Ενώ ήδη εισήλθαμε στη νέα φάση της περιπέτειας λόγω κορωνοϊού, δηλαδή σ' αυτήν της επιστροφής προς μιά κάποια “κανονικότητα”, με τα “απόνερα” της πανδημίας να κλυδωνίζουν το σκάφος της παγκόσμιας οικονομίας, ακόμη ηχούν στα αυτιά μας τα χειροκροτήματα και τα “ευχαριστώ” προς τους ΗΡΩΕΣ γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΣΥ για την επιτυχή μάχη που έδωσαν (και δίνουν καθημερινά), υπό αντίξοες μάλιστα συνθήκες, υπέρ της υγείας και της ίδιας της ζωής όλων των πολιτών, Ελλήνων και μη.

Το χειροκρότημα (που ήταν δίκαιη ΗΘΙΚΗ ανταμοιβή), διαδέχθηκε η Κυβερνητική υπόσχεση ότι, θα ακολουθήσει, τόσο η γενναία στήριξη του ΕΣΥ όσο και η οικονομική επιβράβευση γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, κάτι που πρέπει να προσλάβει μόνιμα χαρακτηριστικά ως προϋπόθεση περαιτέρω ανύψωσης του ηθικού και του κύρους αυτών.

Σήμερα, με το σημείωμα τούτο, ας μου επιτραπεί να εκφράσω και να καταθέσω δημόσια μία άποψη την οποίαν έχω αντιληφθεί (άπειρες φορές μάλιστα), να ενστερνίζονται και να υιοθετούν πάρα πολλοί συμπατριώτες. Αναφέρομαι στην οφειλόμενη από ΟΛΟΥΣ μας ΗΘΙΚΗ στήριξη προς τους άνδρες και τις γυναίκες που στελεχώνουν τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας της Πατρίδας μας. ΄Ολοι και όλες τους πασχίζουν για κάτι πολύ σημαντικό για άτομα και κοινωνία, δηλαδή για την διατήρηση της ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ η οποία αποτελεί βασική προϋπόθεση οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής προόδου.

Αναφέρομαι λοιπόν σε όσους και όσες επέλεξαν να ΦΥΛΑΓΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ δίνοντας όρκο προς τούτο, να προστατεύουν και να διασώζουν ανθρώπινες ζωές καθώς και δημόσια και ιδιωτικά αγαθά, εν τέλει, να πασχίζουν γι' αυτό που ονομάζουμε “ΚΟΙΝΟ ΚΑΛΟ”. Είναι οι άνδρες και οι γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας (ΕΛ.ΑΣ-Λιμενικό Σώμα-Πυροσβεστικό Σώμα-Συνοριοφύλακες) εκ των οποίων- αν περιορισθούμε τοπικά-κάποιοι (κάποιες) μπορεί να είναι φίλοι, γείτονες, συγγενείς ή απλώς γνωστοί, άλλοι όμως και άλλες προέρχονται από άλλα μέρη της Χώρας μας.

Όλοι όμως και όλες, μέρα και νύκτα, καθημερινές και αργίες, υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, συχνά υπό πίεση και όχι πάντα με επάρκεια μέσων, δίνουν έναν διαρκή και δύσκολο αγώνα για να “κοιμώμαστε εμείς ήσυχοι” αλλά και για να εξασφαλίζονται οι αναγκαίες συνθήκες υπό τις οποίες μπορούν, τόσο Κρατικοί Φορείς όσο και ιδιώτες, να δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά προς όφελος συνολικά της Εθνικής Οικονομίας.

Τούτους μάλιστα τους τελευταίους μήνες, μετά τα πρωτόγνωρα και συνάμα δραματικά γεγονότα που αντικρύσαμε (εμείς και όλη η Ευρώπη) στη συνοριογραμμή του Έβρου, ήλθε η, μέχρι στιγμής, αποτελεσματική φύλαξη και των θαλασσίων συνόρων, να καταδείξει και να αποδείξει ότι, όταν υπάρχει η αναγκαία πολιτική βούληση και ο σωστός σχεδιασμός, οι άνδρες και οι γυναίκες του Λιμενικού Σώματος, με την πολύτιμη συνδρομή του Πολεμικού Ναυτικού και της FRONTEX (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής), μπορούν να επιτύχουν αυτό που δικαίως ζητούσαμε τόσα χρόνια ΕΠΙΜΟΝΑ, δηλαδή τη φύλαξη και των θαλασσίων συνόρων.

Αυτή η επιτυχία είναι ισάξια και ίσως πιο σπουδαία αυτής του Έβρου αν κανείς αναλογισθεί τις ειδικές συνθήκες (καιρικές και άλλες) αλλά και την ιδιαιτερότητα που παρουσιάζουν τα θαλάσσια σύνορα. Γίνεται δε ακόμη πιό σημαντική με δεδομένη την πρόθεση (απόφαση θα έλεγα) της Τουρκίας να “πάρει τη ρεβάνς” μετά το στραπάτσο που έπαθε στον Έβρο, “σπρώχνοντας” απροκάλυπτα και προκλητικά βάρκες με μετανάστες και πρόσφυγες από τα έναντι παράλια προς τα νησιά μας. Είναι μάλιστα άξιο μνείας ότι, όλοι οι ανώτατοι Τούρκοι αξιωματούχοι,μιλούν τον τελευταίο καιρό για νέο “άνοιγμα των συνόρων” αμέσως μετά την λήξη της καραντίνας λόγω κορωνοϊού, δηλαδή, άθελά τους, είναι σα να μας λένε “λάβετε τα μέτρα σας”.

Λογικά σκεπτόμενοι και βάσει του ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ, θα ήταν πράξη αφροσύνης να μη ΛΑΒΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΩΡΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΜΑΣ. Κυβέρνηση, φυσική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος καθώς και κάθε άλλος εμπλεκόμενος Φορέας στη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων, (π.χ. FRONTEX), έχω την πεποίθηση ότι ΘΑ ΠΡΑΞΟΥΝ ΤΑ ΔΕΟΝΤΑ.

Δηλαδή θα συνεχίζουν να εκτελούν (κατά τον όρκο που έχουν δώσει) το ΚΑΘΗΚΟΝ τους έχοντας προς τούτο την ΑΠΟΛΥΤΗ ΗΘΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ του Ελληνικού Λαού.

Φωνές που, κατά περιόδους, χλευάζουν, λοιδορούν ή αποπειρώνται να σπιλώσουν και να αμαυρώσουν την αποστολή τους, είναι περιθωριακές, γελοίες έως και γραφικές. Ελάχιστοι τους δίνουν σημασία.

Εξυπακούεται ότι, πέραν της ΗΘΙΚΗΣ στήριξης, οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας χρειάζονται επάρκεια σύγχρονων μέσων αλλά και την αναγκαία οικονομική στήριξη των στελεχών και του προσωπικού τους. Αυτό βέβαια είναι χρέος της Πολιτείας το οποίο τάχιστα πρέπει να εκπληρώσει.

Ευχές για ένα "ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΙΚΟ” Καλοκαίρι, με ό,τι θετικό μπορεί να σημαίνει αυτό για τα νησιά μας και την Πατρίδα μας συνολικά.