«Τα 5 νησιά του Αιγαίου πρέπει να θωρακίσουν την τουριστική τους ταυτότητα. Η εικόνα των νησιών που αποτελούν χώρο παραμονής παράνομων μεταναστών πρέπει να υποχωρήσει», επεσήμανε ο Υφυπουργός Τουρισμού, κ. Μάνος Κόνσολας, μιλώντας στην παρουσίαση του προγράμματος τουριστικής προβολής των 5 νησιών του Αιγαίου που σηκώνουν το βάρος της διαχείρισης του μεταναστευτικού (Λέσβος, Χίος, Σάμος , Κως και Λέρος).

Ο κ. Κόνσολας ευχαρίστησε το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για τη διάθεση ποσού 2 εκ. ευρώ που θα διατεθεί σε στοχευμένες δράσεις προβολής και προώθησης των 5 αυτών νησιών.

Επεσήμανε ότι: «Η Κυβέρνησή μας πράττει το αυτονόητο διαθέτοντας ποσό 2 εκ. ευρώ για την τουριστική προβολή των νησιών είναι το αυτονόητο. Δεν εξαντλείται, όμως, μέσα σε ένα χρόνο, η αποκατάσταση της εικόνας αυτών των νησιών, ως τουριστικών προορισμών, απαιτεί ένα τριετές τουλάχιστον πρόγραμμα προβολής και προώθησης.

Παράλληλα, χρειάζεται ένα ειδικό πρόγραμμα, μέσα από το νέο ΕΣΠΑ, με ειδικά φορολογικά και αναπτυξιακά κίνητρα για την χρηματοδότηση επενδυτικών και επιχειρηματικών σχεδίων στα 5 αυτά νησιά».

Ο Υφυπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε και στη διαχείριση του μεταναστευτικού, τονίζοντας τη μείωση των μεταναστευτικών ροών λόγω της αποτελεσματικής φρούρησης των θαλάσσιων συνόρων, αλλά και τη μεταφορά παράνομων μεταναστών και προσφύγων στην ενδοχώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο κ. Κόνσολας τόνισε, επίσης, ότι η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν απούσα από τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για το μεταναστευτικό. Αυτή τη φορά και με δεδομένο ότι η συμφωνία αυτή είναι νεκρή και πρέπει να διαμορφωθεί νέα συμφωνία, η Ελλάδα πρέπει να είναι αυτή που θα συνδιαμορφώσει το περιεχόμενο της, με στοιχεία όπως:

α. Η δυνατότητα υποβολής ασύλου από το τουρκικό έδαφος σε ειδικά camp στα οποία θα εγκατασταθεί η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου.

β. Η θέσπιση και εφαρμογή ενός νέου και ενιαίου Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.