ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΑΚΗΣ

Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2020

Μηταράκης: Όταν ανοίξουν τα σύνορα, θα απελαθούν όσοι δεν δικαιούνται άσυλοΓια μεγάλη μείωση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών προς τη χώρα μας έκανε λόγο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Στις στρατηγικές της κυβέρνησης για τη διαχείριση του μεταναστευτικού αναφέρθηκε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

«Το μεταναστευτικό είναι ένα πολύπλοκο πρόβλημα που αφορά όλη την κοινωνία και θέλει στρατηγική και σχέδιο» τόνισε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

Όπως είπε, έχουν γίνει στρατηγικές επιλογές από την κυβέρνηση, με πρώτη από αυτές να είναι η φύλαξη των συνόρων, προσθέτοντας πως το τελευταίο τρίμηνο υπάρχει μείωση των ροών κατά 90 %.

Η δεύτερη στρατηγική, σύμφωνα με όσα είπε, είναι η ασφάλεια στις δομές με τη μετάβαση από τις ανοιχτές στις κλειστές και ελεγχόμενες δομές.

Η τρίτη στρατηγική εστιάζει στην επιτάχυνση του διαχωρισμού προσφύγων και μεταναστών, ενώ η τέταρτη στη λειτουργία όλο και λιγότερων δομών.

Μιλώντας για τις εικόνες στην πλατεία Βικτωρίας, όπου εγκαταστάθηκαν περίπου δέκα οικογένειες προσφύγων, ο κ. Μηταράκης ανέφερε πως προέρχονταν από τη Μυτιλήνη, έχουν πάρει άσυλο και θα έπρεπε να έχουν υποβάλει αίτημα στο πρόγραμμα «Ήλιος» ώστε να πάρουν την επιδότηση που δικαιούνται.

Ο διοικητής και ο υποδιοικητής της υπηρεσίας πρώτης υποδοχής πήγαν στην πλατεία και προσέφεραν προσωρινά καταλύματα στους πρόσφυγες και οι μισοί δέχθηκαν να φύγουν και μετέβησαν στη δομή φιλοξενίας του Ελαιώνα.

Ανέφερε δε πως στην πλατεία υπήρχαν και συλλογικότητες που προσπαθούσαν να πείσουν τους ανθρώπους να μη φύγουν.

«Κάποιοι θέλουν να εργαλειοποιήσουν τον πόνο 20 ανθρώπων για να κάνουν πολιτικό θέμα, ενώ έχουμε δώσει τη δυνατότητα από χθες να μεταφερθούν στη δομή στον Ελαιώνα» δήλωσε.

Εξηγώντας τους λόγους για την υποχρεωτική έξοδο από τις δομές χιλιάδων προσφύγων που δεν δικαιούνται παραμονή, ανέφερε πως στόχος ήταν η αποσυμφόρηση της Μόριας χωρίς να γεμίσει η χώρα δομές.

«Όταν ανοίξουν τα σύνορα, είναι πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης να απελαθούν όσοι δεν δικαιούνται άσυλο» υποστήριξε και πρόσθεσε πως μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουν απομακρυνθεί περίπου 50.000 άτομα.

Τέλος, ανέφερε πως η στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης είναι η παροχή στέγασης και σίτισης στους αιτούντες άσυλο και βοήθεια στους αναγνωρισμένους πρόσφυγες ώστε να ενταχθούν και απελάσεις αυτών που δεν δικαιούνται εθνικής προστασίας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου