Μαρτυρίες στην κάμερα του OPEN από τον πρόεδρο των Καστανιών και τον δήμαρχο Σουφλίου

Σε αυξημένη εγρήγορση ετέθησαν χθες οι δυνάμεις φύλαξης των συνόρων στον Έβρο, μετά τις αναφορές στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης για μετακινήσεις μεταναστών προς την ελληνοτουρκική μεθόριο. Τίποτα τέτοιο δεν διαπιστώθηκε κατά μήκος του ποταμού, καθώς φαίνεται πως επρόκειτο για μια απόπειρα δημιουργίας κλίματος από φιλοκυβερνητικά Μέσα στη γειτονική χώρα. Σε κάθε περίπτωση βεβαίως, Στρατός, Αστυνομία και Frontex συνεχίζουν τις περιπολίες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, μετανάστες και πρόσφυγες εμφανίζονται να προσπαθούν να περάσουν στην ελληνική όχθη του Έβρου με μια ξύλινη βάρκα, όπως φαίνεται στο βίντεο που μεταδόθηκε την Τετάρτη το απόγευμα από τουρκικά ΜΜΕ. Ήταν σαν πρoαναγγελία για τις πληροφορίες που ακολούθησαν για μετακινήσεις εκατοντάδων μεταναστών και προσφύγων σε περιοχές κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα κατά μήκος του Έβρου.

Την ίδια στιγμή οι Τούρκοι, στην απέναντι όχθη του ποταμού, όπως φαίνεται στο βίντεο που εξασφάλισε το Open, είναι έτοιμοι να καθοδηγήσουν για μια ακόμη φορά τους μετανάστες και πρόσφυγες σε μια νέα επιχείρηση παραβίασης των ελληνικών συνόρων, όταν λάβουν την εντολή.                 

«Πραγματικά υπάρχει αυξανόμενη παρατηρητικότητα, αλλά και τα μέτρα που λαμβάνονται, όπως είναι ο φράχτης, οι κάμερες και η ενισχυτική δύναμη των σωμάτων ασφαλείας και του στρατού κάνουν τον Έβρο αδιαπέραστο» λέει στην κάμερα του Open ο δήμαρχος Σουφλίου. Οι πληροφορίες έκαναν λόγο για μετακινήσεις μεταναστών στην περιοχή της Αδριανούπολης, απέναντι από τις Καστανιές, αλλά και σε τουρκικές κωμοπόλεις και χωριά κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στο ύψος του Σοφικού, στο Τυχερό και τον Πέπλο.

Η κυβέρνηση διέψευσε ότι υπάρχει σε εξέλιξη νέα επιχείρηση παραβίασης των συνόρων. «Δεν επιβεβαιώνεται καμία διαφορετική κινητικότητα σε σχέση με αυτά που έχουμε συνηθίσει όλες τις προηγούμενες ημέρες», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Ο πρόεδρος συνοριοφυλάκων Έβρου μίλησε στην κάμερα του Open και ανέφερε ότι υπήρξαν ομάδες λίγων ατόμων που προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα αλλά αποτράπηκαν. «Εμείς όμως για παν ενδεχόμενο θα είμαστε σε πλήρη επαγρύπνηση», τόνισε.

Οι κάτοικοι στις Καστανιές βλέπουν την κινητικότητα των Τούρκων και ανησυχούν. Ο πρόεδρος Καστανιών αναφέρει ότι τα μέτρα φύλαξης στα σύνορα δεν έχουν χαλαρώσει καθόλου, αντιθέτως έχουν ενισχυθεί και με τον φράχτη, με τεχνολογικό εξοπλισμό και με ανθρώπινο δυναμικό. Ως το Δέλτα του Έβρου, οι ελληνικές δυνάμεις επιτηρούν τον ποταμό σε όλο του το μήκος για να αποκλείσουν κάθε πιθανότητα αιφνιδιασμού. Ο στρατός, οι ενισχυμένες αστυνομικές δυνάμεις αλλά και οι δυνάμεις της Frontex βρίσκονται από την Τετάρτη σε αυξημένη επιφυλακή, περιμένοντας την κίνηση από την άλλη πλευρά, με σύμμαχο προς το παρόν τη στάθμη του ποταμού, που από τις τελευταίες βροχές έχει ανέβει, γεγονός στο οποίο αφιερώνουν αρκετό χρόνο τα τουρκικά ΜΜΕ καταγράφοντας εικόνες του ποταμού ακόμη και με drones.