Ανάγκη δημιουργίας προαναχωρησιακού κέντρου κράτησης επικαλείται το Υπουργείο Μετανάστευσης με δεδομένη την ανεπάρκεια χώρων στην Αστυνομία

Μία νέα πραγματικότητα διαμορφώνεται σταδιακά στο νησί, αφού η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου οδηγεί καθημερινά σε δεκάδες αποφάσεις, σε τοπικό επίπεδο, αυξάνοντας αντίστοιχα τον αριθμό των ατόμων που είτε εκτοπίζονται από τη ΒΙ.ΑΛ., είτε θα πρέπει να περιοριστούν αφού έχουν λάβει 2 απορριπτικές αποφάσεις μέσα σε χρονική διάρκεια λιγότερη του ενός μήνα. 

Η απόφαση του Υπουργείου Μετανάστευσης να μη δέχεται αιτήματα ασύλου από Σύρους πρόσφυγες, θεωρώντας ότι αυτά θα έπρεπε να υποβάλλονται στην Τουρκία, ως αναγνωρισμένη ασφαλή χώρα, οδηγεί σε μαζικά απορριπτικά έγγραφα όσων προέρχονται από τη Συρία, κάτι που πυροδότησε τις γνωστές αντιδράσεις των Σύρων προσφύγων που βρίσκονται στη Χίο.

Η κινητοποίηση της Πλατείας

Σε αυτό το πλαίσιο για 4η συνεχή ημέρα, δεκάδες πρόσφυγες από τη Συρία, συγκεντρώθηκαν στην κεντρική Πλατεία Χίου, προκειμένου να διαδηλώσουν ενάντια στις απορριπτικές αποφάσεις που έλαβαν τις τελευταίες ημέρες.

Όπως εξήγησαν, η Τουρκία δεν είναι ασφαλής χώρα για τους ίδιους με δεδομένο ότι πρόκειται για χώρα που έχει εισβάλει στο συριακό έδαφος, ενώ υπογράμμισαν ότι όσοι Σύροι βρίσκονται ή επιστρέφουν στην Τουρκία, χρησιμοποιούνται από τη γείτονα χώρα ως στρατιώτες στο μέτωπο της Λιβύης.
Οι ίδιοι ζήτησαν να μην τεθούν σε καθεστώς περιορισμού, προσθέτοντας ότι αποτελούν πραγματικούς πρόσφυγες που έφυγαν από μία εμπόλεμη κατάσταση προκειμένου να σώσουν τη ζωή τους και τη ζωή των οικογενειών του.
Αναγνωρίζοντας μάλιστα ότι η Ελλάδα, δέχεται τρομερή πίεση από το μεταναστευτικό, ζήτησαν την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να προωθηθούν σε χώρες της Ευρώπης.

Δεν υπάρχει χώρος κράτησης

Παρότι πάντως, από τον νέο νόμο όσοι δεν δικαιούνται άσυλο, θα πρέπει να περιορίζονται μέχρι την απέλασή τους από τη χώρα, αυτό σε τοπικό επίπεδο δεν μπορεί να γίνει με δεδομένο ότι δεν υπάρχει τέτοια δομή στη Χίο. Τα κρατητήρια στην Αστυνομία χωρούν μετά βίας 20 άτομα ενώ στην υπερπλήρη ΒΙ.ΑΛ. δεν γίνεται καμία απολύτως συζήτηση για τη δημιουργία τέτοιου χώρου εντός ή εκτός του Κ.Υ.Τ..

Από την πλευρά του πάντως το Υπουργείο Μετανάστευσης, αναγνωρίζει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της αύξησης του αριθμού εξέτασης αιτήσεων ασύλου, εγείροντας ζήτημα δημιουργίας προαναχωρησιακού κέντρου.

«Η επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου, οδηγεί πλέον σε χιλιάδες αποφάσεις. Η έλλειψη προαναχωρησιασκού κέντρου στα νησιά δημιουργεί σοβαρά προβλήματα. Σε Σάμο, Κω και Λέρο. Σε Χίο και Λέσβο, εκκρεμούν λύσεις απαραίτητες για τη μείωση των ροών και την ασφάλεια όλων», ανέφεραν κύκλοι του Υπουργείου στον «π».






politischios.gr