Απαντήσεις για τις απαράδεκτες εικόνες που έχουν δημιουργηθεί έξω από την Υπηρεσία Ασύλου, όπου πρόσφυγες και μετανάστες κοιμούνται στο δρόμο για να κρατήσουν τη σειρά τους, έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Γιώργος Κουμουτσάκος μέσα από την εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA»

Απαντήσεις για τις απαράδεκτες εικόνες που έχουν δημιουργηθεί έξω από την Υπηρεσία Ασύλου, όπου πρόσφυγες και μετανάστες κοιμούνται στο δρόμο για να κρατήσουν τη σειρά τους, έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Γιώργος Κουμουτσάκος μέσα από την εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

Ο κ. Κουμουτσάκος μίλησε για «δυσάρεστες εικόνες» και αναγνώρισε πως τα πράγματα θα έπρεπε να είναι πολύ καλύτερα οργανωμένα.

Εξηγώντας γιατί υπάρχει αυτή η κατάσταση, σημείωσε πως υπάρχει αυξημένη ζήτηση για τις υπηρεσίες, διότι η Υπηρεσία Ασύλου είχε αναστείλει την περίοδο της καραντίνας τις εργασίες εξέτασης αιτήσεων για άσυλο και άλλες απαραίτητες διαδικασίες.

Το αποτέλεσμα είναι, είπε ο κ. Κουμουτσάκος, να δημιουργείται αυξημένο ενδιαφέρον των ανθρώπων αυτών για την Υπηρεσία Ασύλου η οποία ξεκίνησε την επαναλειτουργία της πριν από δέκα μέρες.

Σχετικά με την ιδιωτική εταιρεία σεκιούριτι δήλωσε άγνοια για την εμπλοκή της και το πώς έχουν ληφθεί οι σχετικές αποφάσεις καθώς όπως είπε δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του υπουργείου του.

«Οι εικόνες είναι αναμφισβήτητα δυσάρεστες» προσέθεσε ο κ. Κουμουτσάκος. «Η αυξημένη προσέλευση και ο συνωστισμός έχουν την εξήγησή τους στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη Υπηρεσία είχε αναστείλει τις εργασίες για δύο μήνες για την απευθείας εξέταση αιτημάτων με τους ενδιαφερόμενους πρόσφυγες και μετανάστες».

«Πρέπει να οργανωθεί πολύ καλύτερα η ροή αυτών των ανθρώπων και οι εσωτερικές διαδικασίες της Υπηρεσίας Ασύλου. Είμαι βέβαιος ότι τις επόμενες μέρες αυτό θα ρυθμιστεί. Η μαζική προσέλευση ξεπέρασε τους υπολογισμούς».

Ο κ. Κουμουτσάκος συμπλήρωσε πως θα μιλήσει με τον κ. Μηταράκη, ο οποίος έχει την εποπτεία της υπηρεσίας κατά 100%, για να λυθεί το ζήτημα τις επόμενες μέρες. Έκανε λόγο για προσωπική δέσμευση, και όπως είπε, «τέτοιες εικόνες δεν πρέπει να υπάρχουν και δεν πρέπει να επαναληφθούν».

Ο κ. Κουμουτσάκος σχετικά με την δήλωση του κ. Μηταράκη ότι 8 στους 10 από τους πρόσφυγες και μετανάστες που συγκεντρώνονται στην Υπηρεσία Ασύλου, δεν θα έπρεπε να είναι εκεί, σημείωσε: «Άκουσα την δήλωση του κ. Μηταράκη, από εκεί και πέρα θα πρέπει να βελτιώσουμε τον τρόπο κοινοποίησης και επικοινωνίας με αυτούς τους ανθρώπους».

Για τα ελληνοτουρκικά

Για τα ελληνοτουρκικά και τον μοχλό πίεσης που ασκεί η Άγκυρα μέσω του μεταναστευτικού, ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε πως καταγράφεται αυξημένη κινητικότητα τόσο στα χερσαία σύνορα όσο και στις τουρκικές ακτές απέναντι από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Παρόλα αυτά δεν καταγράφεται δραματική αύξηση της μεταναστευτικής πίεσης, όμως η τουρκική κινητικότητα παρακολουθείται από ελληνικής πλευράς.

Εκτίμησε δε πως η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει την δυνατότητα πίεσης που της δίνει η «δεξαμενή» τεσσάρων εκατομμυρίων μεταναστών και προσφύγων.

Στην εκπομπή μίλησε και ο ομότιμος καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, πρώην πρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου κ. Γρηγόρης Τσάλτας ο οποίος αναφέρθηκε στην συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας για την ΑΟΖ και εκτίμησε πως η συμφωνία παράγει άμεσα αποτελέσματα και μπορεί να περιορίσει τις κινήσεις της Τουρκίας.

Εστίασε επίσης στην παράνομη συμφωνία που υπέγραψαν Τουρκία-Λιβύη.

Τέλος ο κ. Κουμουτσάκος κλήθηκε να απαντήσει τι θα κάνει η Ελλάδα σε περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει στις απειλές της και στείλει γεωτρύπανο νοτίως της Κρήτης. Όπως είπε, η απάντηση στην Τουρκία έρχεται από ελληνικής πλευράς τόσο με την αύξηση της αποτελεσματικότητας της ελληνικής διπλωματίας όσο και με την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.