Συνεχίζεται το κρεσέντο προκλητικότητας της Τουρκίας με δεκάδες παραβιάσεις πάνω από το Αιγαίο, στον απόηχο της υπογραφής της ιστορικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας για την ΑΟΖ.

Σε νέο μπαράζ προκλήσεων με δεκάδες παραβιάσεις πάνω από το Αιγαίο προχώρησε σήμερα η Τουρκία, δύο ημέρες μετά την υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας για την ΑΟΖ.

Ειδικότερα, τουρκικά αεροσκάφη προχώρησαν σήμερα σε 20 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Τα συνολικά τρία τουρκικά αεροσκάφη (δύο CN-235 και ένα ελικόπτερο) προέβησαν επίσης σε τρεις παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Τα παραπάνω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η Τουρκία προχώρησε σε 69 παραβιάσεις του ελληνικού ενάεριου χώρου πάνω από το Αιγαίο. Πιο αναλυτικά, χθες 14 τουρκικά μαχητικά και ένα αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου προχώρησαν συνολικά σε 69 παραβιάσεις του εθνικού μας εναερίου χώρου. Οι 32 παραβιάσεις έγιναν από τα τουρκικά F-16 και οι υπόλοιπες πραγματοποιήθηκαν από το CN-235. Τα τουρκικά μαχητικά αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά. Κατά την αναχαίτιση τους σημειώθηκαν πέντε εμπλοκές με τα ελληνικά αεροσκάφη.

Τηλεδιασκέψεις Μητσοτάκη για την τουρκική προκλητικότητα

Νωρίτερα, η αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης μέσω τηλεδιάσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επί της επιστολής που απέστειλε ο κ. Μητσοτάκης, στις 3 Ιουνίου, προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Υπενθυμίζεται ότι οι επιστολές προς τον κ. Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν είχαν σταλεί στον απόηχο των προκλητικών και παράνομων συμπεριφορών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο με αποκορύφωμα τη δημοσίευση στο φύλλο της τουρκικής εφημερίδας της κυβέρνησης αιτήσεων για άδεια έρευνας και εξόρυξη υδρογονανθράκων από την κρατική τουρκική εταιρεία πετρελαίου, όπως είχε δηλώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Το μεσημέρι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε για τις τουρκικές προκλήσεις και με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Στην τηλεφωνική επικοινωνία συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και η τουρκική προκλητικότητα, η οποία έχει ξεπεράσει πλέον τα όρια, μέσω αλλεπάλληλων δηλώσεων της τουρκικής ηγεσίας της, αλλά και με έντονη παρουσία στα θαλάσσια ύδατα ανάμεσα σε Κρήτη και Λιβύη.