Ο Καθηγητής Γεωπολιτικής Γ. Φίλης αναλύει στον ΑΝΤ1 τις κινήσεις Ερντογάν.

Όπως είπε ο ίδιος «μετά τη στρατηγικού τύπου ήττα που υπέστησαν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις από τις ελληνικές, δηλ. δεν μπόρεσαν να αναπτυχθούν έτσι όπως ήθελαν στην ευρύτερη περιοχή, και αφού τελείωσε το κακόγουστο σόου στην Αγία Σοφία, ο κ. Ερντογάν αρχίζει να στέλνει τα σκάφη του στη βάση τους».

Όπως τόνισε ο κ. Φίλης "φυσικά επειδή η NAVTEX παραμένει μέχρι τις 2 Αυγούστου και επειδή ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκδώσει κι άλλες NAVTEX, ενώ μέσα στον Αύγουστο θα κάνουν και ασκήσεις με πυραυλικά συστήματα πλησίον του Καστελλόριζου οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να είναι έτοιμες και αποφασιστικές για να αντιμετωπίσουν μια δυνητική πρόκληση. Για την ώρα φαίνεται ότι η Τουρκία υποχωρεί". Για την παρέμβαση Γερμανών και Αμερικανών, είπε ο κ. Φίλης "Γερμανοί και Αμερικανοί κατάλαβαν ότι η Ελλάδα θα αντιδράσει, γι' αυτό και μπήκαν στο παιχνίδι και καλώς έκαναν".

Όπως υποστήριξε "η Αθήνα έλαβε ένα πολύ μεγάλο μάθημα: ότι ο τουρκικός κίνδυνος και ο αναθεωρητισμός είναι υπαρκτός. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να είναι αποφασιστικές και ο λαός να έχει την ομοψυχία και το ψυχικό σθένος να αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις στο μέλλον. Ο Ερντογάν βλέπει τον εαυτό του ως δυνάμει χαλίφη ολόκληρου του Ισλάμ κάτι που θα προσπαθήσει να εκμεταλλευθεί στην Ανατολική Μεσόγειο. Η αποκλιμάκωση είναι προσωρινή".