Mεγάλες οφειλές στην Εφορία από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται τόσο στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης όσο και σε άλλους τομείς, φέρνουν στο φως οι έλεγχοι που διεξάγονται υπό το συντονισμό της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Realnews, το ποσό των φορολογικών οφειλών από τις ΜΚΟ που έχει εντοπιστεί, ανέρχεται στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 3.655.463,68 ευρώ.

Το ποσό των φορολογικών οφειλών από τις οργανώσεις προέκυψε από τους επιμέρους ελέγχους που διενήργησαν οι Δ.Ο.Υ. σε όλες τις περιοχές της χώρας, όπου δραστηριοποιούνται ΜΚΟ, έπειτα από σχετικό αίτημα της ΕΑΔ. Ουσιαστικά, η διαδικασία αφορούσε στον επανέλεγχο του «φορολογικού προφίλ», συνολικά όλων των οργανώσεων που έχουν λειτουργήσει στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Δυστυχώς, τα αποτελέσματα δεν είναι καθησυχαστικά καθώς απεκάλυψαν ότι δεκάδες ΜΚΟ δεν ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το ποσό των 3,65 εκατομμυρίων ευρώ αφορά φορολογικές οφειλές από το 2014 έως και το 2019 και αντιστοιχεί ανισομερώς σε 60 ΜΚΟ, σε όλη την ελληνική επικράτεια. Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως είναι η πληροφορία πως για το μεγαλύτερο μέρος του ποσού των οφειλών ευθύνονται τέσσερις μεγάλες και γνωστές, οι οποίες από το 2015 κι έπειτα έχουν λάβει μεγάλο ποσοστό από τις παχυλές χρηματοδοτήσεις της ΕΕ για το προσφυγικό. Από εδώ και στο εξής, αυτό που θα ερευνηθεί για τις ΜΚΟ που έχουν φορολογικές οφειλές είναι αν οι φορολογικές αρχές έκαναν σωστά τη δουλειά τους. Η ΕΑΔ διερευνά αν στους εν λόγω οφειλέτες έχουν βεβαιωθεί οι καταλογισμοί των φόρων, καθώς επίσης και τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις που προβλέπονται από τους νόμους.

Σχετικά με τη συνεργασία ΑΑΔΕ και ΕΑΔ αναφορικά με τους ελέγχους των ΜΚΟ , κρίνεται σκόπιμο να τονιστεί ο συμπληρωματικός και παραλληλος χαρακτήρας των ελέγχων των δύο Ανεξάρτητων Αρχών , ΕΑΔ και ΑΑΔΕ , κατά λόγον αρμοδιότητας .

Ο κοινός προσανατολισμος των Ανεξάρτητων Αρχών στόχο έχει τη βελτίωση της απόδοσης και της αποτελεσματικότητας του έργου τους προς την κατεύθυνση της διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος .

Στο πλαίσιο αυτό η ΕΑΔ είτε λαμβάνοντας υπόψη καταγγελίες , εκθέσεις ελέγχου , πορίσματα και ενημερώσεις αλλων Υπηρεσιών και Σωμάτων είτε κατόπιν δικών της ελέγχων ενημερώνει την ΑΑΔΕ σχετικά με τα ευρύματα αυτών προκειμένου να αξιολογηθούν κατά τον σχεδιασμό της δράσης της . 

Στη βάση αυτή υπάρχει σταθερή επικοινωνία μεταξύ των Διοικητών των δύο Αρχών προκειμένου να αξιοποιηθούν οι συνέργειες και να αναληφθούν κοινές δράσεις ,όπου κρίνεται απαραίτητο.

Οι έλεγχοι για την εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων των ΜΚΟ εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο διακρίβωσης της οικονομικής λειτουργίας των οργανώσεων, που έχουν ξεκινήσει να διεξάγονται τους τελευταίους μήνες. Από τον Μάιο κι έπειτα μικτά κλιμάκια της ΕΑΔ, της Αστυνομίας και άλλων υπηρεσιών έχουν διεξάγει επί τόπου επιθεωρήσεις σε μεγάλες ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τη Λέσβο. Αντίστοιχοι έλεγχοι θα συνεχιστούν, εστιάζοντας στο ενδεχόμενο της κακοδιαχείρισης των κοινοτικών κονδυλίων, αλλά και στο έργο που έχει παραχθεί από τις οργανώσεις.