Την ώρα που ο ΥΠΕΞ Ν.Δένδιας δηλώνει:” O Ερντογάν υπερέβη τα εσκαμμένα με την Αγιά Σοφιά” και ζητά από την… UNESCO να πάρει θέση, όταν ο Αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος δηλώνει ότι: “Θα μπορούσε να απαγορευθεί η διέλευση τουρκικών φορτηγών μέσω Ελλάδας προς την Ευρώπη” και θεωρούν ότι αύριο στις Βρυξέλλες θα επιβληθούν οι κυρώσεις στην Τουρκία, αποκαλύπτεται ότι μόλις χθες(μια ημέρα μετά την ανακοίνωση του Ερντογάν ότι κάνει την Αγία Σοφία τζαμί) η ΕΕ ξεκίνησε τις “σκληρές κυρώσεις” δίνοντας σχεδόν μισό δισεκατομμύριο ευρώ στην Άγκυρα για το μεταναστευτικό!

Η ΕΕ αποφάσισε (στις 11/7) να παράσχει πρόσθετη στήριξη 485 εκατομμυρίων ευρώ προς την Τουρκία για τη συντήρηση των μεταναστών που ζουν εκεί με την σχετική πρόταση της ευρωπαϊκής επιτροπής εγκρίθηκε από το ευρωκοινοβούλιο και τα κράτη-μέλη. Σύμφωνα με την είδηση από την deutsche welle τουρκικά τα χρήματα αυτά θα είναι επιπρόσθετα στην βοήθεια των 6 δις ευρώ πού προβλέπεται να δοθούν, με βάση τη συμφωνία του 2016 ανάμεσα σε Τουρκία και ΕΕ.

Την ίδια στιγμή σε πλήρη κινητικότητα λένε στην κυβέρνηση ότι έχει τεθεί η ελληνική διπλωματία μετά την τελευταία πρόκληση της Τουρκίας με πρώτο πεδίο επίσημης δράσης να είναι το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη Δευτέρα όπου ο Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι θα ζητήσει να συνταχθεί έτοιμος κατάλογος ισχυρών κυρώσεων για την Τουρκία σε περίπτωση απόπειρας παραβίασης της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρουν ότι συνεχίζει τις διεθνείς επαφές για να ενημερώσει ηγέτες και παράγοντες για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Άγκυρας ενώ ο Γ. Κουμουτσάκος ψάχνει άλλους πιο… «ευφιείς» τρόπους κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας προτείνοντας, για παράδειγμα, ότι ίσως «θα μπορούσαν να σταματήσουν οι διελεύσεις τουρκικών φορτηγών προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας μέχρι τις 24 Ιουλίου», ημερομηνία, δηλαδή, στην οποία έχει ανακοινώσει ο Τούρκος πρόεδρος ότι θα πραγματοποιηθεί η πρώτη προσευχή.

Για την ιστορία η Επιτροπή Προϋπολογισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχε εγκρίνει στις 25 Ιουνίου με μεγάλη πλειοψηφία την πρόταση της Κομισιόν για εκταμίευση 485 εκ.Ευρώ προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της παροχής επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας στους Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία και εφόσον δεν είχαμε αντιδρράσεις σημαίνει ότι και Ελλάδα και Κύπρος είχαν συμφωνήσει να δοθούν αυτά τα κονδύλια.

Σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν, τα 485 εκ. ευρώ θα διατεθούν για τη συνέχιση των δύο κύριων ανθρωπιστικών δράσεων της ΕΕ στην Τουρκία, το Κοινωνικό Δίχτυ Ασφαλείας Έκτακτης Ανάγκης και την υπό όρους χρηματοδοτική ενίσχυση για την Εκπαίδευση. Επιπλέον Σύροι και Παλαιστίνιοι πρόσφυγες στην Ιορδανία και στο Λίβανο θα στηριχθούν με άλλα 100 εκ.Ευρώ. Τα 100 εκ.Ευρώ αυτοί θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση δράσεων για την πρόσβαση στην εκπαίδευση, την ενίσχυση βιοτικών πόρων και την παροχή υπηρεσιών υγείας, αποχέτευσης, ύδρευσης και διαχείρισης απορριμμάτων, καθώς και για προγράμματα κοινωνικής προστασίας.

Η τελική απόφαση θα λαμβάνονταν σε επικείμενη σύνοδο της ολομέλειας της Ευρωβουλής κάτι που έγινε χθες μια ημέρα μετά τις ανακοινώσεις του Τούρκου Προέδρου.

Από αυτούς περιμένουν αύριο να αλλάξουν την γνώμη στον Ερντογάν που μετατρέπεται σε Σουλτάνο-Χαλίφη.