευθερώνονται πλήρως οι μετακινήσεις από και προς την Αλβανία. Με δεδομένες τις εικόνες που καταγράφηκαν στον Μεθοριακό Σταθμό της Κακαβιάς, στα μέσα Μαΐου, όταν άνοιξαν τα σύνορα για την διέλευση των εποχιακών εργατών, ζητείται έγκαιρα η λήψη μέτρων ώστε να αποφευχθούν εικόνες συνωστισμού. Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων του Νομού Ιωαννίνων απευθύνεται εγγράφως στον ΕΟΔΥ μεταφέροντας την ανησυχία και τον προβληματισμό όσων υπηρετούν στην Κακαβιά, καθώς τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται αύξηση κρουσμάτων και στην Αλβανία.

Όπως τονίζει η Ένωση, η έλλειψη συγκεκριμένου σχεδίου – εντολών που θα διασφαλίζει την προστασία διερχόμενων πολιτών και εργαζομένων, λαμβανομένου υπόψη εικόνες προηγούμενων ετών όπου ο συνωστισμός, κυρίως τους μήνες του θέρους, αποτελεί φαινόμενο καθημερινό, εντείνουν το κλίμα ανησυχίας.

Επισημαίνει δε ότι οι αρμόδιοι φορείς όπως ο ΕΟΔΥ, η Πολιτική Προστασία και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, οφείλουν να μεριμνήσουν για την τήρηση των προβλεπόμενων υγειονομικών πρωτοκόλλων, την παρουσία στο σημείο κλιμακίου του Ε.Ο.Δ.Υ για δειγματοληπτικούς ελέγχους και τον προγραμματισμό κατάλληλου σχεδιασμού προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

«Όπως κατ’ επανάληψη έχει τονιστεί από τους ειδικούς “Ο ιός δεν συγχωρεί κανένα λάθος”. Ας φροντίσουν λοιπόν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να μην γίνουν λάθη τα οποία θα μας φέρουν πίσω και θα τινάξουν στο αέρα όλη αυτή την προσπάθεια των τελευταίων τριών μηνών», τονίζεται.

Το θέμα των υγειονομικών μέτρων στην Κακαβιά αλλά και στις άλλες συνοριακές διαβάσεις της Ηπείρου αναμένεται να τεθεί και στον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου που την Παρασκευή θα βρίσκεται στα Ιωάννινα.