Μέσα σε λίγες ώρες κατέφθασαν στη Λαμπεντούζα 800 πρόσφυγες ενώ το κέντρο υποδοχής του νησιού είναι ήδη υπερπλήρες. Η κυβέρνηση εστιάζει στα τεστ κορωνοϊού . Υποχρεωτική είναι η καραντίνα για τους νεοαφιχθέντες.

800 αφίξεις μέσα σε 48 ώρες στο μικρό ιταλικό νησί της Λαμπεντούζα, νότια της Σικελίας. Το κέντρο μεταναστών είναι υπερπλήρες. Κανονικά μπορεί να φιλοξενήσει 95 άτομα, αλλά οι μετανάστες και πρόσφυγες, τις ημέρες αυτές ξεπέρασαν τους 500.

Η τελευταία επιχείρηση πραγματοποιήθηκε την περασμένη νύχτα. Ένα πλεούμενο με 55 Tυνήσιους κινδύνευε να βυθιστεί και η ιταλική ακτοφυλακή κινητοποιήθηκε, πάντα στ΄ ανοικτά της Λαμπεντούζα.

Η υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Κόντε, Λουτσιάνα Λαμορτζέζε, τόνισε ότι καταβάλλεται κάθε αναγκαία προσπάθεια ώστε σε όλους τους μετανάστες που αποβιβάζονται στην Κάτω Ιταλία να γίνεται άμεσα τεστ για κορωνοϊό. Παράλληλα στόχος της ιταλικής κυβέρνησης είναι τα πλωτά κέντρα για την υποχρεωτική καραντίνα των μεταναστών (πρόκειται για πλοία) από ένα που είναι μέχρι σήμερ να μπορέσουν να γίνουν τρία.
Ο Σαλβίνι εμμένει στην αντιμεταναστευτική ρητορική

Ο γραμματέας της Λέγκας Ματτέο Σαλβίνι επωφελείται, όπως πάντα, για να ενισχύσει την κομματική του προπαγάνδα. Πήγε στην Λαμπεντούζα και με συνδέσεις μέσω Facebook επιμένει: «Φθάνουν συνεχώς νέοι λαθρομετανάστες. Οι οποίοι, βέβαια, θα συντηρηθούν με έξοδα των Ιαλών».

Σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές είναι ένας τρόπος για να αποσπάσει την προσοχή από τα αποτελέσματα της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής: το Ταμείο Ανάκαμψης, βάσει του συμβιβασμού που επετεύχθη, εγγυάται στην Ιταλία 209 δις ευρώ. Μια ξεκάθαρη νίκη του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε και της κυβερνητικής συμμαχίας Κεντροαριστεράς και Πέντε Αστέρων.

H MKO SOS Mediterranee, τέλος, αντέδρασε οργισμένα στην απόφαση της ιταλικής ακτοφυλακής να προχωρήσει στην κατάσχεση του πλοίου της Ocean Viking. Σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές μετά από ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν προέκυψαν τεχνικά προβλήματα, ενώ το σκάφος μετέφερε πολύ μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών από τον επιτρεπόμενο. «Κρίμα είναι μόνον ότι μπορέσαμε και σώσαμε πάρα πολλές ζωές» απαντά, με νόημα, η SOS Mediterranee.