Την ανησυχία της για την αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στη Λιβύη, με στόχο την έξοδο στη Μεσόγειο, εξέφρασε την Παρασκευή η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, με την πλευρά Χαφτάρ να σχολιάζει ειρωνικά το μήνυμα του Οργανισμού. 

«Σήμερα μόνο, 270 άτομα εντοπίστηκαν! Ο αυξανόμενος αριθμός προσπαθειών διέλευσης από τη Λιβύη είναι ανησυχητικός και δείχνει την απελπισία και την απώλεια ελπίδας που βιώνουν πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες. Αφού τους παρείχε βοήθεια η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, όλοι μεταφέρθηκαν για κράτηση» αναφέρει χαρακτηριστικά η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ στη Λιβύη στο λογαριασμό της στο Twitter. 

«Αυτά συμβαίνουν όταν υποστηρίζετε τις πολιτοφυλακές διακίνησης ανθρώπων του GNA (κυβέρνηση Σάρατζ). Απολαύστε το. Σημειώστε ότι όταν ο στρατός της Λιβύης είχε τον πλήρη έλεγχο της εμπορίας ανθρώπων στα δυτικά παράλια η διακίνηση και η δουλεία ήταν κοντά στο μηδέν» σχολίασε δηκτικά με tweet ο ανεπίσημος λογαριασμός των δυνάμεων του Χαλίφα Χαφτάρ.

Σημειώνεται ότι αναλυτές θεωρούν ότι πέραν των πλουτοπαραγωγικών πόρων της Λιβύης, ο Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει και τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών που θέλουν να φτάσουν από την Αφρική στα λιβυκά παράλια.