Οι δύο δήμαρχοι ορίστηκαν εν αγνοία τους μέλη επιτροπής για την επέκταση των ΚΥΤ μεταναστών, παρά τη διαφωνία τους. Μιλούν για προσβλητική, αδιανόητη και μη ανεκτή ενέργεια και ζητούν την απάλειψη των ονομάτων τους

Οι δήμαρχοι Σάμου και Κω έχουν διατυπώσει κατ' επανάληψη την αντίθεσή τους, τόσο προσωπικά, όσο και μέσω αποφάσεων των δημοτικών συμβουλίων, στην επέκταση των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών στα δύο νησιά και στη μετατροπή τους σε κλειστά κέντρα.

Τη Δευτέρα πληροφορήθηκαν με έκπληξή τους πως και οι δύο έχουν οριστεί εν αγνοία τους από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ως μέλη της Επιτροπής που θα διενεργήσει τον διαγωνισμό για την επέκταση των δύο ΚΥΤ!

Με επιστολές τους σε σκληρό ύφος προς τον Νότη Μηταράκη οι δύο δήμαρχοι διαμαρτύρονται έντονα, κάνουν λόγο για προσβλητική, αδιανόητη και μη ανεκτή ενέργεια, και ζητούν την απάλειψη των ονομάτων τους από τη σύνθεση των συγκεκριμένων επιτροπών.

«Δεδομένου ότι αγνόησε παντελώς ουσιαστικά ζητήματα, όπως την αντίθετη θέση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ανατολικής Σάμου και εμού προσωπικά τόσο για την χωροθέτηση όσο και για την επέκταση του υπό κατασκευή Κ.Υ.Τ. στη Σάμο (περιοχή Ζερβού), διοικητικές πράξεις για τις οποίες ουδέποτε, ούτε ζητήθηκε ούτε ελήφθη υπόψη, η άποψη της τοπικής κοινωνίας που ως αντιπρόσωπός της έχω την τιμή να εκπροσωπώ, είναι νομίζω αυτονόητο ότι η παντελώς εν αγνοία μου πρόταση/εισήγηση για την συμμετοχή μου στην εν λόγω Επιτροπή δεν είναι ούτε αποδεκτή, ούτε ανεκτή», αναφέρει ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος, στην επιστολή του, την οποία απευθύνει και προς τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ. Ο ίδιος κάνει λόγο για ατυχέστατο χειρισμό της διαδικασίας και ζητά από τον υπουργό Μετανάστευσης την άμεση ανάκληση ή τροποποίηση της Υ.Α. για τη συγκρότηση της συγκεκριμένης επιτροπής.

Σε ακόμη πιο έντονο ύφος, ο δήμαρχος Κω, Θεοδόσης Νικηταράς, αναφέρει πως πληροφορήθηκε με ιδιαίτερη έκπληξη την συμπερίληψη του ονόματός του ως αναπληρωματικό μέλος της επιτροπής.

«Θεωρώ αδιανόητη έως και προσβλητική αυτή την ενέργεια. Γνωρίζετε την αντίθεση του Δήμου μας και εμού προσωπικά, όπως έχει εκφραστεί και με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τόσο για την επέκταση όσο και για τη μετατροπή του ΚΥΤ σε κλειστό κέντρο», αναφέρει στην επιστολή του. Ο ίδιος τονίζει πως η Κως αγωνιά για θέματα υγείας και στοχεύει στην κατασκευή νέου νοσοκομείου και χαρακτηρίζει την δημιουργία θηριωδών προσφυγικών εγκαταστάσεων ως εξόχως προκλητικό γεγονός, που δεν συνάδει με το παρόν και το μέλλον της Κω, ενώ ζητά να αποσυρθεί το όνομά του από τη σύνθεση της επιτροπής

Αντίθετα αυτό που θα ανέμενε η Κωακή κοινωνία, είναι η ανάληψη πρωτοβουλιών τέτοιας κλίμακας που να επιλύουν τα κρίσιμα και χρονίζοντα προβλήματα στις δομές δημόσιας υγείας.