Μόνο αν είσαι εξοικειωμένος στην ιδέα της θυσίας και της αυταπάρνησης μπορείς να γίνεις μέλος αυτής της επίλεκτης ομάδας.

Εδώ και αρκετές ημέρες, όσο διαρκεί η ένταση στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, όλο το στράτευμα είναι σε εγρήγορση. Βέβαια, ο βαθμός ετοιμότητας δεν είναι ο ίδιος για όλους. Γιατί, όπως και να το κάνουμε, άλλο πράγμα είναι να υπηρετείς ως έφεδρος τη θητεία σου στο Πεντάγωνο και άλλο το να είσαι μέλος της Δύναμης Δέλτα.

Πρόκειται για το πλέον μάχιμο κομμάτι του ελληνικού στρατού, στο οποίο συμμετέχουν άντρες από όλα τα σώματα που λειτουργούν (αυτή τη στιγμή που μιλάμε) με χρονικό ορίζοντα 2 ωρών. Συνήθως μεσολαβεί ακόμη μικρότερο διάστημα από την ώρα που θα λάβουν σήμα μέχρι να δηλώσουν έτοιμοι να ριχτούν στη μάχη.

Μια αναγκαία «μετάλλαξη»

Στις αρχές του 21ου αιώνα έγινε αντιληπτό και στους επιτελάρχες του ελληνικού στρατού πως οι καιροί απαιτούσαν μια διαφορετικού τύπου προσέγγιση στις νέες προκλήσεις που αναδύθηκαν. Αν και για χρόνια μέσα σε διάφορες μονάδες υπήρχαν διμοιρίες ή λόχοι άμεσης επέμβασης, η λειτουργία τους παρέμενε περισσότερο… διακοσμητική. Υπό την έννοια πως ήταν δύσκολο να ενεργήσουν αυτοτελώς, χωρίς την κάλυψη άλλων σωμάτων και επομένως χανόταν πολύτιμος χρόνος μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες συνεννοήσεις μεταξύ τους.

Τότε ακούστηκε για πρώτη φορά η ιδέα να ακολουθήσει και η Ελλάδα το δρόμο άλλων κρατών που είχαν προχωρήσει στη δημιουργία διακλαδικών δυνάμεων. Μικρά, ευέλικτα σχήματα που περιελάμβαναν τους καλύτερους των καλύτερων από κάθε σώμα, από κάθε όπλο. Από κάθε έναν που δήλωνε ικανός και πρόθυμος να ριχτεί πρώτος στη μάχη. Όποτε και όπου του ζητηθεί.


Η γέννηση της Δύναμης Δέλτα

Τον Νοέμβριο του 2004 ανακοινώθηκε η δημιουργία ενός σχηματισμού επιπέδου ταξιαρχίας, με το όνομα Διακλαδικός Σχηματισμός Άμεσης Αντίδρασης. Ήταν ο προάγγελος της σημερινής Διακλαδικής Δύναμης Δέλτα, ραχοκοκαλιά της οποίας είναι οι Ειδικές Δυνάμεις. Στη δεκαετία που ακολούθησε υπήρξαν πολλές διαφοροποιήσεις και αλλαγές μέχρι να φτάσουμε στη σημερινή μορφή αυτής της επίλεκτης ομάδας. Απέκτησε αυτοτέλεια κινήσεων καθώς υπάχθηκε στην Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων που είχε υπό την ευθύνη της ό,τι καλύτερο διαθέτουν σήμερα οι ένοπλες δυνάμεις. Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, την Ζ’ Μοίρα Αμφίβιων Καταστροφών (Ζ’ ΜΑΚ), το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ), τις Ομάδες Υποβρύχιων Καταστροφών (ΟΥΚ) και την 31η Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας Διάσωσης (31η ΜΕΕΔ).

Αυτοί οι… τύποι σε συνδυασμό με την Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων δημιουργούν τη Δύναμη Δέλτα, η οποία λειτουργεί με την κάλυψη μονάδων αεροπορίας, αεροπορίας στρατού, αεροπορίας ναυτικού, λιμενικού.


Η επιχειρησιακή ετοιμότητα

Τα τελευταία 4-5 χρόνια η Δύναμη Δέλτα εξελίχθηκε μέσα από τη συμμετοχή σε μια σειρά ασκήσεων σε αυτό που είναι σήμερα. Απέκτησε τον χαρακτήρα, την δυναμική και την ταχύτητα που οφείλει να έχει κάθε δύναμη άμεσης επέμβασης. Και το άμεσης εδώ δεν είναι σχήμα λόγου. Σε… νορμάλ περιόδους πρέπει μέσα σε 4 ώρες οι άντρες που ανήκουν στην Δύναμη Δέλτα (και βρίσκονται σε διάφορες μονάδες) να έχουν συγκροτηθεί σε μια γροθιά και να είναι έτοιμοι για να ριχτούν στη μάχη. Το τελευταίο διάστημα, ο χρόνος αντίδρασης έχει πέσει στο μισό. Σε δύο ώρες, όσο κρατάει ένα ποδοσφαιρικό ματς με παράταση, εκείνοι είναι στη διάθεση των αρχηγών τους και έτοιμοι για όλα.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, επιχειρησιακά αυτοί οι άντρες αποτελούν την πρώτη γραμμή. Είναι εκείνοι που θα βρεθούν στην καρδιά των γεγονότων πριν καν οι συνάδελφοί τους στις συμβατικές μονάδες αντιληφθούν πως έχει συμβεί κάποιο επεισόδιο.


Το πεδίο δράσης

Δυνητικά, πεδίο δράσης της Δύναμης Δέλτα είναι κάθε σπιθαμή της ελληνικής επικράτειας. Όπου απαιτήσουν οι ανάγκες. Μπορεί να είναι η πρώτη γραμμή άμυνας σε περίπτωση αιφνίδιας κίνησης αντιπάλων εντός των συνόρων ή η αποτρεπτικού χαρακτήρα παρουσία τους, εάν υπάρξει πληροφορία για ενδεχόμενο τέτοιας. Επομένως, μέσα σε αυτό το δίωρο από τη λήψη του σήματος, οι άνδρες της πρέπει να είναι έτοιμοι να πέσουν με αλεξίπτωτα, να κάνουν απόβαση σε ένα νησί, να βρεθούν πίσω από τις εχθρικές δυνάμεις ή να διεξάγουν ανορθόδοξο πόλεμο. Και όλα αυτά με τη συνδρομή ελικοπτέρων μεταφοράς τύπου Σινούκ ή Χιούι, των επιθετικών «ινδιάνων» τύπου Απάτσι ή με την κάλυψη των F-16.

Στις μεγάλες ασκήσεις ετοιμότητας που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια γίνεται ολοένα και μεγαλύτερος ο ρόλος τους, ενώ όλοι συναινούν στην ανάγκη επιπλέον αύξησης της δύναμης πυρός σε ό,τι αφορά στον οπλισμό και τα διαθέσιμα μέσα που τους παρέχονται.

Στο κάτω-κάτω της γραφής, μιλάμε πάντα για τους κορυφαίους των κορυφαίων. Για εκείνους που θα ριχτούν πρώτοι, με την ελπίδα πως η αποτρεπτική ισχύς τους θα είναι τέτοια που δεν θα χρειαστεί να ακολουθήσουν και άλλοι –λιγότερο μυημένοι ή εξοικειωμένοι με την ιδέα της θυσίας και της αυταπάρνησης. Γιατί μόνο αν διαθέτεις αυτά τα στοιχεία –και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες- μπορείς να φέρεις στη στολή σου το σήμα αυτού του κλειστού κλαμπ επιλέκτων.