Στο «Πεντάγωνο» έχουν καταλήξει πως στον Εβρο δεν πρέπει να υπάρχει αδράνεια και επισημαίνουν διαρκώς πως «ο συναγερμός δεν έληξε». Οπως έχουν γράψει «ΤΑ ΝΕΑ», η κυβέρνηση έχει ήδη καταστρώσει ένα «σχέδιο Β» για έξτρα θωράκιση του Εβρου.

Ένα τετελεσμένο γεγονός στα σύνορά μας δεν θα γίνει σε καμία περίπτωση ανεκτό». Με αυτή την κατακλείδα - ωμή προειδοποίηση έκλεινε το ανακοινωθέν του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για όσα είχαν συμβεί στον Εβρο. Μέσα σ' αυτές τις δεκατρείς λέξεις (μόλις οκτώ στην τουρκική) γίνεται ολοφάνερη η επιδίωξη της Αγκυρας: θα συνεχίσει να προκαλεί με κάθε τρόπο στην παραποτάμια ζώνη, επεκτείνοντας - μετά το Αιγαίο - την πολιτική των «γκρίζων ζωνών» και στον ακριτικό νομό.

Είναι χαρακτηριστικό πως την ώρα που η κυβέρνηση πάσχιζε, ίσως με καθυστέρηση, να διαψεύσει με διαδοχικές ανακοινώσεις δημοσιεύματα περί εισβολής τούρκων στρατιωτών σε ελληνικό έδαφος, η Τουρκία, που μόλις προ τριμήνου είχε εξαπολύσει την «υβριδική επίθεση» κατά της χώρας μας, εκμεταλλεύτηκε το περιστατικό για να βάλει εκ νέου στο «κάδρο» των προκλήσεων τον Εβρο. Εγκαλούσε την Ελλάδα για απόπειρα παραβίασης συνόρων (!) επειδή παίρνει τα απαιτούμενα μέτρα (κατασκευή φράχτη) για να αποτρέψει νέα εισβολή μεταναστών.

Σε Μαξίμου και «Πεντάγωνο» είναι πλέον πεπεισμένοι ότι ο Εβρος βρίσκεται συστηματικά στο στόχαστρο της Αγκυρας και η Ελλάδα καλείται να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την τουρκική πίεση και απειλή και σε αυτό το μέτωπο. Οσα συνέβησαν τις προηγούμενες ημέρες στην περιοχή των Φερών, με τους Τούρκους να αντιδρούν σε προκαταρκτικές εργασίες της ελληνικής πλευράς για την κατασκευή του φράχτη, επιβεβαίωσαν στην Αθήνα αυτό που ήδη έχει αναλυθεί ενδελεχώς.

Η Άγκυρα έχει βάλει σε εφαρμογή ένα σχέδιο στοχοποίησης των ελληνικών συνόρων στον Έβρο, τεστάροντας και την αντίδραση των ελληνικών δυνάμεων. Οι πρόσφατες υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών, άλλωστε, πάνω από χερσαίες περιοχές στην ακριτική ζώνη φαίνεται να υπηρετούν έναν ευρύτερο σχεδιασμό, ενώ ήδη η Άγκυρα έχει ζητήσει να συγκροτηθεί διμερής επιτροπή που θα ελέγξει τη συνοριακή γραμμή! Πρόκειται, βεβαίως, για κίνηση που η Αθήνα δεν συζητά ούτε ως πρόταση, παραπέμποντας στις διεθνείς συνθήκες, ενώ η τουρκική υστεροβουλία ενεργοποίησε και τον διεθνή παράγοντα, όπως διαφαίνεται και από την παρέμβαση του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος διαμήνυσε (μέσω του Mega) ότι «τα σύνορα δεν αλλάζουν».

Υπό αυτά τα δεδομένα, οι επιτελείς στο «Πεντάγωνο» έχουν καταλήξει πως στον Έβρο δεν πρέπει να υπάρχει αδράνεια και επισημαίνουν διαρκώς πως «ο συναγερμός δεν έληξε». Όπως έχουν γράψει «ΤΑ ΝΕΑ», η κυβέρνηση έχει ήδη καταστρώσει ένα «σχέδιο Β» για έξτρα θωράκιση του Έβρου.

Ο παραπάνω σχεδιασμός ανανεώνεται όταν κριθεί αναγκαίο. Εκτός από το σχέδιο οχύρωσης στην παραποτάμια ζώνη, εξάλλου, η προσπάθεια για «γκριζάρισμα» του Εβρου αποτέλεσε βασικό ζήτημα και στη σύσκεψη που έγινε την περασμένη εβδομάδα στο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου. Στα σύνορα βρέθηκε μέσα στην εβδομάδα και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για να επιθεωρήσει τα μέτρα αποτροπής, τονίζοντας ότι ο νέος φράχτης στον Έβρο «θα είναι πραγματικότητα σε λίγους μήνες».


Διετία προκλήσεων

Εκτός από το πρόσφατο σκηνικό έντασης στην περιοχή των Φερών, την τελευταία διετία μια σειρά γεγονότων φανερώνουν ότι πλέον η Τουρκία «σημαδεύει» σταθερά και τον Εβρο:
  • Η υπόθεση των δύο στρατιωτικών. Την 1η Μαρτίου 2018 συνελήφθησαν από τους Τούρκους στις Καστανιές του Εβρου οι δύο έλληνες στρατιωτικοί που κρατήθηκαν στις φυλακές της Αδριανούπολης για πεντέμισι μήνες.
  • Υβριδική απειλή. Στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου η Τουρκία υποκίνησε χιλιάδες μετανάστες να περάσουν στο ελληνικό έδαφος από τον Εβρο. Τα επεισόδια κράτησαν έναν ολόκληρο μήνα.
  • Υπερπτήσεις. Από τις 11 Μαρτίου - δηλαδή μετά την απόπειρα εισβολής μεταναστών σε ελληνικό έδαφος - η Τουρκία για πρώτη φορά μετά από 27 χρόνια προχώρησε σε προκλητικές υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών και στον Εβρο. Εως σήμερα τουρκικά αεροσκάφη έχουν πετάξει εννιά φορές πάνω από τον ακριτικό νομό.
  • UAVs «1453». Στα μέσα Μαρτίου η Αγκυρα προπαγάνδιζε ότι έχει ξεκινήσει ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο επιτήρησης των ελληνοτουρκικών συνόρων με UAVs, υπό την κωδική ονομασία «1453», από το έτος Αλωσης της Κωνσταντινούπολης. Μία τέτοια πτήση έγινε την Παρασκευή, ανήμερα την επέτειο της Αλωσης.
  • Πυροβολισμοί. Το τελευταίο διάστημα έχουν καταγραφεί πέντε περιστατικά πυροβολισμών στον αέρα, από τούρκους ένοπλους στα σύνορα.